Statul român a împrumutat o sumă-record de pe piața externă în 2020. Cât a luat de la bănci pe plan intern?

Statul român a împrumutat o sumă-record de pe piața externă în 2020. Cât a luat de la bănci pe plan intern?
România a împrumutat în 2020 în total 11,6 miliarde de euro de pe piața externă / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30/12/2020, 09:31

România a împrumutat în 2020 11,6 miliarde de euro de pe piața externă, o sumă-record ce reprezintă dublu faţă de programul de la începutul anului. Împrumuturile statului de la băncile de pe piaţa internă, în euro, s-au apropiat de 2,3 miliarde de euro.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în total suma-record de 11,6 miliarde de euro, echivalent, de pe pieţele externe în 2020 – respectiv 8,8 miliarde de euro şi 3,3 miliarde de dolari – aproape dublu faţă de nivelul programat la începutul anului, iar de pe piaţa internă Trezoreria Statului a mai împrumutat în euro de la bănci aproape 2,3 miliarde de euro. România depinde de capitalurile străine atât pentru rostogolirea datoriei externe, cât şi pentru finanţarea deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

Conform datelor publicate marți de Ministerul Finanțelor, la sfârșitul lunii noiembrie 2020, deficitul bugetar a urcat la 8% din PIB, în creștere cu un punct procentual față de luna precedentă. Datele se înscriu în continuare în prognoza de 9,1% făcută în urmă cu o lună de fostul ministru al Finanțelor, actualul prim ministru Florin Cîțu.

Patru ieșiri pe piețele externe

La începutul lui 2020, înainte de apariția pandemiei de COVID-19, Ministerul Finanţelor anunţa că vrea să împrumute prin euroobligaţiuni aproximativ 6 miliarde de euro în acest an.

În ianuarie, la prima emisiune de eurobonduri din 2020, Ministerul Finanţelor a împrumutat 3 miliarde de euro. Emisiunea a fost realizată în două tranşe, din care 1,4 miliarde de euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,025% şi o dobândă de 2% pe an şi 1,6 miliarde de euro cu maturitatea de 30 ani, cu un randament de 3,391% şi o dobândă de 3,375% pe an. Cele mai mari achiziţii de titluri româneşti au fost făcute de investitorii din Marea Britanie, SUA şi Germania/Austria.

Cel mai recent, în 24 noiembrie, la a patra ieşire pe pieţele externe din 2020, Ministerul Finanţelor a împrumutat prin euroobligaţiuni de pe pieţele externe 2,5 miliarde de euro, atât cât a programat, din care 1,5 miliarde de euro pe maturitatea de 20 de ani şi 1 miliard de euro pe maturitatea de 9 ani.

Randamentul de 1,468% aferent tranşei de 9 ani este cel mai scăzut randament oferit vreodată de România pentru o emisiune denominată în euro, iar rata de dobândă a fost de 1,375% pe an. Pentru tranşa de 1,5 miliarde de euro pe 20 ani, randamentul a fost de 2,650%, iar rata de dobândă de 2,625% pe an, scrie Ziarul Financiar.

Aproape 2,3 miliarde de euro, de pe piața internă

De pe piaţa internă, Ministerul Finanţelor a împrumutat în 2020 aproape 2,3 miliarde de euro. La finalul lunii octombrie, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci suma record de aproape 1,65 miliarde euro. Potrivit Ziarului Financiar, aceasta este cea mai mare valoare la o singură emisiune de titluri în euro pe intern, care depăşeşte şi valoarea cumulată a tuturor împrumuturilor în euro de pe piaţa internă din întregul an 2019, de 1,59 miliarde de euro. Suma împrumutată de stat este mai mult decât dublă faţă de valoarea programată pentru această emisiune, de 700 miliarde de euro. Titlurile în euro sunt scadente în 2022.

Randamentul mediu de adjudecare a fost de 0,39% pe an, în condiţiile în care rata cuponului era de 0,45%. La finalul lunii august, statul împrumutase de la bănci 495,1 milioane de euro, după ce la începutul lunii martie a mai împrumutat 150 milioane de euro. Titlurile în euro lansate în acest an pe piaţa internă se adaugă la eurobondurile plasate pe pieţele internaţionale.

Prima licitaţie cu titluri de stat în euro a fost organizată de Ministerul Finanţelor în 2009. Cea mai mare sumă împrumutată de Finanţe în urma licitaţiilor cu titluri de stat în euro lansate pe piaţa internă, de 2,6 miliarde euro, a fost înregistrat tot în 2009, scrie Ziarul Financiar.

În 2019, România se împrumutase pentru prima dată în euro pe o maturitate de 30 de ani, după ce în 2014 lansa în premieră bonduri în dolari pe 30 de ani. În 2019, Ministerul Finanţelor a împrumutat o sumă de 5 miliarde euro de pe pieţele externe, iar de pe piaţa internă Trezoreria Statului a mai împrumutat în euro de la bănci peste 1,59 miliarde de euro.

Ministerul Finanţelor a decis în 2020 suplimentarea valorii programului de împrumuturi externe prin programul „Medium Term Notes“ (Programul MTN)- o facilitate neangajantă încheiată între Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de emitent, şi un grup de instituţii financiare selectate- de la 31 miliarde de euro până la un plafon maxim de 41 miliarde de euro.

În cadrul Programului MTN pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe pieţele externe, în baza unei documentaţii contractuale standard, oferind emitentului avantajul accesării pieţelor de capital într-un timp mai scurt decât cel necesar parcurgerii etapelor pentru efectuarea fiecărei tranzacţii individuale, scrie Ziarul Financiar.Totodată, se asigură şi flexibilitate în structurarea parametrilor emisiunilor, în funcţie de strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, potrivit Ministerului Finanţelor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani