Gigantul chinez Alibaba, dat în judecată pentru că ar fi permis cu bună știință vânzarea unor falsuri

Gigantul chinez Alibaba, dat în judecată pentru că ar fi permis cu bună știință vânzarea unor falsuri
Publicat: 17/05/2015, 18:52

Procesul a fost intentat la un tribunal federal din Manhattan de Gucci, Yves Saint Laurent și alte mărci deținute de compania Kering SA, acestea cerând despăgubiri și o hotărâre judecătorească pentru presupusa încălcare a legilor privind mărcile comerciale și înșelătoria.

Compania Alibaba este acuzată că a participat la fabricarea, oferirea spre vânzare și traficul de produse contrafăcute purtând mărcile respective fără permisiunea lor.

O purtătoare de cuvânt a Alibaba, Bob Christie, a declarat: „Continuăm să lucrăm în parteneriat cu numeroase branduri pentru a le ajuta să își protejeze proprietatea intelectuală și avem un istoric solid în acest sens. Din nefericire Kering Group a ales calea unui litigiu inutil în locul unei cooperări constructive. Credem că această plângere nu are fundament și vom lupta împotriva ei”.

Preocupările legate de prezența unor produse false pe platformele Alibaba, inclusiv piața online Taobao, au urmărit compania ani la rând, deși SUA au scos Taobao de pe lista sa cu „piețe notorii” în 2012, grație progreselor înregistrate.

Aceasta este a două oară în mai puțin de un an când brandurile Kering dau în judecată Alibaba pentru presupusă vânzare de produse contrafăcute.

Un proces precedent a fost intentat în iulie dar a fost retras în aceeași lună, cu posibilitatea de a fi reluat în timp ce Kering a lucrat cu Alibaba la o soluție, potrivit documentelor judiciare.

Plângerea depusă susține că Alibaba și entitățile asociate „oferă publicitate și alte servicii esențiale pentru ca firmele care se ocupă de contrafacere să își vândă produsele contrafăcute clienților lor din Statele Unite”.

Documentele depuse în instanță citează, de exemplu, o geantă Gucci contrafăcută oferită la prețuri de 2-5 dolari fiecare de un comerciant chinez cumpărătorilor care vor cel puțin 2.000 de bucăți. O geantă Gucci autentică se vinde cu 795 de dolari.

Alibaba a permis vânzările de produse contrafăcute chiar și când a fost informată în mod expres că respectivii comercianți vând produse false, afirmă plângerea.

Kering Group vrea un ordin judecătoresc care, între altele, să împiedice Alibaba să ofere sau să faciliteze vânzarea de produse contrafăcute și despăgubiri nespecifice care ar putea include 2 dolari pe fiecare produs contrafăcut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase