Experți BCE: Consumul în zona euro nu se va intensifica în curând / Economiile din pandemie sunt menținute în investiții, pe fondul incertitudinii

Experți BCE: Consumul în zona euro nu se va intensifica în curând / Economiile din pandemie sunt menținute în investiții, pe fondul incertitudinii
Publicat: 02/11/2023, 16:10

Familiile cu venituri mari din zona euro au intensificat economisirea în contextul pandemiei și dețin venituri în exces, pe care însă ezită să le utilizeze, în contextul persistenței instabilității, constată economiști ai Băncii Centrale Europene, semnalând că datele trebuie introduse în analizele privind politica monetară, care rămâne rigidă, în efortul de stabilizare a inflației.

”În cursul pandemiei, mulți oameni au economisit mai mulți bani decât în mod obișnuit, în contextul în care au fost mai puține oportunități de a face cheltuieli. (…) Unii oameni pur și simplu au vrut să se pregătească pentru un viitor incert. Subvențiile guvernamentale acordate familiilor au generat, de asemenea, venituri suplimentare”, afirmă Niccolo Battistini și Johannes Gareis, economiști ai Băncii Centrale Europene, într-o analiză privind veniturile și consumul.

Conform datelor statistice, în perioada cuprinsă între sfârșitul anului 2019 și trimestrul al II-lea din 2023, familiile din zona euro au acumulat economii cu aproximativ 1.000 de miliarde de euro mai mari decât în mod obișnuit.

Economiștii Niccolo Battistini și Johannes Gareis au analizat dacă, în contextul dispariției efectelor pandemiei, oamenii vor începe să utilizeze economiile, așa cum s-a întâmplat Statele Unite, sau vor prefera să le mențină. Au constatat că cele mai mari economii sunt deținute de familiile cu venituri mari. Conform analizei, 20% dintre familiile cu cele mai mari venituri dețin aproape jumătate (49,3%) din excesul de economii, iar următoarea categorie ca nivel de venituri deține 19,8% din economii.

Încercând să prefigureze traiectoria consumului, economiștii BCE notează că sumele economisite tind să fie investite în active financiare non-lichide, precum acțiuni, obligațiuni sau locuințe, ceea ce nu va genera intensificarea în curând a consumului în zona euro.

”Pentru a sintetiza: familiile din zona euro au acumulat un volum mare de economii excesive de la începerea pandemiei. Am găsit date care arată că familiile mai bogate dețin cel mai mare volum și l-au investit în active non-lichide. Acest lucru sugerează că cele mai multe dintre aceste economii vor fi menținute, poate ca rezerve pentru zile dificile. Cu alte cuvinte, cei care sperau că banii economisiți în cursul pandemiei vor susține intensificarea consumului în curând probabil vor fi dezamăgiți”, argumentează economiștii Niccolo Battistini și Johannes Gareis.

”Aceste concluzii sunt foarte relevante în evaluarea factorilor inflației și în reacțiile în materie de politică monetară”, subliniază economiștii BCE.

Banca Centrală Europeană (BCE) menține politica monetară strictă, în contextul acțiunilor de stabilizare a inflației și ca urmare a tensiunilor geopolitice. Activitățile economice în zona euro se mențin ”slabe”, pe fondul scăderii volumului investițiilor, consumului și serviciilor, cu impact inclusiv asupra pieței muncii, a explicat marți Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), pledând pentru continuarea liniei rigide în materie de politică monetară, pentru reducerea asistenței acordate de guverne în contextul crizei energetice și pentru reformarea cadrului de guvernare economică în Uniunea Europeană.

Foto: Profimedia

Citește și:

Banca Angliei menține nivelul dobânzii de referință / Presiunile inflaționiste persistă, iar activitățile economice ale Marii Britanii încetinesc

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Fraude la cumpărăturile online. Cum trebuie să ne protejăm datele
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto