Guvernul pregătește „mica amnistie fiscală”

Guvernul va discuta în ședința de miercuri proiectul de lege prin care vor fi eliminate o serie de anomalii prin care persoane care au obținut venituri de câțiva lei din dividende, dobânzi sau premii și jocuri de noroc au fost înștiințate că trebuie să plătească CASS - contribuții de asigurări sociale de sănătate - pentru anul 2012 în valoare de 468 de lei, de exemplu.

„Miercuri trebuie să fie în ședința de guvern proiectul de lege care să prevadă foarte clar că tot ceea ce este în trecut până la 1 iunie, sume pe care există procese între ANAF și diverși contribuabili referitoare la PFA, la drepturi de autor, CASS-ul pentru cei care nu au venituri, la acele diurne pentru șoferi, deci toate cele în care noi ne aflăm într-o mulțime de procese, avem miercuri proiectul de lege, sigur Parlamentul urmează să-l dezbată, Camera Deputaților este decizională, dar vrem să facem un moment T0, domnule până aici ștergem. Că a fost legislația bună sau rea, oamenii au cunoscut-o, n-au cunoscut-o, avem procese care ne costă mai mult decât banii pe care îi recuperăm. După care de la 1 iunie, oricine greșește, plătește”, a declarat premierul Victor Ponta.

ANAF a suspendat emiterea deciziilor privind regularizarea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru anul 2012, după ce unii contribuabili au fost înștiințați că au de plătit sume mai mari decât veniturile obținute.

„Președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a dispus suspendarea emiterii și comunicării deciziilor privind regularizarea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2012 – până la clarificarea normelor legale aplicabile în cazul persoanelor fizice care datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate, în conformitate cu reglementările Cap.2 și 3 ale Titlului IX a) persoanele care, la finele anului 2012, nu aveau vârsta de 18 ani împliniți, b) persoanele pentru care, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară. În cazul categoriilor de contribuabili prevăzute mai sus, pentru deciziile comunicate până la data prezentei, nu se vor dispune măsuri în vederea recuperării sumelor stabilite prin acestea”, arată ANAF, într-un comunicat.

ANAF precizează că aplică prevederile legale, neavând drept de inițiativă legislativă.

Persoanele care obțin venituri din dobânzi, dividende sau chirii, indiferent de valoare, sunt obligate să achite contribuții de asigurări sociale de sănătate calculate la o baza lunară care nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe țară.

În februarie, ANAF a anunțat că va emite din oficiu decizii de anulare a plății CASS impuse anterior pentru persoanele fizice care nu aveau obligația acestei plăți, iar persoanele care au achitat banii vor avea dreptul la restituirea sumelor plătite.

Procedura a fost decisă de Guvern printr-un proiect de lege, după ce, la începutul anului, câteva mii de copii din Curtea de Argeș și din localitățile limitrofe care au alocațiile pe card au primit înștiințări de plată de la ANAF prin care sunt anunțați că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CAS pe anul 2012, printre cei notificați numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili.

ANAF a anunțat atunci că a sistat emiterea deciziilor de impunere pentru contribuțiile datorate din dobânzile încasate la alocațiile pentru copii și așteaptă o inițiativă legislativă care să permită amnistierea fiscală în cazul sumelor deja imputate.

Inchide