Fostul ministru Lucia Varga, despre cauzele inundațiilor: În Argeș au fost tăiate la ras 915 hectare de pădure

Fostul ministru Lucia Varga, despre cauzele inundațiilor: În Argeș au fost tăiate la ras 915 hectare de pădure
Publicat: 01/08/2014, 18:44

Fostul ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, arată cu degetul către defrișările ilegale din Argeș și Vâlcea, unde „munți întregi au fost dezgoliți” . Despre situația de acolo, mai exact din Valea Rea, în Argeș, Varga aprecia în toamna anului trecut că se poate vorbi „de o anumită protecție din partea politicului”.

„Ce s-a întâmplat zilele trecute în zona Argeș, Vâlcea și Gorj este un caz îngrijorător nu neapărat prin amploarea precipitațiilor, ci prin amploarea fenomenului cauzat de antrenarea aluviunilor și apelor de pe versanți despăduriți. Acolo au fost tăiate la ras suprafețe întregi, au fost munți întregi dezgoliți, 915 hectare într-o singură vale, Valea Rea (în județul Argeș n.n.), dar mai sunt cazuri,100 de hectare la limita între Argeș și Vâlcea”, a declarat joi pentru gândul Lucia Varga.

Varga a explicat că din cauza despăduririlor viteza de scurgere a apei a crescut foarte mult, apa a angrenat aluviuni și resturi de lemn în valea respectivă, producând viitura care a afectat localitățile din aval.

De altfel, anul trecut Lucia Varga, care era la acea vreme ministru delegat pentru Ape, a mers în control chiar pe Valea Rea. În noiembrie anul trecut, ministrul Lucia Varga anunța, în urma unei acțiuni de control pe teren, că 915 de hectare de pădure dintr-o zonă de protecție din județul Argeș a fost tăiată ilegal la ras, fiind sustras lemn în valoare de 63 de milioane de lei.

„Am fost în țară în multe locuri unde au fost tăieri necontrolate, dar ce-am văzut astăzi (1 noiembrie 2013 n.n.) în Argeș este de neacceptat. (…) Soluția în acest moment la acest flagel este noul cod silvic care acum este în Parlament și care este contestat de toți cei care au profitat de pe urma jafului din păduri”, a declarat, în noiembrie anul trecut, pentru Mediafax ministrul Lucia Varga.

Ea aprecia atunci că se poate vorbi, în acest caz, „de o anumită protecție din partea politicului”. „Imposibil să tai 915 hectare la ras, să transporți 206.000 de metri cubi, am făcut o socoteală, aproximativ 6.000 de camioane încărcate cu lemn fără să le vadă nimeni”, a mai spus Varga.

Pe scurt, în Valea Rea a fost o suprafață forestieră retrocedată proprietarilor, unde între 2008 și 2012 s-au făcut tăieri masive de pădure, cu toate că, din cauza pantei mari, nu era permisă tăierea la ras.

Pe de altă parte, ministrul Mediului Attila Korodi a anunțat joi controale amănunțite privind acordarea autorizațiilor de exploatare forestieră în județul Gorj, unul din cele afectate de inundațiile din ultimele zile, informează ministerul.

Controalele vor fi efectuate de Corpul de Control al ministrului Mediului, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, cât și de inspectoratele teritoriale de regim silvic și vânătoare (ITRSV), să demareze controale amănunțite privind acordarea autorizațiilor de exploatare forestieră în județul Gorj.

Ancheta va începe din orașul Novaci și va continua și în celelalte localități din județ afectate de inundații.

Conform dispoziției ministrului, ancheta va urmări să verifice amenajamentele forestiere, autorizațiile de exploatare forestieră, cât și felul în care aceste autorizații au fost respectate de către exploatatori.

„Am dispus această anchetă pentru a ne asigura că inundațiile din România sunt datorate strict cauzelor naturale și nu exploatării forestiere în afara reglementărilor legale. Aștept concluziile anchetei pentru a vedea în ce măsura se impun eventuale corecții legislative ori răspunderi ale exploatatorilor sau instituțiilor care autorizează astfel de activități”, a declarat Attila Korodi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine