INTERVIU cu ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu. Când va scădea CAS-ul și ce presiuni fac baronii ca să primească bani înainte de alegeri

INTERVIU cu ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu. Când va scădea CAS-ul și ce presiuni fac baronii ca să primească bani înainte de alegeri
Publicat: 11/06/2014, 11:17
Actualizat: 29/07/2014, 20:27

Ministrul Finanțelor Ioana Petrescu a admis că, în general, în ani electorali de obicei sunt amânate „măsurile mai dure”, chiar dacă ele au efect benefic pe termen lung.

„Ceea ce se întâmplă în an electoral, nu știu ce o să se întâmple anul acesta, este că anumite măsuri, chiar dacă să spunem pe termen lung sunt benefice, dacă par negative pe termen scurt de obicei aceste măsuri nu se iau. Nu știu, încă nu a fost cazul, suntem devreme în timpul anului, dar asta se întâmplă în orice țară. Dacă sunt alegeri și sunt anumite măsuri mai dure, chiar cu efect benefic pe termen lung, de obicei ele sunt amânate”, a declarat ministrul Finanțelor. Ea a ținut să dea asigurări că „avem bani de pensii și salarii, nici o problemă”.

Solicitată să spună dacă s-a ajuns la o concluzie în cadrul negocierilor cu FMI privind scăderea CAS-ului, ministrul Ioana Petrescu a declarat că acesta este unul dintre punctele principale ale negocierilor cu reprezentanții instituției financiare.

„Pentru asta mă lupt cu FMI. Este unul dintre punctele esențiale ale negocierilor cu FMI. Suntem pe baricade, inclusiv ieri până la 12 noaptea”, a declarat ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, care a arătat că negocierile sunt complexe.

Petrescu a evitat să spună dacă este posibil ca delegația FMI să plece înainte să se ajungă la o decizie în ce privește scăderea CAS.

„Împreună cu echipa de la Ministerul Finanțelor am venit cu soluții, am venit cu măsuri, dar negocierile sunt complexe, pentru că sunt negociate mai multe lucruri care fac parte dintr-un pachet. Nu se negociază separat CAS față de alte măsuri. Și atunci trebuie să lucrăm pe toate planurile”, a arătat ministrul Finanțelor.

Recent, ministrul Finanțelor a declarat că are drept „obiectiv zero” reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, măsura urmând să fie aplicată de la 1 iulie 2014.

În schimb, reducerea TVA la alimente nu a constituit de această dată un subiect pe agenda discuțiilor cu reprezentanții FMI, Comisiei Europene și Banca Mondială.

„În cadrul acestor întâlniri nu am discutat de scăderea TVA. Este un proiect pe termen mai lung. Pentru că impactul este mult mai mare. Nu va fi o măsură în viitorul foarte apropiat, poate pe termen mediu”, a explicat ministrul Finanțelor.

Petrescu: Este o problemă că oamenii de afaceri nu reclamă cazurile de evaziune fiscală

Remarcând că deși „părem puțin supărați pe evaziune”, ministrul spune că și-ar dori ca oamenii de afaceri să reacționeze atunci când au de-a face cu cazuri de evaziune fiscală.

„Ceea ce nu am văzut în România și poate ar trebui să se schimbe este că, deși părem puțin supărați pe evaziune, nu reacționăm foarte tare atunci când o vedem. Oamenii de afaceri și mediul de afaceri știu foarte bine că au probabil asociați care plătesc salariul minim pe hârtie și dau restul cash angajaților. Este o problemă că fac afaceri cu persoane care fac acest lucru, este o problemă că nu îi reclamă”, spune Petrescu.

Șefa de la Finanțe spune că, deși pare că astfel de cazuri de evaziune nu afectează pe nimeni, de fapt „afectează pe toată lumea”.

„Dacă ei nu plătesc CASS-ul și plătesc numai la 800 de lei sau 850 de lei, nu mai există atât de mulți bani pentru a ajunge la sistemul de sănătate și apoi se recurge la alte modalități de plată. Nu se mai plătește CAS-ul, pensiile nu sunt destul de mari, relativ cu restul Europei. Persoana care este plătită doar la salariul minim nu apare că ar fi contribuit mult timp și i se calculează o pensie mică. V-am dat un exemplu simplu de evaziune. De undeva trebuie să înceapă curățenia”, a conchis Ioana Petrescu.

Un portret și interviul pe larg cu Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, în numărul din luna iulie al Revistei The ONE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA