INSTRUMENT. Decizia miniștrilor de Finanțe din zona euro care vizează cheltuielile medicale asociate cu pandemia de coronavirus

INSTRUMENT. Decizia miniștrilor de Finanțe din zona euro care vizează cheltuielile medicale asociate cu pandemia de coronavirus
Publicat: 16/05/2020, 07:29
Actualizat: 16/05/2020, 07:30

A fost lansat primul instrument menit să ajute statele membre ale Uniunii Europene (UE) din zona euro să acopere cheltuielile medicale directe sau indirecte, asociate pandemiei de coronavirus.

Este vorba în acest caz de o linie de credit în valoare de 240 de miliarde de euro aprobată vineri, 15 mai 2020, de miniștrii de Finanțe din zona euro, anunță Bloomberg.

Acordul final, astfel încât această schemă să devină operațională sub conducerea Mecanismului European de Stabilitate (MES), a fost dat de miniștrii de Finanțe din zona euro cu ocazia videoconferinţei de ieri.

Astfel, statele din zona euro vor avea acces la fonduri ieftine echivalente cu 2% din Produsul lor Intern Brut (PIB) în 2019, fără dobânzile oneroase care au fost ataşate împrumuturilor acordate în perioada crizei datoriilor suverane.

Mecanismul European de Stabilitate (MES), susținut de credibilitatea Germaniei, va putea împrumuta bani la dobânzi negative, pe care ulterior îi va putea transforma în linii de credit pentru statele membre din zona euro.

Directorul MES, Klaus Regling, a estimat că rata dobânzii pentru astfel de credite ar putea fi în jurul a 0,1%.

În condiţiile în care costul împrumuturilor pentru statele de la periferia zonei euro au crescut în ultimele luni, guvernele unor ţări precum Italia, Spania şi Portugalia ar putea beneficia de împrumuturi cu dobânzi foarte mici.

Șeful MES a estimat că pe o perioadă de un deceniu, aceste dobânzi reduse vor permite Spaniei să realizeze economii de până la 2 miliarde euro şi de până la 7 miliarde euro în cazul Italiei.

Sursă foto: staticflickr.com/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase