Financial Times: DISPUTE transatlantice /Lagarde avertizează SUA că planul de utilizare a activelor ruse generează riscuri juridice

Financial Times: DISPUTE transatlantice /Lagarde avertizează SUA că planul de utilizare a activelor ruse generează riscuri juridice
Publicat: 18/04/2024, 17:09
Actualizat: 18/04/2024, 17:16

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), contestă propunerile Statelor Unite de utilizare a activelor ruse blocate prin sancțiuni, în valoare de 260 de miliarde de euro, pentru finanțarea efortului de război al Ucrainei, avertizând că inițiativa riscă să încalce reglementările internaționale.

”Am văzut patru scheme diferite sau propuneri de evitare a ceea ce mulți juriști sau avocați, inclusiv din cadrul administrației acestei țări, consideră a fi un obstacol serios care poate fi considerat o încălcare a legilor internaționale. Propunerile continuă să fie analizate. Trecerea de la blocarea activelor la confiscarea lor și la utilizare sunt acțiuni care trebuie evaluate atent. Ar putea conduce la încălcarea ordinii internaționale pe care vrem să o protejăm, pe care am vrea ca Rusia să o respecte”, a afirmat Christine Lagarde, cu ocazia participării la un eveniment în Statele Unite.

”Declarațiile lui Lagarde indică un clivaj transatlantic asupra inițiativei de garantare a unor credite de zeci de milioane de euro pentru Ucraina prin folosirea profiturilor generate de activele ruse blocate de țările occidentale”, notează cotidianul Financial Times.

Grupul G7 nu a ajuns la o poziție comună privind modalitățile de folosire a activelor ruse de 260 de miliarde de euro blocate de Occident prin sancțiunile impuse Moscovei din cauza invaziei în Ucraina. Washingtonul insistă pentru confiscarea activelor și oferirea acestora Ucrainei, o idee respinsă de oficialii europeni, care se tem că acțiunea ar încălca legislația internațională, destabilizând piețele financiare. Țările Uniunii Europene ar prefera să ofere Kievului profiturile generate de active.

Ministrul britanic al Finanțelor, Jeremy Hunt, a salutat ”ideile interesante” propuse de SUA, dar a subliniat că orice acțiune ”trebuie să fie în cadrul legislației internaționale”.

Moscova amenință UE cu măsuri de retorsiune

Rusia a avertizat că intenționează să aplice măsuri puternice de retorsiune dacă Uniunea Europeană va utiliza activele ruse blocate prin sancțiuni.

”Sigur că vom folosi toate mecanismele judiciare posibile, cele disponibile acum și cele din viitor. Și nu vom reacționa simetric, pe bază de reciprocitate, ci vom alege diverse metode, care corespund intereselor noastre”, a avertizat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Compania financiară multinațională Euroclear, cu sediul în Belgia, a avertizat în februarie că planul Grupului națiunilor puternic industrializate (G7) de utilizare a activelor ruse blocate prin sancțiuni pentru garantarea creditelor destinate Ucrainei riscă să afecteze stabilitatea financiară a Europei. Lieve Mostrey, directorul companiei din Bruxelles specializată în stocarea activelor financiare, a declarat că planul G7 ”s-ar apropia de confiscarea indirectă” a activelor ruse, ceea ce ar expune grupul unor litigii.

Foto: Profimedia

Citește și:

Agenți ai Rusiei care pregăteau ATACURI asupra transporturilor militare, arestați în Germania /Berlinul l-a convocat pe ambasadorul rus

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medicul unei femei de 114 ani spune ce am putea face cu toții pentru a...
Cutremurător! Celebrul actor a fost ucis în timp ce a încercat să oprească un jaf
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Două femei care au vrut să le dea fructe unor muncitori au fost bătute de...
S-a elucidat misterul OZN-ului de pe pe fundul Mării Baltice. Ce au descoperit savanții: „Am...
Suferințele prin care a trecut soția lui Iosif Rotariu în ultimele luni: A ajuns să...
Cele mai căutate apartamente de către românii care vor să-și cumpere o locuință. Schimbări pe...
"L-aş omorî!" Mărturiile pline de durere ale părinților criminalului Mariei, fetița de 8 ani găsită...
EXCLUSIV: Cât costă o masă de șase persoane într-un restaurant din Londra. Prețurile sunt la...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Ştefan Birtalan, dublu campion mondial şi cel mai bun handbalist al lumii timp de trei...
Descoperire MAJORĂ! Cei care fumează CANABIS sunt de 2 ori mai...
Se schimbă plăcuțele de înmatriculare, veste importantă pentru toți șoferii
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Ileana Badiu, dezvăluiri despre divorțul de Dinu Pescariu. Ce a obținut în urma mariajului cu...
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Statuile de pe Insula Paștelui riscă să fie „pierdute” pentru totdeauna
×