Elon Musk DEMISIONEAZĂ din funcția de președinte al TESLA. Cât îl costă gluma cu MARIJUANA la delistarea companiei

Elon Musk DEMISIONEAZĂ din funcția de președinte al TESLA. Cât îl costă gluma cu MARIJUANA la delistarea companiei
Publicat: 30/09/2018, 14:14
Actualizat: 25/03/2019, 19:25

În cadrul acordului, care necesită aprobarea unei instanțe judiciare, Elon Musk va putea rămâne director general al companiei Tesla, dar trebuie să demisioneze în cel mult 45 de zile din funcția de președinte al Consiliului de administrație. Nu va avea dreptul să fie reales în această funcție timp de trei ani. Elon Musk și Tesla vor plăti și o amendă de 20 de milioane de dolari.

Comisia pentru Garanții și Tranzacții financiare (SEC) l-a acționat în judecată pe Elon Musk în urmă cu două zile sub acuzația că a indus în eroare investitorii. Pe 7 august, acesta transmise prin Twitter că ar fi obținut fondurile necesare pentru delistarea de la bursă a companiei Tesla și trecerea acesteia sub control privat prin cumpărarea în cadrul unei tranzacții de 420 de dolari pe acțiune. Anunțul a generat confuzie și a condus la creșterea valorii firmei pe piața bursieră. Însă Comisia pentru Garanții și Tranzacții financiare afirmă că, în realitate, Musk nu obținuse fondurile necesare.

Elon Musk a acceptat acordul de finalizare a litigiului „fără a recunoaște ori a nega acuzațiile formulate în plângerea Comisiei pentru Garanții și Tranzacții financiare”, conform documentelor judiciare.

Compania Tesla a acceptat să numească doi noi directori independenți și să înființeze o comisie care să monitorizeze comunicațiile oficiale ale lui Elon Musk.

Elon Musk a compus vestitul mesaj despre delistarea Tesla și răscumpărarea titlurilor companiei cu 420 de dolari/acțiune influențat de semnificația numărului 420 printre consumatorii de marijuana și pentru a-și distra prietena, cântăreața rap Grimes, relatează Bloomberg.

Securities and Exchange Commission, organismul de control al bursei americane, a făcut o conexiune clară într-o conferința de presă, după ce a anunțat că l-a dat în judecată lui Musk pentru afirmația falsă că va răscumpăra acțiunile companiei cu 420 de dolari pe acțiune.

„În timp ce investitorii Tesla au crezut că are o ofertă fermă, noi susținem că Musk a ajuns la prețul de 420 de dolari, cu 20% mai mult decât prețul pieței, din cauza semnificației acestui număr în cultura legată de marijuana, crezând că prietena lui se va amuza”, a declarat Steven Peikin, co-director al diviziei de aplicare a SEC.

Musk a criticat decizia SEC, declarându-se întristat și dezamăgit, dar a evitat să se refere la marijuana. „Integritatea este cea mai importantă valoare din viața mea și faptele vor arată că niciodată nu am compromis asta în vreun fel”, a mai spus Musk.

Miliardarul american a renunțat la planul de delistare a companiei, invocând reacția investitorilor.

420, 4:20 sau 4/20 (pronunțat four-twenty) este un termen care în cultura ce înconjoară consumul de marijuana se referă la fumatul la ora 4:20 sau pentru a celebra data de 20 aprilie.

Ora 4:20 a pornit de la patru studenți care, în 1971, și-au propus să caute o cultură abandonată de canabis și și-au dat întâlnire la respectiva oră. Ulterior apariția în media a poveștii a indus ideea că 4:20 este o oră acceptabilă pentru consumul marijuanei. 20 aprilie este, în cultura din jurul consumului de canabis, data la care oamenii se adună pentru a fuma și a cere legalizarea consumului. Astfel de manifestări au loc în diverse orașe americane, dar și la Londra sau în Noua Zeelandă.

Elon Musk face parte din categoria celor predestinați să devină figuri publice. În afaceri, apare din când în când cineva care încalecă valul cel mare și, ca un surfer de succes, rămâne pe creastă. Elon Musk face parte din această categorie.

Antreprenor și om de afaceri, el părea la un moment dat că ar fi luat locul legendarului Steve Jobs în mitologia populară a afacerilor americane. Culmea! Căderea de acum nu face decât să-l apropie și mai mult de fondatorul Apple. Acesta a avut și el propriul moment de cădere, care nu l-a împiedicat să dezvolte noi afaceri de succes și, mai târziu, să lanseze o gamă uluitoare de produse ce au dus la renașterea companiei.

Cine este Musk?

Elon Musk este părintele mașinii electrice Tesla și se află în spatele companiei SpaceX, jucător important în transportul spațial privat. S-a născut în Pretoria, Africa de Sud, în 1971. A învățat singur limbaje de programare și la 12 ani, vindea pentru 500 de dolari, codul pentru un joc video numit „Blastar”.

Musk a absolvit un liceu din Pretoria și s-a mutat în Canada la vârsta de 17 ani. În 1992, după doi ani petrecuți la o școală de afaceri din Ontario, s-a transferat la Universitatea din Pensylvania, unde a obținut o diplomă în economie. A mai petrecut încă un an acolo, pentru a obține și o diplomă în fizică. În anul 2002, a obținut cetățenia americană.

Elon Musk a fondat alături de fratele său Zip2, o companie de software care a dezvoltat un ghid online pentru industria de tipărire a ziarelor. Compania a semnat contracte cu New York Times și Chicago Tribune și a fost achiziționată ulterior de Compaq pentru 341 milioane de dolari.

În martie 1999, omul de afaceri a co-fondat X.com, un serviciu financiar de plăți online și prin email. Un an mai târziu, X.com a fuzionat cu o altă companie, Cofinity, care deținea marca PayPal. PayPal a avut o creștere rapidă și a fost achiziționată de eBay pentru 1,5 miliarde de dolari, din care Musk a primit 165 de milioane de dolari.

Apoi a fondat SpaceX, specializată în construcția de vehicule spațiale și Tesla Motors. Primul model al companiei a fost Tesla Roadster, o mașină sport electrică, ce a avut vânzări de peste 2.500 de unități.

În 2010, Elon Musk a apărut în lista Time a celor mai influenți oameni din lume. A servit ca model pentru celebrul personaj de film Tony Stark, din franciza de mare succes „Iron Man”. În aprilie 2017, Tesla devenea cel mai valoros producător de mașini din Statele Unite, cu o capitalizare de piață de peste 50 de miliarde de dolari, iar averea lui Musk urca spre 15 miliarde de dolari.

Obsedat de greșelile de scriere

Într-o carte scrisă de un jurnalist american descoperim un Musk dur cu sine, pentru că lucra în mod curent 100 de ore pe săptămână, dar la fel de dur și cu colaboratorii săi, iar povestea concedierii asistentei sale Mary Beth Brown, în 2014, este relevantă în acest sens.

Mai puteam afla despre un Musk obsedat de-a binelea de greșelile de scriere din e-mailuri și care ignoră, pur și simplu, astfel de mesaje, dar și de un Musk care se ridică de la masă și iese fără un cuvânt, pentru a privi cerul, pentru că nu mai suportă discuțiile anapoda sau proștii.

Fiecare medalie are și un revers: în 2016, presa descoperea că Tesla pierde 4.000 de dolari la fiecare mașină vândută și mașina este puternic subvenționată de stat. Chiar dacă pierderile portdrapelului lui Elon Musk scăzuseră de la 14.700 de dolari la 3.794 de dolari, valoarea finală era uimitoare: Tesla Motors, SolarCity și SpaceX primiseră în total, în câțiva ani, 4,9 miliarde de dolari subvenții din partea statului. Toate acestea pentru ca o elită – pentru că afaceristul care conducea o Tesla în acel moment avea un venit mediu anual de 320.000 de dolari – să pozeze în ecologistă.

O poziție aparte a avut Musk în relația cu inteligența artificială, despre care crede că ar putea deveni un dictator nemuritor de care nu vom putea scăpa niciodată. „Cel mai puțin înfricoșător scenariu de viitor pe care mi-l poi închipui e acela în care avem inteligență artificială democratizată, deoarece dacă o companie sau un mic grup reușește să dezvolte o superinteligență artificială superioară omului, aceasta ar putea prelua controlul lumii”, a spus el.

Elon Musk era destinat să devină cel mai bogat om din lume, după ce acționarii Tesla i-au oferit un pachet de acțiuni în valoare de 2,5 miliarde de dolari în cazul în care valoarea companiei crește de 12 ori în zece ani. Musk deține în prezent acțiuni Tesla în valoare de 12 miliarde de dolari. Conform planului de compensații, valoarea ar fi trebuit să crească la 650 de miliarde de dolari, de la circa 50 de miliarde de dolari în prezent.

Demisia lui Musk poate schimba acest scenariu, dar povestea miliardarului excentric și a companiilor sale vizionare este abia la mijloc.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Noua lovitură pregătită de Bill Gates în plină pandemie! S-a aflat planul său secret
Lumea nu va mai fi niciodată la fel! Ne apropiem de distrugere. Asta e noua...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...