GHIDUL noului Cod Fiscal. LISTA TAXELOR și câți bani speră să obțină statul prin aplicarea noilor impozite

GHIDUL noului Cod Fiscal. LISTA TAXELOR și câți bani speră să obțină statul prin aplicarea noilor impozite
Publicat: 02/02/2013, 17:46
Actualizat: 29/07/2014, 19:06

Noul Cod Fiscal care a intrat în vigoare vineri prevede, printre altele, introducerea de taxe noi, precum și majorarea unora deja existente.

Modificările au vizat toate taxele importante, între care TVA, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe profit, precum și modificarea sistemului de impozitare din agricultură.

Guvernul a calculat că măsurile din noul Cod Fiscal ar urma să aducă la buget venituri suplimentare de aproximativ două miliarde de lei.

Categoriile care vor fi cel mai afectate sunt, printre altele, firmele cu o cifră de afaceri mai mică de 65.000 de euro, precum și un milion de mici fermieri. De asemenea, majorarea accizelor la bere, băuturi fermentate, țigarete, este de așteptat să conducă la scumpiri ale acestor produse.

Una dintre cele mai importante schimbări fiscale: descurajarea tranzacțiilor cu firme din paradisurile fiscale

O noutate adusă de Codul Fiscal pe 2013 se referă la țările cu care România nu are încheiate acorduri de schimburi de informații, adică cu paradisurile fiscale.

Specialiștii Transfer Pricing Services (TPS), companie specializată în consultanța privind evaluarea tranzacțiilor intra-grup, sunt de părere că este vorba despre una dintre cele mai importante schimbări de natură fiscală din ultimii ani – „o descurajare oficială și penalizarea prioria tranzacțiilor încheiate cu entități înregistate într-un paradis fiscal”, potrivit unor informații furnizate gândul.

Practic, toate veniturile obținute din România de către companiile off-shore vor fi impozitate în România cu 50%, față de 16%, cât era până acum.

Sursa: ordonanța pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal

„Ministerul Finanțelor declară razboi paradisurilor fiscale, închizând una dintre portițele care duceau la scurgeri importante de venituri impozabile din economie”, potrivit reprezentanților firmei de audit Mazars, citați de portalul avocatura.com.

Alții cred că, la acest capitol, este nevoie de clarificări suplimentare din partea autorităților.

” Dacă plătești, la sursă, 50% din valoarea tranzacției, atunci, automat, tranzacția este acceptată, are substanță economică, iar contribuabilul poate deduce cheltuiala la impozitul pe profit? Se mai pune problema justificării cuantumului tranzacției? Poate această tranzacție să fie încadrată ca fiind > și astfel să nu fie recunoscută ca deductibilă la calculul impozitului pe profit?”, se întreabă reprezentanții TPS.

Un nou sistem de impozitare în agricultură

O altă noutate din Codul Fiscal vizează micii producători agricoli.

Guvernul a schimbat modalitatea de impozitare a micilor fermieri.Aproximativ un milion de mici fermieri vor trebui să plătească impozite din acest an.

Astfel, statul va impozita fermierii persoane fizice în funcție de veniturile estimate pe baza suprafețelor agricole deținute sau în funcție de numărul de animale pe care le dețin. Până acum statul percepea un impozit de 2% din veniturile declarate de fermierii persoane fizice.

În plus, vor fi impozitate și veniturile pe care producătorii le au din creșterea animalelor, precum și din veniturile din silvicultură și piscicultură.

Cine scapă de impozit

Nu toți fermierii vor fi impozitați. Cei care au o suprafață cultivată de maximum două hectare și obțin venituri din cultivarea cerealelor, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr, hamei și leguminoase pentru boabe sunt exceptați de la impozitare.

De asemenea, nu vor plăti impozit agricultorii care au maxim 10 ovine și caprine, până la 3 vaci, 6 porci, 100 de păsări sau 100 familii de albine.

Concret, producătorii de cereale persoane fizice cu mai puțin de două hectare nu vor fi impozitați, ca și până în prezent. Cei care dețin între două și cinci hectare și care achitau un impozit de 214,5 lei pe hectar vor plăti 96,5 lei, iar proprietarii a mai mult de 50 de hectare de teren, care plăteau tot 214,5 lei pe hectar, vor fi taxați cu 84,94 lei pe hectar, după cum a explicat ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu.

Plata impozitului se face către bugetul de stat în două rate egale. Jumătate din impozit se achită până la 25 septembrie inclusiv, iar diferența până la 15 decembrie inclusiv.

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

Nici micii întreprinzători nu au fost uitați.

Toate firmele a căror cifră de afaceri este mai mică de 65.000 de euro vor plăti de la 1 februarie un impozit obligatoriu pe venit de 3%. Analiștii sunt de părere că orice firmă care are o rată a profitului mai mică de 18,75% va avea de suferit de pe urma acestei decizii.

Băuturile și țigările, mai scumpe

Pe de altă parte, este de așteptat ca din acest an românii să plătească mai mult pentru bere, băuturi fermentate și țigarete, ca urmare a majorării accizelor.

Pe lângă creșterea accizelor deja existente, Ministerul Finanțelor a decis și aplicarea unor noi accize.

De exemplu, Guvernul a introdus o acciză suplimentară de 10 euro/hl de produs la berea din amestecul cu băuturi nealcoolice, la care ponderea gradelor Plato este mai mică de 30%, precum și o acciză suplimentară de 25 euro/hl de produs pentru băuturile fermentate, altele decât bere și vinuri, la care ponderea de alcool absolut provenită din fermentarea exclusivă a fructelor, sucurilor de fructe și sucurilor concentrate de fructe este mai mică de 50%.

De asemenea, nivelului accizelor pentru bere crește de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato, iar accizele pentru berea realizată de micii producători cresc de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato.

La țigarete, calendarul de creștere a accizelor a fost devansat de la 1 iulie la 1 aprilie.

TVA-ul bunurilor furate

În ce privește taxa pe valoarea adăugată, noul Cod Fiscal introduce posibilitatea depunerii unei declarații de către persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA.

În cazul bunurilor furate, se prevede obligativitatea ajustării TVA la momentul constatării lipsei în gestiune. Sunt introduse prevederi noi care permit anularea ajustării taxei în cazul dovedirii acestuia prin hotărâre judecătorească definitivă, conform recomandărilor Ministerului Justiției, potrivit ZF.

De asemenea, Codul Fiscal clarifică faptul că în cazul stocării electronice a facturilor nu este obligatorie aplicarea prevederilor Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică.

O altă prevedere a Codului Fiscal se referă la cheltuielile de cercetare-dezvoltarepentru care se prevede o deducere suplimentară la calculul impozitului pe profit de 50%.

Venituri suplimentare la bugetul de stat din noile măsuri fiscale (milioane lei)

Sursa: ZF.ro

Contribuții sociale obligatorii

O altă noutate vizează persoanele care sunt detașate în țară sau străinătate.

Indemnizațiile primite de angajați pe perioada delegării și detașării în țară și în străinătate, ce depășesc 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru personalul din instituțiile publice, sunt subiect de contribuții sociale, potrivit noului Cod Fiscal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...