Investițiile nete în economie au crescut cu 13,5% în primul semestru, față de semestrul I de anul trecut. Unde s-au dus cei mai mulți bani

Investițiile nete în economie au crescut cu 13,5% în primul semestru, față de semestrul I de anul trecut. Unde s-au dus cei mai mulți bani
Publicat: 11/09/2023, 14:26

Volumul investițiilor nete este în creștere în trimestrul II, respectiv semestrul I din 2023, față de aceleași perioade de anul trecut, arată cele mai recente date, provizorii, publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Investițiile nete realizate în economia națională au însumat 40,02 miliarde de lei, în trimestrul II 2023, ceea ce reprezintă o creștere cu 13,5%, comparativ cu trimestrul II 2022, a transmis, luni, INS.

Procentul de creștere este identic în semestrul I 2023, comparativ cu semestrul I 2022, volumul investițiilor nete realizate în economia naţională în acest interval însumând 70,05 miliarde de lei.

Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc).

Conform metodologiei INS, nu se cuprinde în volumul investiţiilor nete valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe din ţară şi din import care au mai fost înregistrate ca mijloace fixe la alte unităţi din ţară, valoarea aporturilor, sumele acordate în avans terţilor, precum şi contravaloarea cumpărărilor de obiective în curs de execuţie, inclusiv de natura lucrărilor geologice (considerându-se investiţii doar sumele cheltuite ulterior cumpărării lor, pentru continuarea procesului de investiţii).

Astfel, investiţiile cuprind următoarele elemente de structură: lucrări de construcţii (inclusiv lucrări de instalaţii şi de montaj al utilajelor tehnologice şi funcţionale); utilaje (cu şi fără montaj); mijloace de transport; alte cheltuieli de investiţii (cheltuieli pentru lucrări geologice şi de foraj, pentru cumpărarea animalelor de muncă, de producţie şi reproducţie, plantaţii de viţă de vie, pomi, împăduriri, cheltuieli pentru achiziţionarea obiectelor de inventar gospodăresc de natura mijloacelor fixe, cheltuieli pentru studiile de cercetare şi proiectare legate de obiectivele de investiţii şi pentru serviciile aferente transferului de proprietate).

Structura investițiilor

Potrivit INS, în trimestrul II 2023, comparativ cu trimestrul II 2022, investițiile nete realizate în economia națională au crescut, ca volum, cu 13,5%, creștere înregistrată la toate elementele de structură: alte cheltuieli cu 41,0%, la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 21,3% și lucrări de construcții noi cu 7,7%.

Lucrări de construcții noi au avut o pondere de 63,6%, utilajele, 28,3%, iar alte cheltuieli, 8,1%.

Făcând comparații semestriale, investițiile nete realizate în economia națională au crescut de asemenea în semestrul I 2023, comparativ cu semestrul I 2022, cu 13,5%, creștere înregistrată la toate elementele de structură: alte cheltuieli cu 24,4%, la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 15,6% și lucrări de construcții noi cu 11,0%.

Structura este similară, respectiv lucrări de construcții noi au avut o pondere de 62,5%, utilajele, 29,6%, iar alte cheltuieli, 7,9%.

În ceea ce privește structura investițiilor nete pe activități ale economiei naționale – în semestrul I din 2023, comparativ cu același interval din 2022, construcțiile au ponderea cea mai ridicată, de 45% (în scădere față de 45,7%), domeniu urmat de industrie, cu 20% (în creștere față de 18,9%), la fel și în comerț și servicii (în scădere față de 21,8%), și agricultură, 3,8% (în scădere dela 4%). Alte ramuri acoperă restul de 11,2% din investițiile nete (în creștere de la 9,6%).

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Emisiunea de la care Rona Hartner credea că i s-a declanșat boala: 'Acolo am slăbit...
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
Vedete care împlinesc 60 de ani, dar nu-și arată vârsta GALERIE FOTO
Boala cruntă de care suferă Gelu Duminică: Nu știu dacă o să apuc 47 de...
Noi detalii în cazul morții lui Beatrice, tânăra ucisă de patronul magazinului la care lucra....
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Medicilor nu le-a venit să creadă când au văzut! Ce a dus la decesul micuței...
Aceasta e cea mai mare pensie din România! De cealaltă parte, peste 1 milion de...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
Cele mai CIUDATE obiceiuri ale lui Napoleon! Ce FEMEI îi plăceau cel mai mult?
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Ștefan Bănică, moment emoționant pe scenă, alături de fiica lui, Violeta Bănică. Adolescenta și-a acompaniat...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...