Economia Greciei, în cădere liberă, cu o săptămână înaintea alegerilor anticipate

Economia Greciei, în cădere liberă, cu o săptămână înaintea alegerilor anticipate
Publicat: 09/06/2012, 00:56
Actualizat: 09/06/2012, 00:56

Economia Greciei s-a contractat cu 6,5% în primele trei luni ale anului, trasă în jos de măsurile de austeritate menite să reducă deficitul bugetar, notează Reuters.

Rezultatele descurajante anunțate vineri vor reprezenta un argument în plus pentru politicienii eleni care încearcă să câștige voturile electoratului prin promisiune legate de înlăturarea măsurilor prin care s-au tăiat salariile și s-au majorat taxele și impozitele. Aceste măsuri au fost însă convenite cu creditorii internaționali ai Greciei în schimbul acordurilor de sprijin financiar.

La sfârșitul săptămânii viitoare, în Grecia va avea loc o nouă rundă de alegeri parlamentare deoarece scrutinul organizat la începutul lunii mai a produs un parlament fragmentat politic și incapabil să numească un executiv.

Grecia a primit până în prezent 240 de miliarde de euro de la FMI, UE și Banca Mondială

Oficial, Grecia a intrat în al cincilea an consecutiv de recesiune, în condițiile în care creditorii săi internaționali, respectiv Uniunea Europeană (UE), Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM), au pompat până în prezent 240 de miliarde de euro pentru salvarea statului elen.

Primul acord de finanțare a fost semnat cu așa-numita „troika” în 2010, când Grecia a primit un 110 miliarde de euro deoarece costurile de împrumut ale statului se majoraseră atât de mult încât nu mai era sustenabilă finanțarea de pe piețele financiara internaționale.

Un an mai târziu a fost semnat un nou acord în valoare de 130 de miliarde de euro. Această ultimă tranșă de împrumut ar trebui să-i ajungă Greciei până în 2015, când statul elen va trebui să le recâștige încrederea investitorilor străini și să revină pe piețele internaționale pentru a obține finanțare. Cu toate acestea, troika nu pare a fi convinsă că statul elen va reuși să se împrumute sau să-și rostogolească datoriile pe piețele externe. Un document oficial de obținut de publicația germană Der Spiegel arăta că UE, FMI și BM iau în considerea acordarea unui nou pachet de sprijin financiar, în valoare de 50 de miliarde de euro.

Al cincilea an consecutiv de recesiune pentru Grecia

PIB-ului statului elen, estimat la circa 215 miliarde de euro, se va contracta anul acesta cu 5-5,2%, potrivit estimărilor oficiale. Măsurile dure de austeritate convenite în schimbul tranșelor de împrumut necesare evitării intrării în faliment au făcut ca executivul de la Atena să întâmpine mari dificultăți în atingerea ținetelor privind veniturile bugetare și reducerea deficitului.

Șomajul a atins un nou nivel record în luna martie, de 21,9%, iar consumul a scăzut cu 7,5% în primul trimestru, față de aceeași perioadă a anului trecut. „Cele mai recente date macroeconomice nu indică nicio îmbunătățire concretă în trimestrul al doilea. Evoluțiile politice locale și evoluția crizei din zone euro vor fi cruciale pentru perspectivele economice din a doua parte a anului”, susține economistul Platon Monokroussos, de la Eurobank.

Bursele europene au deschis vineri în scădere puternică, după ce șeful Rezervei Federale a SUA a indicat că banca centrală nu a luat nicio decizie în privința unor noi măsuri de stimulare a economiei, iar Fitch a retrogradat Spania cu trei trepte, notează Mediafax.

Bursele europene, vineri 9 iunie

Sursă: Bloomberg

Evoluțiile negative sunt puse și pe seama precauției de care au dat dovadă investitorii vineri. Piețele par a aștepta rezultatele teleconferinței de sâmbătă dintre miniștrii de Finanțe din zona euro, despre care se speculează că ar putea decide acordarea unui program de ajutor Spaniei. Guvernul de la Madrid a anunțat joi că va solicita sprijin extern în valoarea de 40 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor. Unii economiști susțin însă că Spania ar putea avea nevoie de circa 100 de miliarde de euro pentru a salva sistemul bancar.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
Imaginile momentului cu Edi Iordănescu! Ce a făcut viitorul selecționer la bordul „bijuteriei” de 120.000...
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
VIDEO. Imagini noi cu presupusul palat al lui Vladimir Putin. Cum arată camera specială de...
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
UPDATE: GEANTĂ SUSPECTĂ, lângă CITY Mall. Erau articole VESTIMENTARE. Video
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Obligatoriu în România! Rafila a făcut marele anunţ. Se schimbă total regulile
Pas important pentru desființarea SIIJ! Cătălin Predoiu, precizări despre un subiect sensibil
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...