Guvernul a aprobat majorarea bugetului la schema de minimis pentru IMM-uri, la 500 milioane lei

Guvernul a aprobat majorarea bugetului la schema de minimis pentru IMM-uri, la 500 milioane lei
Publicat: 22/08/2013, 12:56
Actualizat: 21/03/2019, 06:16

Guvernul a aprobat miercuri majorarea bugetului pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor care fac investiții, de la 400 milioane lei la 500 milioane lei (125 milioane euro), plata ajutorului efectuându-se până la finele anului 2015, în loc de 2016, cum este prevăzut în prezent, informează Mediafax.

Statul acordă ajutoare de minimis, în cadrul unei scheme derulate în perioada 2013-2014, de maxim 200.000 euro pentru IMM-urile care fac investiții, pe o perioadă fiscală de trei ani, dacă aceste firme creează și păstrează șapte locuri de muncă pe o perioadă de trei ani de la realizarea investiției, în cazul sumelor peste 100.000 euro.

„Urmare a interesului deosebit manifestat de reprezentanții mediului de afaceri pentru schema de ajutor de minimis și în vederea asigurării accesului la finanțare a cât mai multor operatori economici, se propune majorarea bugetului alocat schemei de la 400 milioane lei la 500 milioane lei. Inițiatorul previzionează astfel și o creștere semnificativă a numărului de IMM-uri beneficiare de ajutor de
minimis, la aproximativ 2.000″, explică autoritățile măsura adoptată miercuri.

Bugetul alocat ar putea fi suplimentat cu credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanțare, în valoare de 500 milioane lei, pentru perioada 2013-2014 și credite bugetare pentru plata ajutorului de minimis, în valoare de 250 milioane lei atât pentru anul 2014, cât și pentru 2015.

Ajutoarele de minimis se vor acorda IMM-urilor pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, ca fonduri nerambursabile, în cuantum de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate pentru finanțare. Ajutoarele trebuie să se încadreze într-un plafon maxim de 200.000 euro, echivalent în lei, respectiv 100.000 euro în cazul firmelor care au activitate în domeniul transportului rutier.

Firmele vor primi aceste ajutoare dacă se angajează că vor păstra angajații existenți la data depunerii cererii de finanțare și că vor crea, până la finalizarea investiției, cinci locuri de muncă, pentru ajutoarele de maxim 100.000 euro, respectiv șapte locuri pentru sumele cuprinse între 100.000 și 200.000 euro. Dintre acestea, cel puțin două, respectiv trei locuri de muncă trebuie să fie acordate unor persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni. Firmele trebuie să mențină aceste posturi încă trei ani de la finalizarea investiției.

În plus, IMM-urile trebuie să nu mai fi primit ajutoare de minimis pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (anul fiscal în curs și 2 ani anteriori) sau, în cazul în care au beneficiat de acestea, suma să nu fi depășit plafoanele menționate.

Termenele de soluționare a cererilor de acord pentru finanțare, respectiv a cererilor de plată a ajutorului de minimis aprobat au fost prelungite de la 30 de zile lucrătoare la 60 de zile lucrătoare.

„Totodată, în vederea asigurării resurselor bugetare necesare susținerii realizării investițiilor într-un interval de timp cât mai scurt, precum și pentru asigurarea echilibrului bugetar asumat prin angajamentele cu organismele financiare internaționale, perioada de plată a ajutorului de minimis se reduce până la 31.12.2015, cu eșalonarea corespunzătoare a creditelor bugetare necesare pentru
plata ajutorului de minimis”, se preciza în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern.

Anterior, termenul de plată a ajutorului era prevăzut până la finele anului 2016.

„Deschiderea sesiunii de înregistrare on-line a cererilor de acord pentru finanțare se amână până la data de 28.08.2013, la ora 08.30. Această amânare survine în urma faptului că termenul-limită de depunere a declarațiilor fiscale ale agenților economici – 25 ale fiecărei luni – generează vârful maxim de trafic al încărcării sistemului informatic alocat și coincide în luna august cu o zi nelucrătoare, urmând a fi transferată pentru data de 26.08.2013”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine