Financial Times: Planul Comisiei Europene de coordonare a apărării generează PREOCUPĂRI în capitalele statelor UE și în industria militară

Financial Times: Planul Comisiei Europene de coordonare a apărării generează PREOCUPĂRI în capitalele statelor UE și în industria militară
Publicat: 21/02/2024, 16:48

Oficiali guvernamentali din state membre ale Uniunii Europene și reprezentanți ai companiilor din domeniul apărării au criticat ambiția Comisiei Europene de centralizare a resurselor pentru susținerea industriei militare europene, punând sub semnul întrebării avantajele coordonării politice și modul în care ar fi gestionate resursele, potrivit cotidianului Financial Times.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care speră să obțină un nou mandat, a pledat pentru folosirea bugetului general al Uniunii Europene pentru subvenționarea producției de armament și garantarea achizițiilor de echipamente, evocând ideea numirii unui comisar responsabil pentru apărare.

Dar reprezentanți ai companiilor de profil și oficiali guvernamentali emit dubii asupra suplimentării atribuțiilor Comisiei Europene, în contextul în care strategia riscă să dubleze structuri existente și să redirecționeze fonduri spre companii care pot fi finanțate direct de guvernele statelor membre.

Armin Papperger, directorul grupului german Rheinmetall, este sceptic că Bruxellesul poate stimula producția de armament, ținând cont de procesul decizional lent.

”Am discutat despre o serie de lucruri în ultimii doi ani, dar nimeni nu a trecut la acțiuni. O inițiativă europeană are nevoie de bani. Dacă nu ai bani, nu poți fi coordonator”, a argumentat Armin Papperger, subliniind că se opune eforturilor de asumare a meritelor de către Bruxelles când în realitate facturile sunt suportate de Berlin și de alte capitale.

”Dacă bugetele sunt furnizate de diverse guverne naționale, din Germania, Olanda, Danemarca sau altele, atunci nu este o coordonare a Bruxellesului, este a Germaniei”, a subliniat Armin Papperger.

Statele membre UE au acceptat recent să contribuie la un fond de apărare în valoare de 1,5 miliarde de euro. Însă unii lideri politici avertizează că vor trebui redirecționate fonduri din alte domenii.

”Aceste acțiuni înseamnă investiții semnificativ mai mari în apărare. Este necesară o discuție dură despre prioritățile bugetare. Dacă apărarea devine prioritară, alte lucruri vor avea importanță mai mică”, afirmă premierul Belgiei, Alexander de Croo.

NATO insistă ca UE să mențină o abordare complementară

Iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat pentru menținerea de către Uniunea Europeană a unei abordări complementare în materie de apărare.

”Ceea ce nu este bine este duplicarea sau competiția. Salut eforturile complementare, dar, în mod evident, NATO este structura esențială în materie de apărare. Uniunea Europeană nu poate înlocui NATO, nu poate fi o alternativă”, a afirmat Stoltenberg.

Propunerea Ursulei von der Leyen de creare a unui post de comisar european al Apărării a ridicat semne de întrebare privind dublarea funcțiilor Agenției Europene pentru Apărare (EDA), care coordonează proiectele militare comune și achizițiile de armament.

”Agenția Europeană a Apărării există deja, nu trebuie să așteptăm un an pentru a crea o nouă structură”, a comentat Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

”Există o serie de semne de întrebare privind propunerea de înființare a postului de comisar european”, a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt al Guvernului german.

Foto: Profimedia

Citește și:

Acord al statelor UE pentru sancțiuni suplimentare contra RUSIEI /Ursula von der Leyen: ”Menținem presiunile intense asupra Kremlinului”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat...