GREȘEALA din calculele Guvernului României. Cum poți pierde 1,5 miliarde de lei în fiecare an UPDATE

GREȘEALA din calculele Guvernului României. Cum poți pierde 1,5 miliarde de lei în fiecare an UPDATE
Publicat: 09/05/2014, 16:12
Actualizat: 07/02/2016, 09:19

UPDATE Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și Consiliul Fiscal au pornit de la abordări diferite privind impactul bugetar al scutirii de impozit pe profitul reinvestit, a declarat pentru Mediafax ministrul de resort, Ioana Petrescu, care spune că doar circa 30% din profitul brut este reinvestit.

„Opiniile MFP (Ministerul Finanțelor Publice – n.r.) și Consiliului Fiscal au plecat de la abordări diferite. Tendința generală este ca din toți agenții economici care obțin profit, aproximativ 30% din profitul brut va fi folosit în investiții. Dintre aceștia, 30,5% reinvestesc în instalații tehnice și mașini, iar din acest procent doar 70% investesc în echipamente tehnologice incluse în subgrupa 2.1, pentru care se poate aplica facilitatea fiscală”, a afirmat Petrescu, după ce președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat că Finanțele au subestimat impactul, respectiv 500-600 milioane lei anual, pe când Consiliul a calculat cel puțin 2 miliarde lei.

Ministrul precizează că, potrivit estimării Finanțelor, toate firmele care utilizează echipamente tehnologice incluse în subgrupa 2.1 vor dori să aplice pentru această facilitate și vor fi eligibile, arătând că impactul bugetar estimat pentru acest an este de 137,5 milioane lei.

„MFP a avut în vedere, totodată, că în perioada 1 octombrie 2009-31 decembrie 2010, în care s-a aplicat o facilitate fiscală similară, suma declarată pentru un an, respectiv pentru anul 2010, de către agenții economici care au beneficiat de facilitate este de 100,15 milioane lei, care reprezenta 0,02% din PIB. Impactul anual estimat de MFP pentru noua măsură este de 0,08% din PIB”, a explicat Petrescu.

Ea a comentat că estimarea realizată de Consiliul Fiscal a plecat de la premisa că toate firmele care au profit și au realizat investiții eligibile în 2012 din domeniile industrie, agricultură și telecomunicații doresc să utilizeze măsura propusă de Guvern.

„De asemenea, Consiliul Fiscal a considerat că toate creșterile de imobilizări corporale-instalații tehnice și mașini reprezintă achiziții de echipamente noi, fără a lua în considerare că aceste creșteri pot cuprinde și reevaluări ale echipamentelor deja existente în dotarea societăților”, a mai spus ministrul Finanțelor.


Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a arătat că, raportat la PIB, impactul neimpozitării profitului reinvestit are o pondere de 0,3-0,4%, o sumă „deloc de neglijat”.

„La nivel anual, Ministerul de Finanțe spune că impactul este undeva în jur de 500-600 milioane lei, după calculele noastre, într-un scenariu conservator, discutăm de cel puțin 2 miliarde de lei”, a afirmat Dumitru vineri după conferința „Cum «albim» economia și creștem încasările la buget?”, organizată de Ziarul Financiar.

„Deci nu poți să ignori acest impact și cred că trebuia să ne uităm mai cu atenție să vedem de unde găsim acești bani”, a mai spus Dumitru.

Pe de altă parte, analistul apreciază că măsura ca atare va avea un efect pozitiv asupra mediului economic și că este bine gândită.

Ministerul Finanțelor a publicat joi normele metodologice pentru neimpozitarea profitului reinvestit, facilitate care va fi aplicată în perioada 1 iulie 2014 – 31 decembrie 2016. Consiliul Fiscal este o autoritate independentă înființată în baza Legii responsabilității fiscal-bugetare, care își propune să sprijine activitatea Guvernului și a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare și derulare a politicilor fiscal-bugetare și să promoveze transparența și sustenabilitatea finanțelor publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun