EUROPA ÎN CRIZĂ. Negocieri la Atena pentru susținerea unui guvern tehnocrat – ultima soluție pe care Grecia se pare că o mai are

EUROPA ÎN CRIZĂ. Negocieri la Atena pentru susținerea unui guvern tehnocrat - ultima soluție pe care Grecia se pare că o mai are

Președintele Greciei, Carolos Papoulias, le va cere, marți, politicienilor să permită unui guvern format din tehnocrați să îndrepte statul elen în afara pericolului de intrare în faliment. Politicienii greci de stânga au respins deja o astfel de propunere și caută să forțeze organizarea unui nou tur de alegeri pe care sunt de părere că îl pot câștiga, informează Reuters.

Oficialii s-au întâlnit cu președintele elen în jurul orei 14:00, dar susțineau chiar înainte de reuniune că au slabe speranțe ca propunerea lui Papoulias să rezolve criza politică ce a alimentat speculațiile din această perioadă conform cărora zilele Greciei în zona euro ar fi numărate.

Problemele din planul politic al statului elen au apărut odată cu alegerile care au avut loc pe data de 6 mai. Parlamentul a fost astfel împărțit în suporteri și oponenți ai planurilor de salvare oferite de către reprezentanții Uniunii Europene și de către cei ai FMI care au ajutat la evitarea intrarea statului elen în faliment, dar care au dus la tăieri masive ale salariilor și la creșteri ale taxelor, adâncind și mai mult recesiunea din Grecia.

Dacă oficialii de la Atena nu vor ajunge la o înțelegere în ceea ce privește formarea noului Guvern, Papoulias va fi nevoit să organizeze din nou alegeri în luna iunie, atunci când grecii trebuie să ia o decizie și în cazul noilor măsuri de austeritate, în valoare de 11 miliarde de euro, care sunt necesare pentru păstrarea obiectivelor cuprinse în cadrul planului de salvare de la faliment.

Angela Merkel susține rămânerea Greciei în zona euro

Cancelarul german Angela Merkel, care anunța la finalul anului trecut că, deși ea ar prefera ca Grecia să rămână membră a zonei euro, prioritatea principală este aceea de a salva moneda unică, nu de a-i salva pe greci, a declarat duminică faptul că solidaritatea față de euro va lua sfârșit doar dacă Grecia hotărâște să renunțe la moneda unică.

„Solidaritatea față de euro va lua sfârșit doar dacă Grecia spune >, dar nu mă aștept ca un astfel de lucru să aibă loc. Cred că ei fac eforturi. Sunt foarte, foarte mulți oameni în Grecia care își doresc acest lucru”, a declarat Merkel, informează The Telegraph.

Oficialii germani pun însă presiune pe Merkel și vor ca ea să forțeze ieșirea statului elen din zona euro pentru a evita alți câțiva ani de incertitudini. „Cred că este mai bine ca grecii să rămână în zona euro, dar cred, de asemenea, că trebuie să găsim o cale prin care Grecia să se pună din nou pe picioare pas cu pas”, a mai adăugat cancelarul german.

Președintele Eurogrup: „Nu îmi place modul în care unii amenință Grecia zi de zi”

Jean-Claude Juncker, președintele Eurogrup, și-a anunțat, luni, încă o dată susținerea față de menținerea monedei unice în Grecia.

El a declarat că statele membre ale zonei euro intenționează să păstreze Grecia în rândul lor și că nu este de acord cu cei care țin să amenințe statul elen. „Nu îmi place modul în care unii amenință Grecia zi de zi, nu este o modalitate de a trata prieteni și cetățeni ai Uniunii Europene”, a spus Juncker.

„Posibilitatea ca Grecia să părăsească zona euro nu a fost subiect al dezbaterii, nimeni nu a pledat pentru acest lucru”, a mai adăugat el în urma unei reuniuni, care a avut loc la Bruxelles și la care au participat miniștrii de Finanțe ai statelor care folosesc moneda unică euro.

Ministrul de Finanțe german: Vom fi nevoiți să minimizăm consecințele ieșirii Greciei din zona euro

Wolfgang Schaeuble, ministrul de Finanțe al Germaniei, una dintre cele mai puternice economii europene, a declarat că speră ca oficialii eleni să i-a decizia corectă și să respecte angajamentele încheiate pentru obținerea celui de-al doilea plan de salvare de la faliment.

„Dacă vor lua o altă decizie, vom fi nevoiți să reacționăm în așa manieră încât să asigurăm, pe cât posibil, minimizarea consecințelor”, a explicat Schaeuble.

Există însă și persoane care sunt în continuare de părere că o eventuală ieșire a Greciei din zona euro „ar putea fi posibilă”. Printre acestea se numără și Luc Coene, un membru belgian al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene(BCE). El a adăugat însă, într-un interviu acordat recent celor de la Financial Times, că o astfel de hotărâre nu ar fi în interesul Uniunii Europene, informează Kathimerini.

El este de părere că ieșirea Greciei din zona euro nu va fi, cel mai probabil, administrată corect și că ea va reprezenta o amenințare pentru instituțiile financiare din lume și chiar pentru economia globală.

Ministru elen al Internelor: În Grecia va izbucni războiul civil odată cu părăsirea zonei euro

O eventuală părăsire a zonei euro a statului elen ar putea să ducă la izbucnirea războiului civil, este de părere și Michalis Chrysohoidis, ministru elen al Internelor. El a declarat că dacă angajamentele asumate de către oficialii greci în cazul acordurilor cu creditorii internaționali nu vor fi respectate, ieșirea din zona euro va duce la și mai multă „suferință”.

„Dacă Grecia nu reușește să-și respecte angajamentele și să-și plătească datoriile, suferința va fi mare. Ce mai avem de pierdut? Libertatea. Ceea ce va prevala vor fi bandele cu kalașnikovuri, iar cine va avea mai multe kalașnikovuri va face legea… Se va ajunge la război civil”, a declarat Chrysohoidis, membru al partidului socialist Pasok, în cadrul unei intervenții care a avut loc luni, la un post de radio.

Recent, Richard Parker, profesor de economie la Harvard și consilier guvernamental până la sfârșitul anului trecut, a declarat, la rândul său, că în timpul Guvernului Papandreou s-a discutat serios despre posibilitatea renunțării la moneda unică și la adoptarea drahmei, moneda folosită de către greci înainte de aderarea la zona euro.

Un astfel de scenariu a fost însă abandonat din cauza faptului că o depreciere a monedei ar fi avut efecte unitare asupra economiei și ar fi dus la explozia exporturilor.

BCE se pregătește pentru momentul în care Grecia va renunța la euro

Reprezentanții Comisiei Europene nu iau în calcul o posibilă relaxare a condițiilor ce fac parte din acordul cu Grecia, conform purtătorului de cuvânt al institușiei, Amadeu Altafaj, iar cei ai BCE pun la cale strategii prin care să facă față consecințelor renunțării statului elen la euro.

De asemenea, guvernul de la Atena ar putea rămâne fără fonduri până la începutul lunii viitoare în cazul în care creditorii externi nu ar mai distribui următoarea tranșă a programului de finanțare externă, conform unui raport al Bank of America Merrill Lynch.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...