Guvernul intervine în datoriile pentru energie ale CFR prin împrumuturi și ștergerea penalităților

Guvernul intervine în datoriile pentru energie ale CFR prin împrumuturi și ștergerea penalităților
Publicat: 28/05/2012, 15:05
Actualizat: 01/08/2014, 14:08

Guvernul va acorda CFR Infrastructură un împrumut pentru plata arieratelor către furnizorii privați de energie și va emite o ordonanță prin care va decide că doar datoria principală a operatorului feroviar față de Electrica va fi achitată, dar eșalonat, în timp ce penalitățile aferente vor fi șterse

Potrivit celor mai recente date, companiile feroviare de stat înregistrează datorii de 1,2 miliarde lei către furnizorii de electricitate și penalități de 900 milioane lei.

Împrumutul pentru CFR Infrastructură, prevăzut în ultima scrisoare de intenție convenită de Guvern cu FMI și obținută de Mediafax, va fi acordat sub forma unui „împrumut punte”, care va fi înlocuit până la sfârșitul lunii octombrie de un împrumut garantat de stat.

„Vom continua să căutăm să identificăm măsuri adiționale de creștere a veniturilor și reducere a costurilor, inclusiv prin aplicarea standardelor de cost, pentru a îmbunătăți în continuare poziția financiară a întreprinderilor de stat din sectorul transporturi. Ca acțiune prealabilă, Guvernul va acorda un împrumut punte pentru eliminarea arieratelor CFR Infrastructură către furnizorii privați de energie și va emite o ordonanță pentru anularea penalităților și plata treptată a principalului la arieratele datorate Electrica”, se arată în document.

Până la jumătatea lunii iunie va fi negociată între Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și Ministerul Administrației o schemă de anulare a arieratelor acumulate și de CFR Marfă față de Electrica și centralele electrice locale. În cazul CFR Călători, vor fi analizate la nivelul Ministerului Finanțelor posibilitățile de acordare până la finele lunii iunie a unor „compensări” în cuantum de 300 milioane lei, pentru echilibrarea bugetului pe acest an al companiei.

Pentru a obține acordul Fondului Monetar Internațional (FMI) și al Comisiei Europene, Guvernul reia în scrisoare o promisiune des invocată și în anii anteriori, dar fără efect, și anume că, drept condiție pentru această schemă de eliminare a arieratelor, CFR SA va prezenta și va aplica măsuri de reducere a costurilor și de creștere a veniturilor, pentru a-și asigura viabilitatea financiară „în anul 2013 și pe mai departe”.

În același timp, Guvernul promite că până la sfârșitul lunii iunie va semna contracte cu firme de consultanță pentru numirea, până la finele lunii septembrie, a managementului privat la CFR SA și CFR Călători și va închiria sau închide aproximativ 550 kilometri linie de cale ferată.

În luna aprilie, Guvernul a avizat începerea procedurii prin care datoriile bugetare înregistrate de CFR SA la finele anului trecut, de 3,99 miliarde lei, sunt anulate prin conversia în acțiuni.

O operațiune similară de ștergere a datoriilor a fost aprobată de Guvern prin ordonanță de urgență aprobată în ultima ședință din 2006, înainte de intrarea României în Uniunea Europeană, pentru 34 de societăți comerciale, inclusiv CFR SA, dar Comisia Europeană nu a avizat actul normativ nici până în prezent.

În 2008, Ministerul Transporturilor a propus conversia în acțiuni a datoriilor bugetare ale CFR SA către Electrica, dar măsura a fost respinsă atunci de Ministerul Economiei și Finanțelor, pe motiv că operatorul de transport nu este inclus în lista companiilor care trebuie privatizate, ceea ce înseamnă că acțiunile nu vor putea fi valorificate ulterior.

Nici pentru perioada imediată Guvernul nu are în vedere privatizarea CFR SA, ci restructurarea companiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a dat deja ORDIN de la Primărie. Devine complet GRATUIT. Nu se mai plătește niciun...
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice