Gazprom reduce livrările de gaz către România cu 10%

Gazprom reduce livrările de gaz către România cu 10%
Compania rusească de stat Gazprom reduce livrările de gaze naturale către România cu 10%.

Săptămâna trecută, Gazprom a anunțat Transgaz că livrările de gaze naturale vor fi efectuate la parametri normali sâmbătă și duminică, fără a explica însă motivele reducerii cu 5% aplicată vineri sau ce se va întâmpla de luni.

„În această dimineață, Departamentul pentru Energie a fost informat de conducerea Transgaz, că Transgaz a primit o adresă de la dispeceratul Gazprom din Sofia, Bulgaria, conform căreia astăzi și mâine livrările de gaze vor fi efectuate la parametri normali, fără a mai fi aplicate reducerile anunțate ieri. Nu au fost oferite în această adresă informații despre motivele reducerii de 5% aplicată ieri și confirmarea că săptămâna viitoare livrările se vor realiza conform grafiicului agreat”, a arătat ministrul Răzvan Nicolescu.

Ministrul a precizat că importurile de gaze din Rusia sunt de aproximativ 0,2 milioane metri cubi pe zi, în timp ce producția României este la un nivel aproape dublu.

„În plus, România are în acest moment depozitată o cantitate cu 700 milioane metri cubi mai mare decât obligația de stocare stabilită de ANRE pentru 2014, de 1,8 miliarde metri cubi gaze”, a precizat Nicolescu.

Gazprom a transmis joi Transgaz că livrările de gaze către România vor fi reduse în următoarele trei zile, fără să explice motivele scăderii volumelor.

Nicolescu a declarat vineri că nu există niciun motiv de îngrijorare în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze a consumatorilor din România, întrucât importurile de gaze din Rusia sunt extrem de reduse. Spre exemplu, vineri ar fi trebuit ca România să importe de la Gazprom 200.000 de metri cubi de gaz, beneficiarii gazelor fiind companiile Imex, Conef și WIEE.

Ministrul a adăugat că în această situație nu se impune nicio măsură suplimentară din partea autorităților, iar Departamentul pentru Energie a informat Comisia Europeană despre reducerea importurilor de gaze din Rusia, arătând că aceasta este procedura standard.

Nicolescu a reiterat că nu există niciun risc ca populația să fie afectată de întreruperea alimentării cu gaze pe perioada iernii, indiferent de evoluția situației în regiune.

Recent, Romgaz a finalizat o investiție de 27 de milioane de euro pentru creșterea cu 40%, de la 250 milioane metri cubi la 360 milioane metri cubi, a capacității de înmagazinare a unui depozit de gaze naturale de la Urziceni, județul Ialomița.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale și produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferența este importată din Rusia, prin firme intermediare, la prețuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Uniunea Europeană a institui vineri noi sancțiuni la adresa Rusiei, care prevăd printr altele măsuri specifice împotriva unor ruși și ucraineni acuzați că sunt implicați în conflictul din Ucraina, dar și blocarea finanțării datoriei pentru trei companii petroliere, și anume Rosneft, Transneft și filiala petrolieră a Gazprom – Gazprom Neft.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Sibiu, că noile sancțiuni impuse Rusiei, dar și cele impuse de Rusia României „afectează din punct de vedere economic”, existând multe firme care aveau exporturi, dar a reiterat ideea că „este un preț care merită și trebuie plătit”.

Pe fondul temerilor privind o eventuală întrerupere a livrărilor din Rusia pe timpul iernii, statele est-europene au început să își suplimenteze stocurile de gaze naturale, România fiind una din puținele țări din regiune care își poate asigura necesarul de gaze din producția internă.

În ultimul deceniu, Rusia a oprit de trei ori furnizarea gazelor către Ucraina, în 2006, 2009 și începând din luna iunie a acestui an, din cauza disputelor cu Kievul referitoare la preț. În acest an, livrările de gaze către Europa au continuat.

Inchide