Plasamente: Piața de profil va recupera scăderea din 2020. Care sunt cele două argumente ale administratorilor de fonduri

Plasamente: Piața de profil va recupera scăderea din 2020. Care sunt cele două argumente ale administratorilor de fonduri
Oamenii de afaceri arată în general un optimism moderat privind evoluția economică din 2021, potrivti Barometrului Moneycorp / Sursa foto: Shutterstock - caracter iustrativ
Publicat: 21/02/2021, 09:58

Interesul din ce în ce mai mare al companiilor de a se finanța prin piața de capital și eliminarea interdicției privind vânzarea unor participații la companiile de stat sunt cele două argumente pentru care administratorii de fonduri cred că va urma o evoluție pozitivă a pieței fondurilor de investiții în acest an.

La sfârșitul anului trecut, activele întregii industrii erau depășeau 43 miliarde lei, mai mici cu 11% față de finalul anului 2019. Dar numărul investitorilor în  fonduri deschise de investiții a depășit pragul de 350.000, un maxim istoric raportat la evoluția industriei în ultimii 20 de ani, relevă cifrele Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAFR).

Creșterea numărului de investitori este unul dintre factorii care ne dau speranță cu privire la evoluția pozitivă pe care ar putea să o înregistreze industria în acest an – Jan Pricop, directorul executiv AAFR

Acest indicator poate fi considerat un vot de încredere dat instituțiilor pieței de capital, consideră Horia Gustă, președintele AAF. ”Suntem pe un drum care a generat încredere în piaţa de capital, în jucătorii pieţei de capital şi în Bursa de Valori. Vestea şi mai bună este că numărul investitorilor din zona fondurilor de investiţii în acţiuni este de asemenea în creştere”, a explicat președintele AAF.

Numărul de investitori a crescut într-un an dificil

Anul trecut a fost caracterizat printr-o volatilitate extremă, în special pentru investitorii din fondurile de obligațiuni. Pe acest segment, Robert Burlan, Head of Investment, Raiffeisen Asset Management, consideră surprinzătoare această creștere de volatilitate. Investitorii au înțeles însă oportunitatea de cumpărare după corecția amplă de piață și au fructificat-o, a adăugat acesta.

”Este încurajator, însă, să vedem trendul acesta al investitorilor care se mută încet-încet spre fondurile cu o componentă de acțiuni – trend specific țărilor dezvoltate și ne bucurăm să vedem că se întâmplă și la noi”,  apreciază la rândul său Andrei Nedelcu, Investment Director, ERSTE Asset Management.

Reluarea listării companiilor de stat ar pune România pe harta investitorilor

Decizia recentă a Guvernului de a ridica interdicția privind vânzarea unor participații la companiile de stat a fost catalogată de toți cei prezenți la eveniment ca fiind un semnal de încredere pe care statul îl dă Bursei de la București și care va poziționa România pe lista de atractivitate pentru mai mulți investitori. ”Vorbim despre companii care au rezultate bune și care compensează investitorii cu dividende atractive”, spune Alina Huidumac, Portfolio Investment Director, Certinvest.

În același timp, Bursa de la București și-ar diversifica oferta, ar deveni mai atractivă și ar crește numărul de investitori. Iar pentru companii, respectarea obligațiilor de listare la bursă, de raportare și de transparență ar permite o monitorizare atentă a societăților de către investitori, ceea ce ar determina o creștere a responsabilității la nivelul managementului.

Aurel Bernat, CEO, BT Asset Management, susține că acum ar fi momentul cel mai favorabil pentru reluarea listărilor companiilor de stat. ”Una peste alta, văd doar avantaje, văd un moment, bun, văd o guvernanță corporativă de calitate, văd o finanțare ieftină care poate să vină, pentru că atrage capital direct de la acționari”, explică acesta.

România ar putea fi un bun pariu investițional în 2021

În ceea ce privește evoluția pieței de capital și a investițiilor în 2021, principalele motive de optimism enumerate de asset manageri au fost creșterea economică peste așteptări din ultimul trimestru al anului trecut, așteptată să continue, faptul că în România campania de vaccinare decurge bine ceea ce ar putea susține o recuperare economică mai rapidă dar și creșterea încrederii investitorilor, revenirea consumului, precum și efortul de consolidare fiscală, care va duce la menținerea ratingului suveran.

Precauțiuni utile în acest an

Aurel Bernat spune că, deși piața de capital a cunoscut o creștere bună în ultima perioadă și un avânt investițional, trebuie menținut optimismul dar este nevoie și de precauție în legătură cu evoluțiile viitoare.

Dintre lecțiile anului pandemic 2020, specialiștii în investiții financiare au amintit importanța de a rămâne calmi în plină criză și de a acționa rațional, dar și faptul că nicio criză nu trebuie irosită, pentru că aceasta aduce nu numai riscuri ci și oportunități pe care este bine să le fr

Asociația Administratorilor de Fonduri (A.A.F.) este organizația profesională independentă neguvernamentală a operatorilor din industria Organismelor de plasament Colectiv (O.P.C) din România care reunește 19 societăți de administrare a investițiilor (S.A.I.), care administrează 83 de fonduri deschise de  investiții (O.P.C.V.M.) și 27 fonduri închise de investiții (A.O.P.C.), 4 Societăți de Investiții Financiare (S.I.F), Fondul Proprietatea și 4 bănci depozitare.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Europa ar putea renunţa la gazul rusesc. Negocieri avansate cu alt stat în caz de...
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
A treia zi de grevă la STB: Angajații și-ar putea pierde locul de muncă. Cei...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Răzvan Dimoftache se plânge că i se dă carne de porc la masă, în penitenciar
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Noua ordine mondială! Cine va domina totul? Va deveni cea mai mare putere a lumii
Doliu în România. Vestea cruntă a lovit la ceas de seară. S-a stins un om...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...