EUROPA ÎN CRIZĂ. Ministrul de Interne al Greciei: Dacă ieșim din zona euro intrăm în război civil și va face legea cel care are mai multe kalașnikovuri

EUROPA ÎN CRIZĂ. Ministrul de Interne al Greciei: Dacă ieșim din zona euro intrăm în război civil și va face legea cel care are mai multe kalașnikovuri
Ieșirea Greciei din zona euro ar putea duce la izbucnirea unui război civil în care legea să fie făcută de bandele cu cele mai multe kalașnikovuri, este de părere Michalis Chrysohoidis, ministru elen al Internelor

Ieșirea Greciei din zona euro ar putea duce la izbucnirea unui război civil în care legea să fie făcută de bandele cu cele mai multe kalașnikovuri, este de părere Michalis Chrysohoidis, ministrul elen al Internelor, scrie The Guardian. Oficialul susține că dacă statul elen nu reușește să-și respecte angajamentele asumate în acordurile cu creditorii internaționali, ieșirea din zona euro va duce la și mai multă „suferință”.

„Dacă Grecia nu reușește să-și respecte angajamentele și să-și plătească datoriile, suferința va fi mare. Ce mai avem de pierdut? Libertatea. Ceea ce va prevala vor fi bandele cu kalașnikovuri, iar cine va avea mai multe kalașnikovuri va face legea… Se va ajunge la război civil”, a declarat Chrysohoidis, membru al partidului socialist Pasok, în cadrul unei intervenții la radio.

Discuțiile privind o eventuală ieșire a Greciei din zona euro sunt pe agenda tuturor politicienilor eleni, notează sursa citată.

Un alt înalt oficial al guvernului Papademos a prezentat un scenariu dramatic referitor la situația în care statul nu reușește să formeze un nou guvern, iar creditorii decid să suspende plata viitoarelor tranșe de împrumut.

„Dacă s-ar întârzia plățile pentru că refuzăm să ne asumăm programul și Europa decide să renunțe la noi, vom fi nevoiți să înghețăm depozitele. Nu vom avea suficient capital pentru a plăti importurile. Ar trebui să introducem raționarea, ne vor lipsi medicamentele și alte mărfuri”, a explicat oficialul care a preferat să rămână anonim.

El a mai subliniat că într-un astfel de scenariu, Europa nu va trebui să forțeze Grecia să părăsească zona euro deoarece „ne-ar fi atât de greu încât am pleca singuri”.

Inchide