Fără mașină, fără tv prin cablu și fără vacanțe – condiții impuse de stat irlandezilor care intră în faliment personal

Fără mașină, fără tv prin cablu și fără vacanțe - condiții impuse de stat irlandezilor care intră în faliment personal
Publicat: 19/04/2013, 18:25
Actualizat: 20/03/2019, 14:28

Irlandezii care intră în insolvență personală sau care solicită restructurarea creditelor ipotecare vor fi obligați să renunțe la unele „luxuri”, precum automobilul, televiziunea prin satelit, vacanțele în străinătate sau asigurările private de sănătate, iar cheltuielile de zi cu zi vor fi limitate, informează Mediafax.

Autoritatea irlandeză care se ocupă de cazurile de insolvență a publicat îndrumările privind limitele lunare asupra cheltuielilor pentru persoanele care apelează la protecție față de creditori sub incidența falimentului personal.

Astfel, cheltuielile pentru alimente vor fi limitate la 247,04 euro pe lună, factura la încălzire nu trebuie să depășească 57,31 euro, iar bugetul destinat activităților sociale – categorie care include, spre exemplu, bilete la cinema sau la evenimente sportive – va fi de maximum 125,97 euro pe lună, potrivit Financial Times, preluat de CNN.

„Un nivel de trai rezonabil nu presupune luxul. Dar nici nu înseamnă că oamenii ar trebui să fie pedepsiți și să trăiască la nivel de subzistență”, a declarat președintele Serviciului pentru Insolvență, Lorcan O’Connor, citat de FT.

Persoanele care doresc restructurarea creditelor ipotecare vor putea utiliza în continuare automobilul personal numai dacă trăiesc în zone izolate, neavând acces la mijloacele de transport public.

Irlanda încearcă astfel pentru prima dată să definească nivelul de trai acceptabil, vizând persoanele care declară falimentul sau ajung la un acord de insolvență cu creditorii, conform noii legislații în domeniu.

Băncile se vor ghida după îndrumările autorităților în zecile de mii de cazuri care necesită restructurarea creditelor ipotecare în următoarea perioadă.

Șomajul ridicat și scăderea veniturilor populației, după cinci ani de criză economică, au cauzat o rată ridicată de default în rândul familiilor care au credite ipotecare. Aproape un sfert dintre irlandezii titulari de credite ipotecare sunt aproape de faliment.

Aproximativ 120.000 de credite ipotecare sunt în situație de neplată de peste 90 de zile, iar alte 100.000 au fost restructurare pe termen scurt, necesitând noi negocieri.

Spre deosebire de alte state UE, Irlanda a inclus creditele ipotecare garantate în regimul insolvenței personale, în încercarea de a încuraja băncile să negocieze restructurări pe termen lung cu clienții.

În Marea Britanie, legea insolvenței este mai puțin strictă decât noile îndrumări prezentate de autoritățile irlandeze. Astfel, britanicii aflați în faliment pot pleca în vacanță, pot deține telefoane mobile și pot închiria filme. Abonamentele la sala de fitness, asigurările private de sănătate și spitalele sau clinicile private, jocurile de noroc, țigaretele și alcoolul sunt considerate cheltuieli nerezonabile în cazul insolvenței personale în Marea Britanie.

Pe de altă parte, britanicii ajunși în situație de faliment nu trebuie să se încadreze în vreo limită în privința cheltuielilor lunare.

Prețurile locuințelor au scăzut în Irlanda la jumătate față de vârful perioadei de boom, atins în 2007. Se estimează că 400.000 de titulari de credite ipotecare au de plătit către bănci mai mult decât valorează proprietățile ipotecate.

Debitorii nu pot scăpa de obligațiile către bancă prin renunțarea la locuință, băncile având opțiunea să acționeze pentru a recupera diferența.

Știrile economice de ultimă oră, de acum și pe Facebook, pe pagina Gândul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului