Guvernul a decis să vândă către Enel din acțiunile la EMS și speră să încaseze 375 milioane euro

Guvernul a decis să vândă către Enel din acțiunile la EMS și speră să încaseze 375 milioane euro
Guvernul a avizat începerea procedurii de vânzare către grupul italian Enel a 13,7% din acțiunile deținute de stat la Electrica Muntenia Sud (EMS), operațiune din care estimează că va obține aproximativ 375 milioane euro, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Georgescu.
Publicat: 31/07/2012, 21:09
Actualizat: 31/07/2012, 21:09

Guvernul a avizat începerea procedurii de vânzare către grupul italian Enel a 13,7% din acțiunile deținute de stat la Electrica Muntenia Sud (EMS), operațiune din care estimează că va obține aproximativ 375 milioane euro, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Georgescu.

„Banii care vor merge în buzunarele statului și vor putea fi folosiți pentru modernizări, pentru retehnologizări îndeosebi în acest domeniu de activitate, și cheltuieli de capital”, a spus Georgescu.

El a estimat că întreaga procedură de vânzare va avea o durată de maximum două luni.

Pentru stabilirea momentului în care este oportună exercitarea opțiunii de vânzare, Electrica S.A. a angajat serviciile de consultanță financiară ale BRD Corporate Finance SRL. Raportul de analiză recomanda exercitarea opțiunii de vânzare în acest an, când prețul total calculat era estimat că va ajunge în jurul valorii de 377 milioane euro.

Electrica Muntenia Sud a fost preluată de Enel printr-o tranzacție finalizată în 2008 și divizată în două companii, pe tipuri de activitate.

Electrica mai deține câte 23,57% din acțiunile Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, din care câte un pachet de 10% este rezervat angajaților Electrica.

Conform contractului de privatizare încheiat cu Enel în 2007, Electrica are opțiunea de vinde către grupul italian, iar investitorul are obligația să cumpere, pachetele de câte 13,57% din acțiunile celor două companii care înglobează activele și operațiunile fostei Electrica Muntenia Sud.

Agenția MEDIAFAX a anunțat, la începutul acestui an, citând un document oficial, că Electrica vrea să vândă în 2012 către Enel acțiunile pe care le deține la firmele desprinse din Electrica Muntenia Sud, preluată de grupul italian în 2008, Guvernul fiind însă obligat să schimbe legea, care nu reglementează posibilitatea includerii în contractele de privatizare a acestei opțiuni

După semnarea contractului de privatizare, Guvernul a adoptat o hotărâre care precizează, în ultimul articol, că acest drept de opțiune de vânzare va fi exercitat la termenul și în condițiile stabilite prin contractul de privatizare, precum și de „legislația privatizării în vigoare la momentul exercitării acestui drept”.

În ultimii doi ani, Electrica nu a activat această clauză de vânzare a acțiunilor.

Documentul citat relevă că Electrica dorește să își vândă în acest an acțiunile către Enel, dar și că autoritățile au constatat că Guvernul trebuie să modifice urgent cadrul legal, deoarece actele normative în vigoare atât la momentul semnării înțelegerii între cele două părți, cât și în prezent nu prevăd posibilitatea includerii unei astfel de operațiuni în contracte de privatizare.

„Analizele au relevat faptul că 2012 este anul în care Electrica își va exercita dreptul de opțiune de vânzare de acțiuni la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, conferit prin contractul de privatizare. În prezent, legislația în vigoare în domeniul privatizării nu reglementează posibilitatea includerii în contractele de privatizare a unei opțiuni de vânzare de acțiuni de către instituția publică și implicit exercitarea acestei opțiuni în situația în care, prin hotărâre a Guvernului, se stabilesc condițiile de exercitare. Astfel, în contextul cadrului legislativ actual în domeniul privatizării, Electrica nu își poate exercita direct opțiunea de vânzare de acțiuni prevăzută în contractul de privatizare. Pentru a permite Electrica să își exercite dreptul său de opțiune de vânzare conferit prin contractul de privatizare, este necesară adoptarea, în regim de urgență, a unui act normativ cu aceeași forță juridică, prin care să se completeze legislația în vigoare în materia privatizării cu exercitarea opțiunii de vânzare”, se arată în document.

Guvernul este avertizat că, în situația în care nu va modifica legislația, Electrica nu are asigurat cadrul legal de exercitare a opțiunii de vânzare conferit prin contractul de privatizare.

Prin vânzarea a 50% din acțiunile EMS, grupul italian Enel a plătit direct statul român 394,8 milioane euro. Tranzacția a presupus însă ca investitorul italian să ajungă la o participație de 64,4%, printr-o majorare de capital de 425 milioane euro. Enel a achiziționat astfel 9.565.473 acțiuni ordinare, fiecare cu o valoare nominală de 10 lei, și a subscris pentru alte 10.301.278 acțiuni nominative ordinare dematerializate, tot cu o valoare nominală de 10 lei fiecare.

La sfârșitul anului 2009, prețul a fost ajustat în sus cu 38 de milioane euro, suma plătită statului urcând astfel la 432,9 milioane euro.

Într-un raport prezentat în vara anului trecut, Enel Investment Holding estima că pachetul de 23,57% din acțiunile Enel Distribuție Muntenia (incluzând astfel și acțiunile rezervate angajaților Electrica) are o valoare de 330 milioane euro, în urcare de la 272 milioane euro la 31 decembrie 2010.

În cazul Enel Energie Muntenia, participația de 23,57% deținută încă de Electrica era evaluată de grupul iutalian la 58 milioane euro, față de 48 milioane euro în decembrie 2010.

Enel Energie Muntenia și Enel Distribuție Muntenia alimentează cu energie municipiul București și județele Giurgiu și Ilfov, deservind circa 1,1 milioane de clienți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA