Financial Times: DISPUTE transatlantice /Lagarde avertizează SUA că planul de utilizare a activelor ruse generează riscuri juridice

Financial Times: DISPUTE transatlantice /Lagarde avertizează SUA că planul de utilizare a activelor ruse generează riscuri juridice
Publicat: 18/04/2024, 17:09
Actualizat: 18/04/2024, 17:16

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), contestă propunerile Statelor Unite de utilizare a activelor ruse blocate prin sancțiuni, în valoare de 260 de miliarde de euro, pentru finanțarea efortului de război al Ucrainei, avertizând că inițiativa riscă să încalce reglementările internaționale.

”Am văzut patru scheme diferite sau propuneri de evitare a ceea ce mulți juriști sau avocați, inclusiv din cadrul administrației acestei țări, consideră a fi un obstacol serios care poate fi considerat o încălcare a legilor internaționale. Propunerile continuă să fie analizate. Trecerea de la blocarea activelor la confiscarea lor și la utilizare sunt acțiuni care trebuie evaluate atent. Ar putea conduce la încălcarea ordinii internaționale pe care vrem să o protejăm, pe care am vrea ca Rusia să o respecte”, a afirmat Christine Lagarde, cu ocazia participării la un eveniment în Statele Unite.

”Declarațiile lui Lagarde indică un clivaj transatlantic asupra inițiativei de garantare a unor credite de zeci de milioane de euro pentru Ucraina prin folosirea profiturilor generate de activele ruse blocate de țările occidentale”, notează cotidianul Financial Times.

Grupul G7 nu a ajuns la o poziție comună privind modalitățile de folosire a activelor ruse de 260 de miliarde de euro blocate de Occident prin sancțiunile impuse Moscovei din cauza invaziei în Ucraina. Washingtonul insistă pentru confiscarea activelor și oferirea acestora Ucrainei, o idee respinsă de oficialii europeni, care se tem că acțiunea ar încălca legislația internațională, destabilizând piețele financiare. Țările Uniunii Europene ar prefera să ofere Kievului profiturile generate de active.

Ministrul britanic al Finanțelor, Jeremy Hunt, a salutat ”ideile interesante” propuse de SUA, dar a subliniat că orice acțiune ”trebuie să fie în cadrul legislației internaționale”.

Moscova amenință UE cu măsuri de retorsiune

Rusia a avertizat că intenționează să aplice măsuri puternice de retorsiune dacă Uniunea Europeană va utiliza activele ruse blocate prin sancțiuni.

”Sigur că vom folosi toate mecanismele judiciare posibile, cele disponibile acum și cele din viitor. Și nu vom reacționa simetric, pe bază de reciprocitate, ci vom alege diverse metode, care corespund intereselor noastre”, a avertizat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Compania financiară multinațională Euroclear, cu sediul în Belgia, a avertizat în februarie că planul Grupului națiunilor puternic industrializate (G7) de utilizare a activelor ruse blocate prin sancțiuni pentru garantarea creditelor destinate Ucrainei riscă să afecteze stabilitatea financiară a Europei. Lieve Mostrey, directorul companiei din Bruxelles specializată în stocarea activelor financiare, a declarat că planul G7 ”s-ar apropia de confiscarea indirectă” a activelor ruse, ceea ce ar expune grupul unor litigii.

Foto: Profimedia

Citește și:

Agenți ai Rusiei care pregăteau ATACURI asupra transporturilor militare, arestați în Germania /Berlinul l-a convocat pe ambasadorul rus

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Ies la lumină noi detalii în cazul fetiței și bătrânei din Călărași, care ar fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Cătălin Bordea, șocat de femei: Mi-a ajuns
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb