Grecia, la un pas de ieșirea din zona euro. Vicepremierul Pangalos: „Mă tem foarte tare de ce se va întâmpla. Vom fi într-un faliment sălbatic”

Grecia, la un pas de ieșirea din zona euro. Vicepremierul Pangalos: Mă tem foarte tare de ce se va întâmpla. Vom fi într-un faliment sălbatic
Publicat: 13/05/2012, 22:56
Actualizat: 14/05/2012, 15:51

Partidele politice din Grecia au ratat o nouă ocazie de a forma o coaliție de guvernământ. Prin urmare, organizarea unor noi alegeri parlamentare pare a fi inevitabilă, criza politică realimentând temerile unei posibile ieșiri a Greciei din zona euro, scrie The Wall Street Journal.

Președintele Karolos Papoulias i-a chemat la discuții pe liderii principalelor trei partide politice care au obținute mandate în Parlament, respectiv conservatorii de la Noua Democrație, socialiștii de la Posak și extremiștii de stânga de la Syriza. În ultimele șase zile, fiecare dintre aceste partide a încercat să formeze, fără succes, un nou executiv.

Discuțiile s-au încheiat după mai puțin de două ore fără a se fi ajuns la un acord. Extremiștii de la Syriza au reiterat faptul că refuză să sprijine sau să formeze o coaliție cu oricare dintre celelalte două partide atâta vreme cât acestea vor continua să susțină implementarea măsurilor de austeritate convenite cu creditorii internaționali ai statului.

„Cer complici pentru austeritate. Nu putem lua parte la această crimă”, a declarat Alexis Tsipras, liderul formațiunii de extremă-stânga după discuțiile cu președintele statului.

Tot astăzi, vicepremierul Greciei, Theodoros Pangalos, a lansat un avertisment dur, spunând că se teme „foarte tare de ce se va întâmpla”, după ce grecii au respins, prin votul acordat partidelor politice, acordul de bailout propus de UE, pentru salvarea economică a țării.

„Majoritatea oamenilor au votat pentru o construcție mentală foarte ciudată. Vrem să fim în UE și în zona Euro, dar nu vrem să plătim nimic pentru trecut”, a declarat vicepremierul, pentru The Sunday Telegraph.

„Vom fi într-un faliment sălbatic, într-un faliment scăpat de sub control. Statul nu va putea să plătească salariile și pensiile. Asta nu este recunoscut de către cetățeni. Mai avem bani până în luna iunie”, este termenul-limită extrem de strâns anunțat de Pangalos.

Antonis Samaras, liderul partidului conservator, a subliniat că negocierile pentru formarea unei coaliții vor continua, în timp ce Evangelos Venizelos, președintele socialiștilor, a precizat că există un „optimism limitat” în ceea ce privește ajungerea la un compromis.

Președintele elen se va întâlni duminică seara cu liderii celorlalte partide care au câștigat mandate în parlamentul Greciei, în speranța de a reuși să găsească o formulă pentru formarea unui nou executiv.

Alegerile parlamentare care au avut loc săptămâna trecută în Grecia au produs un parlament extrem de fragmentat. Cele mai mari două partide, respectiv Noua Democrație și Pasok, singurele care susțin măsurile de austeritate, nu au reușit să obțină majoritatea. Alte cinci partide care au avut drept temă de campanie scăparea Greciei de austeritatea impusă de așa-numita trioika (n.r. Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială) au câștigat peste 60% din voturi.

Tensiunile politice au alimentat noi temeri privind capacitatea statului elen de a-și respecta angajamentele fiscale și de implementa reformele cerute de creditorii internaționali în schimbul unei tranșe de împrumut în valoare de 130 de miliarde de euro. Împrumutul agreat în martie este esențial pentru stabilizarea economiei elene și menținerea statului în zona euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?