HARTA ALCOOLULUI în lume. Câte tone de vin și tărie vor bea românii de la Crăciun până la Sfântul Ion

Redactor:
Corina Vârlan
Românii vor bea cu ocazia sărbătorilor de iarnă, de la Crăciun până la Sfântul Ion, între 30 și 40 de milioane de litri de vin și circa 3,5 milioane de litri de tărie, consumul de băuturi alcoolice crescând în această perioadă cu 50% față de medie, potrivit calculelor gândul realizate pe baza informațiilor furnizate de către specialiștii în domeniu.

Românii vor bea cu ocazia sărbătorilor de iarnă, de la Crăciun până la Sfântul Ion, între 30 și 40 de milioane de litri de vin(40.000 de tone) și circa 3,5 milioane de litri de tărie(3500 de tone), consumul de băuturi alcoolice crescând în această perioadă cu 50% față de medie, potrivit calculelor gândul, realizate pe baza informațiilor furnizate de către specialiștii în domeniu.

Sărbătoarea Crăciunului va începe anul acesta la mulți dintre români cu „o gură de tărie”, fie că este vorba despre țuică, palincă sau votcă, și se va încheia cu vin și bere. „Vinul este la putere de Crăciun”, a declarat pentru gândul Romulus Dascălu, președintele Organizației Patronale a Industriei Alcoolului și Băuturilor Alcoolice „Garant”.

„De Revelion va fi un consum mai mare de spumant”, ne-a mai explicat el, adăugând că se așteaptă însă la un consum de băuturi alcoolice să fie cu circa 25% mai scăzut decât în 2012.

Prețuri mai mari la băuturi tari, consum mai mic

Atunci când vine vorba despre prețurile la care românii își vor putea cumpăra băutura pe care o vor pune pe masa de Sărbători, putem vorbi, conform spuselor specialiștilor, despre o creștere de până la 40% la băuturile tari și de un preț relativ constant la vinuri.

„Din cauza accizei care a crescut foarte mult, de la 750 la 1.000 de euro pe hectolitru, produsele s-au scumpit cu 30% – 40%”, ne-a explicat președintele „Garant”. Excepție de la această regulă face doar vinul.

FOTO: Silviu Matei/Mediafax Foto

Acesta este și motivul pentru care vânzările vor crește în următoarea perioadă în cazul vinului, dar vor înregistra o scădere destul de mare la băuturile spirtoase, de la aperitive la spumante, whisky și lichioruri, potrivit specialiștilor.

O alternativă pentru cei care nu vor dori să scoată bani în plus din buzunar pentru a cumpăra băuturile alcoolice pe care le vor pune pe masa de Sărbători va fi aceea de a apela la produsele „făcute în casă”.

Cât costă sticla de vin în magazine

Românii pot cumpăra vin cu prețuri cuprinse între 6,4 lei și 34,9 lei din magazinele marilor lanțuri de hipermarketuri din România. Spre exemplu, o sticlă de 0,75 litri de Cabernet Sauvignon sec se vinde în hipermarketurile Cora cu 22,88 lei, în timp ce un Riesling sec poate fi cumpărat de pe rafturile magazinelor aceluiași lanț cu 12,37 lei pe sticlă.

Cei care își fac cumpărăturile în hipermarketurile Carrefour pot cumpăra vin roșu sau alb cu prețuri pornind de la 6,4 lei sau 8 lei pe sticla de 0,75 litri. În funcție de brand însă, aceeași cantitate de vin ajunge să coste și 33,5 lei.

În magazinele Real, clienții trebuie să scoată din buzunar 11,16 lei pe o sticlă de 0,75 litri de Busuioacă de Bohotin sau 15,2 lei pe o sticlă de 1,5 litri de Pinot Noir sau de Merlot. O sticlă de vin rose de 0,75 litri se vinde, totodată, cu 14,4 lei, iar una de Dry muscat de 16,8 lei.

FOTO: Mihai Dăscălescu/Publimedia

Cei care se aprovizionează pentru Sărbători din magazinele Lidl vor cheltui între 16,9 lei și 34,9 lei pe o sticlă de 0,75 litri de Bordeaux roșu sec, între 17,9 lei și 19,9 lei pentru o sticlă de vin alb sec și 14,9 lei pe aceeași cantitate de vin rose sec.

Ofertele prezentate mai sus au fost selectate de gândul din cataloagele afișate de marile lanțuri de hipermarketuri la data publicării acestui articol.

Ce băuturi alcoolice preferă europenii, rușii sau americanii

Băuturile spirtoase reprezintă cel mai consumat tip de alcool în lume (45%). Acestea se consumă în cantități mari în principal în Asia de Sud-Est și în zona vestică a Pacificului, potrivit celor mai recente date apublicate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Acestea sunt urmate în top de bere, aproximativ 36% din totalul băuturilor alcoolice fiind consumat sub această formă. Cel mai ridicat consum de bere se înregistrează în Statele Unite ale Americii. În Rusia, se înregistrează un consum ridicat atât de bere, cât și de băuturi spirtoase.

Consumul de vin ca procent din totalul băuturilor alcoolice la nivel global este destul de scăzut, de doar 8,6%. Cel mai mare consum de vin se înregistrează în Europa.

Cât despre români, aceștia preferă să consume băuturi spirtoase (39,3%) și bere (38,6%). Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, un român consumă în medie 21,1 litri de vin sau de produse din vin anual.

Cele mai consumate băuturi alcoolice în fiecare stat al lumii (Click pentru a mări)

Sursă: ChartsBin/date OMS

Pentru bulgari, consumul de băuturi alcoolice se axează, în principal, pe băuturile spirtoase (44,6%), potrivit datelor OMS. Totodată, mai mult de jumătate dintre băuturile alcoolice pe care le consumă vecinii ucraineni sunt tot băuturi spirtoase (61,3%).

Germanii, britanicii, spaniolii și polonezii preferă, în schimb, berea, iar francezii, italienii și suedezii consumă mai mult vin decât băuturi spirtoase sau bere.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Ungurii nu se lasă și nu renunță la Ardeal! Au dat deja sute de milioane...
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Motivele reale pentru care divorțează Analia Selis. Vedeta spune tot!
×
Inchide