Ialomițianu: Bugetul pe 2015 este „cârpit în grabă”, dovada colapsului fiscal-bugetar

Ialomițianu: Bugetul pe 2015 este cârpit în grabă, dovada colapsului fiscal-bugetar
Publicat: 12/12/2014, 13:52
Actualizat: 21/03/2019, 06:49

Ialomițianu, fost ministru de finanțe în Guvernul Boc, a susținut, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că proiectul de buget este „un buget cârpit pentru 2015 – dovada colapsului fiscal-bugetar și a adâncirii românilor în sărăcie”

„Proiectul de buget „Victor Ponta” pentru anul 2015 reflectă eșecul total al guvernării PSD și prețul pe care-l vor plăti toți românii pentru promisiunile sale fără acoperire din campania electorală. Dacă, în cursul anului 2014, Ponta a încercat sistematic să ne păcălească pe toți că „economia duduie” și că nu mai are ce face cu banii din excedentele bugetare, același premier încearcă să ne servească acum un nou set de minciuni pentru anul care vine. Cifrele cuprinse în proiectul de buget pentru 2015 publicat de Ministerul Finanțelor Publice trădează incompetența Guvernului Victor Ponta și incapacitatea acestuia de a asigura României perspective de dezvoltare”, a afirmat deputatul PDL.

El a arătat că Victor Ponta recunoaște că, deși PIB crește în 2015 la 709 miliarde lei, nivelul încasărilor bugetare raportate la PIB scade, iar evaziunea fiscală va continua să crească pe componenta TVA și pe accize.

„În ciuda politicilor de suprataxare și a celei mai mari creșteri economice din UE, Guvernul Ponta a înregistrat încasări bugetare tot mai mici, sub 32% din PIB, la nivelul anului 2009, când România era în plină criză financiară”, a precizat Ialomițianu.

El a mai apreciat că Guvernul Ponta recunoaște că economia merge prost și se așteaptă la o cădere economică de amploare, crescând rezervele bugetare (buffer-ul) la peste 9,25 miliarde euro, adăugând că sunt bani neutilizați, parte purtători de dobânzi, care ar fi putut să fie injectați în economie pentru a stimula afacerile și a crea locuri de muncă.

„Guvernul Ponta continuă să îndatoreze România și în anul 2015, iar românii vor plăti peste 9,1 miliarde pentru dobânzi în sarcina datoriei publice; Victor Ponta continuă să mintă că va finanța investiții publice, prevăzând cifre iluzorii pentru acestea: 44,8 miliarde lei (6,3% din PIB), în condițiile în care în 2014 nu a reușit să facă investiții nici de 24 miliarde (3,5% din PIB). Premierul Victor Ponta taie exact din bugetele cărora le făcea promisiuni în campania electorală: bugetul sănătății, bugetul educației sau bugetul pentru justiție”, a mai susținut deputatul PDL.

Ialomițianu a arătat și că bugetul este construit pe „cifre iluzorii și minciună” privind atragerea fondurilor europene nerambursabile în anul 2015 și că Victor Ponta minte că va avea venituri de 39 miliarde lei din fonduri europene, în condițiile în care în anul 2014 activitatea Guvernului în acest domeniu a fost dezastruoasă.

Potrivit lui Ialomițianu, Victor Ponta și-a propus să ia de la UE doar 400 milioane din fondurile pentru exercițiul bugetar european 2014-2020, pentru că în aproape trei ani de când guvernează nu a reușit să elaboreze legislația specifică absorbției fondurilor europene.

„Proiectul de buget cârpit în grabă de Ministerul Finanțelor este dovada cea mai grăitoare a incompetenței și a eșecului politicilor pe care le-a promovat Victor Ponta în ultimii trei ani. Dacă bugetul pentru anul 2015 va fi adoptat în această formă, consecințele sunt extrem de ușor de anticipat: creșterea șomajului, creșterea evaziunii fiscale, agravarea riscului de recesiune și adâncirea în sărăcie a tuturor românilor”, a conchis Ialomițianu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului