INDUSTRIA TUTUNULUI. Gilda Lazăr, JTI: Vrem să fim parteneri de dialog, nu pedepsiții de serviciu. / Grupul de Comunicare Strategică e o entitate diformă, cu multe tentacule, dar necunoscută

Redactor:
Madalina Prundea
INDUSTRIA TUTUNULUI. Gilda Lazăr, JTI: Vrem să fim parteneri de dialog, nu pedepsiții de serviciu. / Grupul de Comunicare Strategică e o entitate diformă, cu multe tentacule, dar necunoscută
Veniturile bugetare din accizele pe țigări au crescut cu un sfert în martie față de anul trecut

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria, a reclamat, marți, în cadrul unui eveniment online dedicat mediului de afaceri, lipsa unui partener real de dialog la nivelul autorităților în contextul stării de urgență, perioadă în care industria tutunului a virat venituri în creștere din accize la produsele din tutun și a fost cel mai mare contribuabil la bugetul statului. Prin urmare, reprezentantul acestui domeniu economic își dorește o comunicare mai bună, precum și predictibilitatea cadrului legislativ, mai ales pe fondul unei nevoi sporite de fonduri.

„Ceea ce ne dorim în noua economie este predictibilitatea cadrului legislativ și fiscal. La următoarea modificare a accizei, sau a cadrului de reglementare, vrem să fim parteneri de dialog, nu pedepsiții de serviciu, așa cum am fost întotdeauna”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria la webinarul „Business în Noua Economie”, organizat de EM360 și România Durabilă.

„E evident că la acest nivel sectorul economic nu e reprezentat cum se cuvine”

„Planeta, economia sunt închise, trăim într-o altă realitate. În această realitate, noi reprezentăm partea rezilientă. Suntem bucuroși că am putut să ne vedem de treabă. Am plătit taxele la timp și mai mult decât anul trecut. În primul trimestru din acest an veniturile bugetare din accize la produsele din tutun au crescut cu 15,3%. Aceasta în ciuda închiderii sectorului HORECA și a unor magazine, a existenței zonelor carantinate și a faptului că trăim și muncim într-un război anti-tutun. Criza a arătat că industriile legale nu pot fi contestate, și nici contribuția acestora la buget”, a mai spus reprezentantul JTI, potrivit unui comunicat de presă transmis marți de reprezentanții companiei.

Potrivit datelor companiei, JTI Romania a virat în aprilie la buget suma de 318 milioane de lei, reprezentând accizele și TVA pentru produsele puse pe piață în luna martie. Pentru luna martie 2020, industria tutunului a virat la stat circa 1,5 miliarde de lei. În contextul scăderii abrupte a încasărilor din accizele provenite din sectorul energetic, tutunul a devenit cel mai solid contribuabil la bugetul statului.

„Până acum, în starea de urgență, ne-am confruntat cu lipsa unui partener real de dialog. Acest Grup de Comunicare Strategică e așa, o entitate diformă, cu multe tentacule, dar necunoscută, nu știm cine face parte din ea, în ce moment și cum se iau deciziile, dar e evident că la acest nivel sectorul economic nu e reprezentat cum se cuvine. Ne-am adresat oficial Ministerului Economiei, Poliției, Ministerului Finațelor, care ne-au răspuns că solicitările noastre nu sunt de competența lor. Am găsit însă și disponibilitate pentru identificarea soluțiilor, la Economie, la ANPC și chiar la MFP. Cu toate că MFP, în general, ne spune că tutunul, al doilea mare contribuabil la buget, e reglementat de Ministerul Sănătății, ceea ce e un paradox – industria sănătății, cea farmaceutică ar trebui, poate, reglementată de acest minister”, a precizat Gilda Lazăr, referindu-se la problemele cu care compania s-a confruntat în perioada stării de urgență.

La începutul lunii aprilie, Gilda Lazăr arăta că în contextul economic puternic afectat de noul coronavirus este necesară includerea produselor din tutun în categoria produselor de bază, pentru a nu lăsa consumatorii legali, implicit plătitori de accize, să alimenteze piața neagră.

„Credem că economia României va rezista”

Reprezentantul JTI a atras atenția participanților din partea statului la webinar și asupra problemelor sectorului cultural. „Economia fără cultură e mai puțin decât ceea ce ar trebui să fie. Este necesar să vă gândiți și la redeschiderea sectorului cultural. Mulți oameni de cultură sunt liber-profesioniști, iar în această perioadă nu sunt angajați nicăieri, ceea ce e, deja, o problemă de supraviețuire”, a afirmat Gilda Lazăr.

În ceea ce privește estimările pentru viitorul economiei românești, Gilda Lazăr s-a arătat optimistă. „Noi continuăm. Ne vedem de treabă. Valoarea totală a exporturilor de tutun brut și prelucrat în 2019 a fost de 948,4 milioane euro, cu 37% mai mult decât anul precedent, iar tutunul a avut o contribuție pozitivă la balanța comercială a României de aproape 600 de milioane de euro. România e al treilea producător de țigarete din Europa, după Germania și Polonia. Ca țară, avem aici un avantaj competitiv. Suntem parte din multinaționale, dar companiile care produc în România sunt companii românești, care au angajați români și care plătesc taxe statului român. Reprezentăm o industrie rezilientă, cu produse conservatoare și consum inelastic. Avem motive să fim optimiști. Credem că economia României va rezista. Am avut ani buni de creșteri economice, fără dezechilibre majore, iar cursul de schimb s-a menținut. Ne vom reveni repede”, a concluzionat directorul JTI.

Inchide