Florin Cîțu: Există o singură soluţie de a ieşi din criză. Ce sumă a investit guvernul în primul semestru

Redactor:
Ana Matei
Florin Cîțu: Există o singură soluţie de a ieşi din criză. Ce sumă a investit guvernul în primul semestru
Florin Cîțu: Există o singură soluţie de a ieşi din criză.

Ministrul de Finanțe susține că alocarea resurselor bugetare spre investiții și nu spre cheltuieli neproductive va conduce la o economie cu creştere mare neinflaţionistă în viitor. Guvernul a investit 6,1 miliarde lei în primele şase luni în economie, spune ministrul. 

„Am promis investiţii şi asta am făcut. Există o singură soluţie de a ieşi din criză: investiţii! În acelaşi timp, alocarea masivă a resurselor bugetare spre investiţii, nu spre cheltuieli neproductive, garantează o economie cu creştere economică mare neinflaţionistă în viitor. În primele şase luni, în mijlocul celei mai mari crize economice am făcut un lucru fantastic (pentru mulţi imposibil). Am investit o sumă record. Cea mai mare sumă investită de Guvernul României în primele şase luni – 16,1 miliarde de lei. Asta înseamnă guvernare liberală”, susţine Cîţu.

Ministerul Finanţelor spune că „socialiştii de la PSD deţin recordul ruşinii- cele mai mici sume investite doi ani la rând (2017 şi 2018).”

„Investiţiile mari reprezintă încă un argument pentru care sunt optimist raţional atunci când vorbesc de revenirea economiei”, a mai scris Cîţu.

Cîțu: Investiţiile şi consumul vor atenua căderea economiei în 2020

„În primele şase luni am cheltuit, am investit, am făcut plăţi, care s-au dus în investiţii, de 16,1 miliarde lei. Este cea mai mare sumă care s-a dus în economie, în prină criză. Am avut lecţia din prima criză şi ştiam că trebuie să investeşti”, a spus Cîţu.

Ministrul susține că economia îşi va reveni rapid în 2021. „Din T3 vom vedea deja o revenire, după cum arată datele până acum. Vă pot spune că la 6 luni, deficitul bugetar este mai mic decât cel estimat pentru că veniturile sunt un pic peste aşteptări. O parte din cheltuieli vor fi acoperite din sumele de la Comisia Europeană. Vom vedea ce alte cheltuieli apar pe drum”.

Cîțu spune că INS a anunţat marți că în mai a apărut un început de revenire la producţia industrială şi la cifra de afaceri din industrie. „E mai rapid decât mă aşteptam. Eu mizam pe o revenire din T3”.

 

Inchide