IMPAS. Afaceriștii germani, pesimiști în ceea ce privește cifra de afaceri și redresarea economică

IMPAS. Afaceriștii germani, pesimiști în ceea ce privește cifra de afaceri și redresarea economică
Mediul de afaceri german ar urma să se confrunte cu o scădere a cifrei de afaceri între 10% și 25%, iar mult așteptata redresare economică ar putea veni cel mai devreme în 2021 / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 06/07/2020, 10:17

Potrivit rezultatelor celui mai recent sondaj special realizat de AHK România în rândul afaceriștilor germani, în perioada următoare mediul de business citat ar urma să se confrunte cu o scădere a cifrei de afaceri între 10% și 25%, iar mult așteptata redresare economică ar putea veni cel mai devreme în 2021.

În plus, peste 24% sunt de părere că afacerile lor vor scădea cu mai mult de 25% ca urmare a pandemiei de coronavirus.

„Revenirea la normalitate în business nu va avea loc înainte de anul viitor, mai târziu deci decât ne așteptam”, susțin afaceriștii germani, citați de AHK.

În condițiile în care o bună parte dintre restricții au fost ridicate și au fost anunțate măsuri de sprijin importante pentru stimularea economiei, companiile sunt îngrijorate. De altfel, cel mai mult sunt afectate de cererea redusă de produse și servicii (64%) și de restricțiile de călătorie (peste 61%), dar și amânarea sau anularea investițiilor reprezintă provocări majore pentru multe companii.

Cei mai importanți factori de risc îi reprezintă în momentul de față condițiile-cadru politice (peste 68%) și lipsa măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri (peste 58 %).

Afaceriștii germani cred că este nevoie urgentă de o revenire la normalitate

Studiul citat relevă un alt aspect important, și anume dorința de revenire la normalitate în mediul de afaceri. Afaceriștii participanți la sondaj și-au exprimat speranța că Planul de investiții și relansare economică prezentat de Guvern va fi pus în aplicare rapid. Printre măsurile anunțate este prevăzut și sprijinul pentru programul flexibil de muncă.

„Noi, comunitatea de afaceri româno-germană, am solicitat acest lucru încă de la începutul crizei. Ne menținem dorința de implementare urgentă a acestei măsuri pentru evitarea șomajului și pentru ca impactul actualei pandemii asupra pieței forței de muncă să fie redus la minimum”, a declarat Sebastian Metz, director general AHK România.

Puține companii se mai gândesc în prezent la investiții, mai reiese din sondaj. Cheltuielile pentru investiții vor fi mai mici decât cele planificate înainte de criză, spun 67% dintre respondenți și doar 4,5% se așteaptă la creșterea investițiilor.

Cu privire la numărul de angajați, jumătate dintre participanții la sondaj cred că acesta nu se va modifica, iar 46% spun că numărul de angajați va scădea.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-26 iunie 2020. La cercetare au participat 89 de companii, cele mai multe din industrie (48,3%), sectorul serviciilor (19%), construcții (11%) și comerț (8%).

AHK România a încurajat inițiativa de implementare a modelului „Kurzarbeit”

Nu o dată, mediul de afaceri româno-german a susținut și încurajat intenția Guvernului de a implementa modelul „Kurzarbeit” pentru susținerea companiilor din România.

Deja, de la debutul pandemiei, AHK România a subliniat în mai multe rânduri prin reprezentanții săi și pe diverse canale importanța și necesitatea acestei măsuri, bazându-se pe experiența altor state, în special Germania, unde funcționează cu succes de mai bine de un secol. Între timp mai multe state europene au introdus modelul german.

Potrivit precizărilor reprezentanților AHK, modelul „Kurzarbeit” este o măsură de susținere a economiei absolut necesară în această perioadă, pentru a putea trece cu bine prin criza actuală.

„Mai ales acum este important să nu se ajungă la concedieri și angajații nu piardă contactul cu locul de muncă”, a spus Dragoș Anastasiu, președintele AHK România.

Val de insolvențe și de falimente

Din cauza absenței unei creditări sănătoase a afacerilor autohtone, a deficitului de investiții publice și, nu în ultimul rând, a lipsei de preocupare a decidenților politici în ceea ce privește creșterea economică, totul coroborat cu o criză sanitară generată de pandemia de coronavirus, România s-ar putea confrunta până la finele anului în curs cu un val de insolvențe și de falimente în sectorul IMM care ar putea atinge un total de 160.000.

Potrivit precizărilor făcute în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO de Gheorghe Piperea, avocat și profesor de drept comercial, acesta previzionase o astfel de criză în sectorul IMM încă din luna septembrie a anului 2019.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Schimbare pentru cei care au CASĂ la CURTE. Anunțul istoric a venit de la Guvern
Fenomenele meteo extrem se înmulțesc. Avertismentul meteorologilor, consecințe grave
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete