Economia Greciei, în cădere liberă, cu o săptămână înaintea alegerilor anticipate

Economia Greciei, în cădere liberă, cu o săptămână înaintea alegerilor anticipate
Publicat: 09/06/2012, 00:56
Actualizat: 09/06/2012, 00:56

Economia Greciei s-a contractat cu 6,5% în primele trei luni ale anului, trasă în jos de măsurile de austeritate menite să reducă deficitul bugetar, notează Reuters.

Rezultatele descurajante anunțate vineri vor reprezenta un argument în plus pentru politicienii eleni care încearcă să câștige voturile electoratului prin promisiune legate de înlăturarea măsurilor prin care s-au tăiat salariile și s-au majorat taxele și impozitele. Aceste măsuri au fost însă convenite cu creditorii internaționali ai Greciei în schimbul acordurilor de sprijin financiar.

La sfârșitul săptămânii viitoare, în Grecia va avea loc o nouă rundă de alegeri parlamentare deoarece scrutinul organizat la începutul lunii mai a produs un parlament fragmentat politic și incapabil să numească un executiv.

Grecia a primit până în prezent 240 de miliarde de euro de la FMI, UE și Banca Mondială

Oficial, Grecia a intrat în al cincilea an consecutiv de recesiune, în condițiile în care creditorii săi internaționali, respectiv Uniunea Europeană (UE), Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM), au pompat până în prezent 240 de miliarde de euro pentru salvarea statului elen.

Primul acord de finanțare a fost semnat cu așa-numita „troika” în 2010, când Grecia a primit un 110 miliarde de euro deoarece costurile de împrumut ale statului se majoraseră atât de mult încât nu mai era sustenabilă finanțarea de pe piețele financiara internaționale.

Un an mai târziu a fost semnat un nou acord în valoare de 130 de miliarde de euro. Această ultimă tranșă de împrumut ar trebui să-i ajungă Greciei până în 2015, când statul elen va trebui să le recâștige încrederea investitorilor străini și să revină pe piețele internaționale pentru a obține finanțare. Cu toate acestea, troika nu pare a fi convinsă că statul elen va reuși să se împrumute sau să-și rostogolească datoriile pe piețele externe. Un document oficial de obținut de publicația germană Der Spiegel arăta că UE, FMI și BM iau în considerea acordarea unui nou pachet de sprijin financiar, în valoare de 50 de miliarde de euro.

Al cincilea an consecutiv de recesiune pentru Grecia

PIB-ului statului elen, estimat la circa 215 miliarde de euro, se va contracta anul acesta cu 5-5,2%, potrivit estimărilor oficiale. Măsurile dure de austeritate convenite în schimbul tranșelor de împrumut necesare evitării intrării în faliment au făcut ca executivul de la Atena să întâmpine mari dificultăți în atingerea ținetelor privind veniturile bugetare și reducerea deficitului.

Șomajul a atins un nou nivel record în luna martie, de 21,9%, iar consumul a scăzut cu 7,5% în primul trimestru, față de aceeași perioadă a anului trecut. „Cele mai recente date macroeconomice nu indică nicio îmbunătățire concretă în trimestrul al doilea. Evoluțiile politice locale și evoluția crizei din zone euro vor fi cruciale pentru perspectivele economice din a doua parte a anului”, susține economistul Platon Monokroussos, de la Eurobank.

Bursele europene au deschis vineri în scădere puternică, după ce șeful Rezervei Federale a SUA a indicat că banca centrală nu a luat nicio decizie în privința unor noi măsuri de stimulare a economiei, iar Fitch a retrogradat Spania cu trei trepte, notează Mediafax.

Bursele europene, vineri 9 iunie

Sursă: Bloomberg

Evoluțiile negative sunt puse și pe seama precauției de care au dat dovadă investitorii vineri. Piețele par a aștepta rezultatele teleconferinței de sâmbătă dintre miniștrii de Finanțe din zona euro, despre care se speculează că ar putea decide acordarea unui program de ajutor Spaniei. Guvernul de la Madrid a anunțat joi că va solicita sprijin extern în valoarea de 40 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor. Unii economiști susțin însă că Spania ar putea avea nevoie de circa 100 de miliarde de euro pentru a salva sistemul bancar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer