Investițiile nete în economie au crescut cu 10%. Florin Cîțu: „Arată ÎNCREDEREA antreprenorilor, a investitorilor și a multinaționalelor în guvernul pe care îl conduc”

Investițiile nete în economie au crescut cu 10%. Florin Cîțu: „Arată ÎNCREDEREA antreprenorilor, a investitorilor și a multinaționalelor în guvernul pe care îl conduc”
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 10/06/2021, 14:59

Valoarea investițiilor nete realizate în economia națională a crescut cu aproape 10% în trimestru I din 2021, față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică. Creșterea este văzută de premierul Florin Cîțu drept un semn de încredere acordat de mediul de afaceri în guvernul pe care îl conduce.

În trimestrul I 2021, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 20,3 milliarde de lei, cu 9,9% mai mari comparativ cu trimestrul I 2020, a transmis, joi, INS.

Creșterea a fost înregistrată, ca volum, la toate elementele de structură, respectiv utilaje (inclusiv mijloace de transport), cu 18,1%, lucrări de construcţii noi, cu 6,5%, și la alte cheltuieli, cu 1,0%. Conform datelor INS, este vorba de investiții de 10,8 miliarde de lei în lucrăride construcții noi, 7,4 miliarde de lei în utilale și 2 miliarde de lei, alte cheltuieli.

„Aceste investiții reprezintă un indicator care arată ÎNCREDEREA antreprenorilor, a investitorilor și a multinaționalelor în guvernul pe care îl conduc. Investiţiile nete reprezintă, printre altele, cheltuielile destinate creării de NOI mijloace fixe, precum și DEZVOLTĂRII, MODERNIZĂRII şi RECONSTRUCȚIEI celor existente”, a comentat premierul Florin Cîțu, pe contul de Facebook.

Prim-ministrul opinează că, în acest ritm, se vor depăși cele mai optimiste estimări de creștere economică.

„Mai simplu, se creează o capacitate mai mare de producție pentru că se estimează o economie mai mare cu o cerere mai mare și o PUTERE de CUMPĂRARE mai mare. Creștere economică de care vor beneficia TOȚI românii. Continuăm în acest ritm și depășim cele mai optimiste estimări de creștere economică”, a adăugat șeful Executivului.

Economia României va crește cu 5,1% în 2021 și cu 4,9% în 2022, potrivit previziunilor economice din primăvara anului 2021 ale Comisiei Europene, date publicității la jumătatea lunii mai. Estimările reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de ediția din iarna anului 2021, anunțată în februarie, când PIB-ul României era estimat să crească cu 3,8% în 2021, respectiv cu 4% în 2022.

Structura pe domenii economice

Structurate pe domenii ale economiei, în primul trimestru din 2021, cea mai mare pondere, de 35,9% o au investițiile în construcții, urmate de industrie – 25,8%, comerț și servicii – 24,6%, alte ramuri – 10,2% și agricultura – 3,5%. Datele date publicității joi sunt provizorii.

Per ansamblu, în anul 2020 investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 106 miliarde de lei, în creștere cu 0,1%, comparativ cu anul 2019.

Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc), potrivit precizărilor metodologice ale INS. Baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 95,25% din mulţimea totală a unităţilor active. Datele se colectează de la circa 24058 unităţi economico- sociale. Eroarea maxim admisă a estimaţiilor este de ± 3%

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Doi copii au murit! Cel mai cunoscut medic din Romania avertizeaza populatia! Aceste pastile UCID...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Lanțul de magazine care vrea să FALIMENTEZE Lidl! Are prețuri mult mici decât gigantul din...
Există „patru Românii". Diferenţe uriaşe între venituri în judeţele ţării. Cum arată clasamentul
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Județul cu cea mai mare pensie din țară. Locuitorii de aici încasează chiar și 2.100...
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Se schimbă buletinul, din nou: datele importante care dispar de pe cartea de identitate și...
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Horoscop joi, 24 iunie! Zodia care se enervează din orice. Graba o conduce la greşeli...
Prințul William a umilit-o crunt pe Meghan Markle! Lovitură imensă. Ce i-a făcut?
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...