Excedentul bugetar a crescut după patru luni la 6 miliarde de lei

Redactor:
Emil Popescu
Excedentul bugetar a crescut după patru luni la 6 miliarde de lei
România a avut după patru luni din acest an un excedent bugetar de 6 miliarde de lei (1,35 miliarde euro), reprezentând 0,85% din Produsul Intern Brut (PIB), în creștere față de cel raportat la finele lunii martie, potrivit datelor anunțate de Ministerul Finanțelor Publice.

Pe primele trei luni, excedentul a fost de 4,89 miliarde lei. În primele patru luni din 2014, bugetul a înregistrat un deficit de 1,88 miliarde lei.

În ianuarie-aprilie 2015, veniturile au fost de 76,03 miliarde lei (10,9% din PIB), cu 12,1% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent, după încasări mai mari din TVA (cu 20%), impozitul pe venit (14,2%), venituri nefiscale (30,9%) și accize (4,1%).

Încasările din contribuții de asigurări sociale au scăzut cu 0,3% față de anul anterior, reflectându-se atât măsura de reducere cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor angajatorilor, cât și creșterea
pe anul 2015 cu 0,5 puncte a cotei de contribuție către pilonul II de pensii, notează Finanțele.

La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat creșteri față de anul precedent la impozite și taxe pe proprietate cu 4,26%, în timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 0,3%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 70,1 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 0,5% față de aceeași perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,5 puncte ca pondere în PIB.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri semnificative la bunuri și servicii (-5,5%) și subvenții (-1,8%). Cea mai mare diferență s-a înregistrat la dobânzi (-17,7%) ca urmare a sezonalității plăților și a scăderii randamentelor la titlurile de stat.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 5,3 miliarde lei, respectiv 0,8% din PIB.

Inchide