Fenechiu, despre protestele sindicaliștilor de la metrou: Nu negociez cât timp sunt oameni în stradă

Fenechiu, despre protestele sindicaliștilor de la metrou: Nu negociez cât timp sunt oameni în stradă
Publicat: 06/03/2013, 13:08
Actualizat: 08/08/2014, 14:12

Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu a declarat că nu va discuta cu protestatarii de la Metrorex cât timp sunt în stradă și a arătat că nu a luat decizia de a trece Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei, ci doar sunt discuții și că nu a pus nicio clipă problema diminuării salariilor acestora.

„Nu voi negocia niciodată atât timp cât sunt oameni în stradă. M-am întâlnit și ieri cu conducerea sindicatelor de la Metrorex, mă voi întâlni și mâine, dar nu astăzi, pentru că eu consider că lucrurile nu trebuie discutate sub presiune”, a precizat, miercuri, Relu Fenechiu, întrebat în legătură cu protestele sindicaliștilor de la metrou.

El a arătat că, dacă va lua decizia ca Metrorex să treacă în subordinea Primăriei Municipiului București, această hotărâre va fi numai după ce vor fi discuții și negocieri cu partenerii sociali. „Deocamdată pe mine mă interesează, ca ministru, în primul rând să găsesc soluții pentru continuarea lucrărilor la Magistrala 5 și nu am pus nicio clipă problema diminuării salariilor muncitorilor de la Metrorex și atât timp cât o să fiu acolo și o să pot, nici nu o să o pun vreodată”, a adăugat Fenechiu.

El a mai spus că nu există un termen pentru acest lucru și nu a spus că va lua o asemnea decizie.
„Există doar discuții privind dezvoltarea unei Autorități Metropolitate de Transport care să asigure un transport civilizat în interiorul Bucureștiului și să asigure legături cât mai bune între București și localitățile învecinate”, a adăugat Fenechiu.

Ministrul Transporturilor a mai spus că, în viziunea sa, metroul ar trebui să fie în subordinea muncipalității. „În viziunea mea, dacă mă întrebați, luând modelele de succes din lume, la Londra, la Paris, metroul este în subordinea municipalității”, a adăugat Fenechiu.
Relu Fenechiu a făcut aceste declarații după audierea sa în comisia de industrii a Camerei Deputaților.

Sindicaliștii de la metrou vor protesta miercuri în fața Ministerului Transporturilor, de unde vor pleca în marș spre Piața Victoriei, nemulțumiți că nu vor fi majorate salariile, dar și de proiectul privind trecerea Metrorex în subordinea municipalității, a anunțat marți liderul USLM, Ion Rădoi.
Președintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) a spus că protestatarii vor veni miercuri, în jurul orei 12.30, în fața Ministerului Transporturilor, apoi vor pleca în marș spre Piața Victoriei. Rădoi a precizat că sindicaliștii de la metrou sunt susținuți de cei de la CFR și de la RATB.

Rădoi a mai spus că pentru acțiunile de la Ministerul Transporturilor (MT) și Palatul Victoria nu au autorizație și speră ca protestatarii să nu fie amendați, precizând că a obținut doar un acord verbal de la Poliție și Jandarmerie.

Liderul USLM a declarat că, în condițiile în care contractul colectiv de munca expiră în 31 martie, sindicaliștilor li s-a spus că fondul de salarii este același ca cel din 2012, „care de fapt este același ca în 2008”.
Totodată, sindicaliștii sunt nemulțumiți de proiectul privind transferul Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor la Primăria Capitalei. Rădoi a precizat că acest proiect prevede că angajații de la Metrorex vor fi salarizați ca bugetari, ceea ce ar însemna diminuarea salariilor.
Ion Rădoi a mai spus că după 1 aprilie se poate ajunge până la greva generală la metrou, dacă sindicaliștii nu vor putea negocia contractul colectiv de muncă.

În urmă cu o lună, președintele USLM declara că bugetul de 90 de milioane de lei alocat Metrorex în 2013 este de 8,5 ori mai mic decât cel de anul trecut, când suma alocată companiei a fost de 750 de milioane de lei. Rădoi spunea că dacă suma alocată nu va fi majorată, compania va avea de suferit.

Liderul USLM mai spunea că pe 31 martie expiră contractul colectiv de muncă și că, în acest context, Metrorex nu poate suporta diminuarea altor drepturi. El preciza că angajații au renunțat la al treisprezecelea salariu și la primele oferite în cazul sărbătorilor legale, dar nu mai acceptă alte diminuări salariale, cu atât mai mult cu cât Guvernul anunță în prezent o serie de măriri de taxe și scumpiri.

Liderul USLM mai spunea că nici până în prezent nu se știe cu certitudine dacă Metrorexul va trece din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Primăriei Capitalei. Rădoi preciza că dacă se va ajunge la această situație, sindicatul trebuie chemat neapărat la discuții pentru întocmirea acordului social în ceea ce-i privește pe salariații Metrorex.

Preluarea de către Primăria Capitalei a companiei Metrorex a fost convenită în septembrie 2012, într-o discuție la Guvern la care a participat și primarul general Sorin Oprescu. Premierul arăta atunci că discuția avută cu primarul general privind preluarea metroului de către municipalitate a depășit „zona de principiu” și spunea că statul va asigura în continuare subvenții și derularea investițiilor deja începute, precum tronsonul către Drumul Taberei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Regele Charles a vizitat un centru de tratare a cancerului din Londra