Industria și comunicațiile au ajutat anul trecut la creșterea PIB cu 2,9%

Industria și comunicațiile au ajutat anul trecut la creșterea PIB cu 2,9%
Publicat: 06/03/2015, 11:11

Produsul Intern Brut s-a situat anul trecut la 669,5 miliarde lei (150,8 miliarde euro) prețuri curente, în creștere cu 2,9% în termeni reali față de 2013, contribuții semnificative la creșterea economică având industria (0,9%),informațiile și comunicațiile (0,6%) și impozitele nete pe produs (0,4%).

Astfel, industria, al cărei volum de activitate s-a majorat anul trecut cu 3,5%, a avut o contribuție de 0,9% la creșterea PIB, cu o pondere de 24% la formarea acestuia, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică.

Totodată, informațiile și comunicațiile, cu un plus al volumului de activitate de 11%, au avut un aport de 0,6% la creșterea PIB, la o pondere de 6% la formarea acestuia.

O contribuție pozitivă au avut-o și impozitele nete pe produs (0,4%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 11,5% și care au înregistrat o creștere a volumului lor cu 3,4%. De asemenea, contribuții de câte 0,3% la avansul economic au adus categoria Comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante, cea a tranzacțiilor imobiliare, precum și sectorul Activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport.

Agricultura, silvicultura și pescuitul au adus un plus de 0,1% la creșterea economică de anul trecut, la fel ca activitățile de spectacole, culturale și recreative, reparațiile de produse de uz casnic și alte servicii. Construcțiile au reprezentat un sector neutru, cu contribuție „zero”, precum și categoria administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială.

Pe de altă parte, reducerea volumului de activitate din sectorul de intermediere financiară și asigurări cu 2,7% a avut un impact negativ asupra evoluției PIB, contribuția sa la creșterea economică fiind de -0,1%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, cele mai importante contribuții la creșterea acestuia le-au avut cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populației (+2,9%), cu o pondere de 60,9% la utilizarea PIB și al cărei volum s-a majorat cu 4,9%, precum și cheltuiala pentru consumul final al administrațiilor publice (+0,6%), cu o pondere de 14,2% la utilizarea PIB și al cărei volum s-a majorat cu 3,8%.

Ca urmare a scăderii volumului formării brute de capital fix cu 3,6%, aceasta a avut o contribuție negativă la creșterea PIB de 0,8%.

În ultimul trimestru al anului trecut, produsul intern brut a fost de 198,83 miliarde lei prețuri curente serie brută, în creștere cu 2,6% în termeni reali față de aceeași perioadă din 2013. Ca serie ajustată sezonier, PIB estimat s-a plasat la 169,5 miliarde lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 0,5% față de trimestrul anterior și cu 2,5% față de ultimul trimestru din anul precedent.

„Ca urmare a revizuirii seriei brute, prin includerea unor informații suplimentare pentru anul 2014, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiți față de varianta semnal a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014”, se precizează în comunicatul INS.

Astfel, datele pe serie ajustată sezonier aferente trimestrului al doilea al anului trecut au fost revizuite în scădere, rezultând o contracție a PIB de 0,5% comparativ cu trimestrul precedent, în loc de 0,4%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului