Europa, lovită de un val de concedieri masive! „Zombie jobs”, cele mai incerte

Europa, lovită de un val de concedieri masive! „Zombie jobs”, cele mai incerte
Europa, lovită de un val de concedieri masive! „Zombie jobs”, cele mai incerte / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 25/08/2020, 16:39

Guvernele din țările europene au implementat diverse măsuri astfel încât să le asigure în continuare locuri de muncă milioanelor de angajați, dar în ciuda eforturile, un val de concedieri ar urma să lovească Europa pe măsură de companiile sunt restructurate.

Atunci când țările europene le-au solicitat companiilor să își înceteze activitatea și să își trimită angajații acasă pe măsură de pandemia de coronavirus se răspândea pe continent, guvernele au luat măsuri radicale astfel încât să îi protejeze pe angajați în fața concedierilor masive prin acordarea de miliarde de euro, notează New York Times.

Însă valul de concedieri masive tot ar urma să vină.

Mii de oameni ar urma să rămână fără locuri de muncă pe măsură de companiile încearcă să se salveze de colaps prin ample restructurări. Schemele de ajutoare de stat date implementate de guverne, care au asigurat locuri de muncă pentru o treime din forța de muncă a Europei, ar urma să nu mai aibă efectele dorite în următoarele luni.

Europa, lovită de un val de concedieri masive

Aproximativ 59 de milioane de locuri de muncă ar urma să fie afectate prin mișcorarea numărului de ore lucrate sau a salariilor, suspendări temporare sau concedieri permanente, în special în industrii precum transportul și comerțul cu amănuntul, potrivit unui studiu realizat de McKinsey & Company.

Guvernele avertizează că milioanele de oameni vor rămâne în curând fără salarii, iar Banca Centrală Europeană a declarat săptămâna trecută că rata șomajului probabil va crește și va rămâne la un nivel ridicat chiar și după începerea rocesului de revitalizare a economiei după pandemia de coronavirus.

Rata șomajului, în creștere

„Europa a reușit să amortizeze efectele inițiale ale crizei”, a declarat John Hurley, senior manager de cercetare la Eurofound, segmentul de cercetare al Uniunii Europene.

„Dar, după toate probabilitățile, șomajul va crește, mai ales odată ce schemele de ajutor de stat vor fi reduse. Va fi un cutremur și va fi destul de urât”, a mai explicat specialistul.

Dar chiar înainte de recenta reapariție a cazurilor de coronavirus, daunele economice ale pandemiei erau în creștere și acum se pare că aceste programe guvernamentale au amânat calvarul provocat de concediere doar pentru unii lucrători. Giganții corporativi și companiile de vânzare cu amănuntul care funcționează mult sub capacitatea de la începutul crizei vor implementa măsuri dure, până la reducerea a zeci de mii de locuri de muncă în toamna și până anul viitor. Unele companii consideră că această criză este momentul prielnic pentru a implementa restructurările.

„Zombie jobs”, cele mai incerte

Airbus, BP, Renault, Lufthansa, Air France, lanțul de magazine Debenhams, Bank of Ireland, retailerul W.H. Smith și chiar McLaren Group, care include echipa de curse pentru Formula 1, și alte nenumărate companii mai mici, se numără printre cele care planifică mari reduceri de personal care le îi vor afecta pe lucrătorii din fabrici, angajații din retail, dar nu numai.

Disponibilizările sunt în creștere, deoarece Europa pare că se recuperează, în timp ce înregistrează o contracție economică instorică. În Germania, încrederea în afaceri și consumatori este în creștere, în timp ce activitatea de producție din zona euro a reînceput să crească în iulie. Euro devine mai puternic față de dolar pe măsură ce în Europa se fac investiții.

Însă pandemia și noile focare din Germania, Franța și alte țări au creat o mai mare incertitudine pe măsură industriile și-au revizuit modul de lucru astfel încât să poată fi realizat de acasă iar obiceiurile consumatorilor s-au schimbat.

Mai multe industrii, în pericol: Milioane de oameni ar putea rămâne fără loc de muncă

„Executivele încep să își dea seama că efectele pandemiei vor dura mai mult decât le-ar putea ajuta programele guvernamentale să supraviețuiască, astfel că acum se restructurează”, a declarat Sebastian Stern, partener senior al McKinsey în Germania și coautor al al raportului despre impactul pandemiei asupra angajaților.

Aproximativ 9 milioane de angajați din Europa au locuri de muncă numite „zombie jobs” de către banca germană Allianz – adică presoanele care lucrează în industria auto, cea aeriană, restaurante, magazine, hoteluri și alte sectoare care nu sunt pregătite să facă față consumatorilor care și-au schimbat obiceiurile.

Riscul concedierilor masive sporește tensiunile în Europa pe măsură ce continentul se confruntă cu cea mai mare recesiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Comisia Europeană a estimat că economia se va contracta cu 8,3 procente în acest an, în anumite state, precum Italia, Spania și Franța, având loc o contractare chiar și de 10 procente până la sfârșitul lui 2021.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală