În PREMIERĂ, într-o comună din România, taxele se pot plăti la AUTOMATE electronice

Redactor:
Ioana Sfârlea
În PREMIERĂ, într-o comună din România,  taxele se pot plăti la AUTOMATE electronice
În comuna Ciugud din județul Alba, în care oamenii au apă curentă, canalizare și gaze în fiecare gospodărie, plata impozitelor și taxelor se face automat, prin aparatele electronice instalate de Primărie în fiecare sat.

Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, noua facilitate pentru plata taxelor și impozitelor, pusă la dispoziția localnicilor. Este vorba despre 6 automate electronice de încasare a banilor, amplasate în fiecare sat.

„Este un serviciu pe care noi, ca administrație locală, vrem să-l oferim cetățeanului. Practic, suntem prima primărie din țară și a doua după Primăria Sectorului 4 București care implementează acest sistem. Ne dorim acest lucru pentru că vrem să ne menținem ca o primărie cât mai prietenoasă cu cetățeanul. Timpul contribuabilului, pentru noi, este foarte important. Trăim într-o eră a informatizării, în care informația se mișcă foarte repede și atunci mi se pare normal ca cetățeanul să aibă posibilitatea, printr-un efort cât mai mic, să-și poată plăti datoriile către primărie”, a declarat Gheorghe Damian.

El a spus că a fost instalat, în fiecare sat din comună, la magazinul sătesc, câte un astfel de aparat, iar angajatul magazinului a fost instruit să-i ajute pe oamenii care nu se descurcă să plătească.

Primarul a precizat că este o măsură care vine și în sprijinul Primăriei, deoarece elimină deplasarea săptămânală a unui funcționar în aceste sate, pentru încasarea banilor.

„Dacă până acum trebuia, o dată pe săptămână, un funcționar din primărie, cu mașină, cu imprimantă, cu calculator, să se deplaseze într-un loc din satul respectiv pentru încasarea banilor, și să stea doar două ore acolo, acum, practic toate aceste cheltuieli se elimină iar omului îi rămâne la dispoziție să plătească oricând”, a declarat primarul.

Operațiunea a fost mult simplificată, să o poată face și cei care nu sunt obișnuiți cu o astfel de tehnică. Se eliberează câte un card pe care e înscris un cod de bare, pentru fiecare cetățean din comună, iar acesta trebuie doar să-l apropie de ecranul aparatului și apoi să plătească.

Potrivit primarului, aparatele electronice au fost furnizate gratuit de o firmă care intermediază astfel de plăți, singurul cost fiind comisionul de 1,4% din încasări, pe care îl va suporta Primăria.

În viitor, Ciugudul își propune să ofere locuitorilor și posibilitatea de a obține online toate actele de care au nevoie, iar în activitatea curentă să nu mai fie folosită hârtia ci totul să se desfășoare electronic.

Comuna Ciugud este situată la numai 10 kilometri de Alba Iulia, numără șase sate cu peste 2.500 de suflete, iar cei care au vizitat locurile spun că încă de la intrare te surprinde drumul bine făcut și semnele de circulație reflectorizante – un detaliu la care autoritățile acordă atenția cuvenită pentru siguranța oamenilor. Banii europeni au ajuns la Ciugud în infrastructură, extinderea rețelelor de apă și canalizare, dar și în proiecte inedite precum construcția de piste de biciclete sau asfaltarea drumurilor de câmp dintre terenurile agricole. Astfel, în zonă s-a realizat cel mai mare proiect de infrastructură din județul Alba, în valoare de 7,5 milioane de euro, prin care s-au făcut 47 de kilometri de rețea de canal, 47 de kilometri de rețea de apă, două stații de epurare și au fost asfaltate toate străzile.

Inchide