Grecia a ajuns la un acord cu instituțiile financiare internaționale. Ce angajamente și-au luat autoritățile elene

Grecia a ajuns la un acord cu instituțiile financiare internaționale. Ce angajamente și-au luat autoritățile elene
Publicat: 08/07/2013, 12:30
Actualizat: 12/09/2014, 16:29

Guvernul elen a ajuns la o înțelegere cu misiunea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene și Fondului Monetar Internațional în ceea ce privește măsurile de politică economică și financiară necesare pentru a garanta atingerea obiectivelor din acordul de finanțare externă.

„Misiunea și autoritățile au convenit că perspectiva macroeconomică corespunde, în linii mari, proiecțiilor din program, cu posibilitatea unei reveniri treptate la creștere economică anul viitor. Perspectiva rămâne însă incertă”, se arată într-un comunicat transmis luni de Comisia Europeană (CE).

În timp ce guvernul a înregistrat progrese importante, implementarea politicilor convenite în acord este în urma calendarului în unele zone, notează CE.

Astfel, autoritățile elene s-au angajat să întreprindă „acțiuni corective” pentru a asigura încadrarea în țintele fiscale pentru 2013-2014 și pentru a aduce în acest an la echilibru deficitul primar al bugetului (care exclude plățile în contul dobânzilor datoriei de stat – n.r.), se spune în comunicat.

„Printre aceste acțiuni se numără măsuri concrete pentru a aduce sub control cheltuielile excesive din sectorul sănătății. Taxa pe venit, pe proprietate și codurile de procedură fiscală trec printr-un proces de reformă, iar autonomia și eficiența administrației fiscale este consolidată”, a adăugat CE.

Totodată, guvernul elen s-a angajat să ia măsuri pentru a continua reforma administrației publice, inclusiv în ceea ce privește respectarea calendarului convenit pentru transferul unor funcționari publici într-o rezervă, unde vor avea salariile diminuate semnificativ și un program de muncă mai flexibil. De asemenea, autoritățile au promis instituțiilor financiare internaționale că vor respecta obiectivele convenite în ceea ce privește reducerea numărului de bugetari.

Grecia trebuie să transfere în rezervă peste 12.000 de bugetari până la finele anului 2015.
„Având în vedere că recapitalizarea sectorului bancar este aproape finalizată, autoritățile s-au angajat la noi măsuri pentru protejarea stabilității financiare, inclusiv prin vânzarea a două bănci-punte și implementarea strategiei unui sistem bancar pe patru piloni”, se mai arată în comunicat.

Misiunea UE-FMI a discutat cu autoritățile și progresele înregistrate în ceea ce privește consolidarea securității sociale, prin programe de training și angajare susținute de Uniune și un program care oferă acces la servicii de bază în domeniul sănătății pentru persoanele neasigurate.

Guvernul elen pregătește legislația necesară pentru implementarea deciziilor convenite, care va fi prezentată în scurt timp Parlamentului, a adăugat Comisia. Acordul nu presupune vreo reducere temporară a TVA pentru restaurante și servicii de catering, însă autoritățile elene au insistat pe această chestiune, care va fi rediscutată în viitoare întâlniri.
„Eurogroup și Boardul Executiv al FMI ar trebui să discute aprobarea acordului de evaluare în luna iulie”, conchide comunicatul CE.

De rezultatul discuțiilor depinde aprobarea următoarei tranșe, de 8,1 miliarde euro, din acordul de finanțare externă încheiat de Grecia cu UE și FMI. Grecia a încheiat în ultimii trei ani două acorduri cu UE și FMI, în valoare totală de 240 miliarde euro.

Guvernul elen dorește reducerea TVA pentru restaurante de la 23% la 13%, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situației. Aceleași persoane au precizat că pachetul legislativ prin care se dorește implementarea măsurilor convenite va fi prezentat marți Parlamentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?