Guvernul a modificat legea pentru tinerii care au case de la ANL. În ce condiții pot cumpăra locuințele

Guvernul a modificat legea pentru tinerii care au case de la ANL. În ce condiții pot cumpăra locuințele
Publicat: 23/07/2014, 16:15
Actualizat: 05/11/2016, 23:10

Facilitățile la cumpărarea de către tineri a unei locuințe ANL au fost introduse de Guvern, printr-o ordonanță aprobată în ședința de miercuri.

Legislația aplicată până în prezent stabilește că locuințele ANL pentru tineri în vârstă de până în 35 ani destinate închirierii, inclusiv cele construite și destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate, pot fi vândute titularilor contractelor de închiriere după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă, fără ca vânzarea să fie condiționată de vârsta solicitantului.

Prețul locuinței putea fi însă achitat doar integral la data încheierii contractului, din sursele proprii ale cumpărătorului și/sau din credite contractate de către acesta de la instituții financiare autorizate.

Prin ordonanța aprobată miercuri și obținută de MEDIAFAX, Guvernul a decis că aceste credite vor putea fi contractate „inclusiv cu garanția statului”, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară, și că prețul de vânzare va putea fi achitat și în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare.

„Pentru achiziționarea locuințelor cu plata în rate, ratele lunare cuprind o dobândă care acoperă dobânda de referință a Băncii Naționale a Romăniei, la care se adaugă două puncte procentuale, această dobândă fiind aplicabilă la valoarea rămasă de achitat”, se arată în document.

Contractul de vânzare cu plata în rate lunare va stipula că transferul de proprietate asupra locuinței se produce după achitarea integrală a valorii de vânzare și că, până la achitarea valorii de vânzare, locuințele rămân în administrarea autorităților administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale în care acestea sunt amplasate, iar cele destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate sunt în administrarea autorităților administrației publice centrale din domeniul învățământului, respectiv din domeniul sănătății ori în administrarea unor unități aflate în subordinea sau sub coordonarea acestor autorități, până la data transferului de proprietate și schimbarea rolului fiscal pe numele acestora.

Cumpărătorul va avea și posibilitatea achitării în avans, în totalitate sau parțial, a ratelor rămase, inclusiv dobânda, până la data achitării integrale.

Contractul va mai stabili că persoana care cumpără locuința se obligă să achite ratele lunare la scadență, iar pentru neachitarea la tennenul de scadență a obligațiilor de plată, va datora după acest termen majorări de întârziere. În cazul neachitării a trei rate consecutive, contractul de vânzare-cumpărare va fi considerat reziliat de drept, fără nicio altă formalitate, titularul contractului fiind considerat de drept în întârziere și având obligația de a preda locuința la data notificată.

În cazul rezilierii contractului, titularul este decăzut din dreptul de a solicita restituirea sumelor achitate, acestea constituindu-se în venituri la ANL.

Odată cu dreptul de proprietate asupra locuinței va fi obținut și dreptul de proprietate asupra cotelor-părți de construcții și instalații, precum și asupra dotărilor care, prin natura lor, nu pot fi folosite decât în comun.

De asemenea, odată cu dobândirea dreptului de proprietate asupra locuinței, titularul contractului dobândește și dreptul de folosință asupra cotei-părți de teren aferentă acesteia, pe durata existenței clădirii.

Ordonanța mai stabilește că valoarea de vânzare a locuinței se calculează de către autoritățile administrației publice locale sau de către operatorii economici în a căror administrare se află imobilele respective, precum și de către autoritățile centrale din domeniul învățământului și sănătății sau de către unele unități aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autorități și reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat, multiplicată cu suprafața construită efectiv, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcțiune a locuinței până la data vânzării acesteia.

Valoarea de înlocuire este valoarea medie ponderată pe metru pătrat, calculată pe baza valorii contractelor de antrepriză încheiate în cursul anului anterior de către ANL. cu antreprenorii, care se majorează cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderată pe metru pătrat a locuințelor puse în funcțiune în anul anterior și valoarea medie ponderată pe metru pătrat contractată la momentul începerii lucrărilor acestor locuințe.

În cazul în care, în cursul anului anterior, ANL nu a încheiat cel puțin două contracte de antrepriză cu antreprenorii, pentru stabilirea valorii de înlocuire, se utilizează ca an de calcul, ultimul an în care s-au încheiat cel puțin două contracte de antrepriză.

Valoarea de înlocuire pe metru pătrat astfel calculată este stabilită anual prin ordin al ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Pentru acoperirea cheltuielilor de evidență și vânzare, unitățile prin care este efectuată vânzarea beneficiază de un comision de până la 1% din valoarea de vânzare calculată a locuinței, comision care va fi inclus, împreună cu valoarea de vânzare a locuinței, în prețul final de vânzare al acesteia.

ANL a construit până în primăvara acestui an 3.200 de locuințe (case și apartamente), în 59 de amplasamente în cadrul programului locuințe finanțate prin credit ipotecar și peste 31.000 de apartamente destinate tinerilor de sub 35 de ani.

ANL avea în execuție 1.945 de locuințe pentru tineri, în 38 de șantiere, iar pentru acest an este prevăzută livrarea a 1.200 de unități dintre acestea.

Înființată în 1998, ANL funcționează în coordonarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Tragedie înainte de Paște! A murit marele ACTOR: Îl vom iubi mereu
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb