Guvernele din zona euro accelerează programul de recapitalizare a băncilor spaniole

Guvernele din zona euro accelerează programul de recapitalizare a băncilor spaniole
Publicat: 10/07/2012, 11:35
Actualizat: 06/09/2014, 03:29

Statele zonei euro vor începe încă din luna iulie distribuirea banilor către Spania pentru recapitalizarea băncilor în cadrul acordului de 100 miliarde euro și ar putea transfera programul din sarcina guvernului de la Madrid în portofoliul fondului de bailout al uniunii monetare.

Guvernele din eurozonă vor împrumuta Spaniei 30 miliarde euro până la sfârșitul lunii iulie, iar „în final” fondul de urgență al uniunii monetare va recapitaliza direct băncile spaniole, pentru a nu împovăra statul iberic cu datorii, a declarat premierul luxenburghez Jean-Claude Juncker, președinte al Eurogroup, grupul de lucru al miniștrilor Finanțelor din zona euro.

Fondurile transferate inițial „vor fi mobilizate pentru situații neprevăzute, în caz că sectorul bancar spaniol va avea necesități urgente”, a adăugat oficialul, la sfârșitul unei întâlniri de nouă ore a miniștrilor Finanțelor din zona euro.

El a precizat că programul va rezolva cu succes problemele sistemului bancar spaniol.

Pe lângă convenirea calendarului devansat pentru recapitalizarea băncilor spaniole, oficialii europeni au amânat o decizie privind posibile concesii în programul de finanțare externă derulat cu Irlanda și au promis că vor evita oc riză a creditelor în Grecia.

Întâlnirea de luni a Eurogroup a avut scopul de a face primii pași spre aplicarea măsurilor convenite la summit-ul UE din 28-29 iunie, când șefii de stat sau de guvern din zona euro au adoptat măsuri în sprijinul statelor aflate în dificultate și au pregătit construirea unei uniuni bancare la nivelul zonei euro, cu supraveghere comună, garantare comună a depozitelor și recapitalizare directă de la fondul de urgență.

Costurile de finanțare ale Spaniei și Italiei au crescut în ultimele patru ședințe consecutive, subliniind scăderea încrederii în proiectele anticriză ale UE, mai ales după ce Banca Centrală Europeană nu a semnalat o posibilă reluare a programului de stimulare a economiei prin achiziții de obligațiuni din piața secundară.

Randamentul obligațiunilor spaniole cu randamentul la 10 ani este de 6,98%, iar indicatorul similar pentru Italia a urcat la 6,07%, față de 1,32% în cazul Germaniei.

Juncker a afirmat că împrumuturile către guvernul spaniol în vederea recapitalizării băncilro se vor transforma în injecții directe de fonduri de la UE, odată ce instituțiile europene vor fi înființat o agenție unică de supraveghere bancară.

Guvernul de la Madrid va fi responabil de înființarea unei companii separate pentru administrarea activelor băncilor aflate sub umbrela capitalului european.

Băncile din Spania au active neperformante de 180 miliarde euro, după prăbușirea pieței imobiliare.

Împrumuturile către Spania vor avea scadența între 12 ani și șase luni și 15 ani. Guvernul spaniol va fi inițial răspunzător pentru bani, dar programul va intra ulterior sub tutela Mecanismului European de Stabilitate, care își va începe în curând activitatea.

Potrivit unui memorandum al Eurogroup, obținut de Bloomberg, băncile europene care au participat la testele de stres de anul trecut au reușit să atragă, „în mare măsură”, capitalul suplimentar de 114,7 miliarde euro considerat necesar de către Autoritatea Bancară Europeană.

Miniștrii Finanțelor din zona euro au acordat totodată Spaniei un an în plus pentru reglarea deficitului bugetar sub limita UE de 3% din PIB, amânând termenul limită până în 2014, concesie care ar putea anunța indulgența „statelor creditor” față de Grecia.

Guvernul irlandez a reacționat prin insistențe ca termenii programului de finanțare externă de 67,5 miliarde euro să fie renegociați, iar Juncker a spus că ajustarea acordului ar fi posibilă în octombrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care Dan Vîlceanu îl mușcă de nas și îl agresează pe Florin Roman...
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Bătaie în Parlament. Dan Vîlceanu, acuzat că l-a lovit cu genunchiul în nas pe Florin...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă să sari cu parașuta în România. Prețurile pornesc de la 1000 de lei...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Iei amendă dacă circuli pe interzis în parcarea supermarketului?
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
O structură GIGANTICĂ ascunsă în adâncurile spațiului!
Îți pune cătușele imediat! Este interzis în România. Te bagă direct la închisoare
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au despărțit? Cum a apărut artista la premiera filmului "Atlas"
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Robotul moale care imită picioarele păianjenilor
×