Investitorii au găsit vinovații pentru deprecierea acțiunilor Facebook: Morgan Stanley, lăcomia lui Zuckerberg și Nasdaq

Investitorii au găsit vinovații pentru deprecierea acțiunilor Facebook: Morgan Stanley, lăcomia lui Zuckerberg și Nasdaq
Publicat: 22/05/2012, 14:20
Actualizat: 22/05/2012, 14:20

Investitorii nemulțumiți de modul în care s-a derulat oferta publică inițială a Facebook și de scăderea puternică de luni a acțiunilor dau vina în principal pe banca de investiții Morgan Stanley, principalul aranjor al operațiunii, dar și pe „lăcomia” companiei și operatorul pieței Nasdaq.

Investitorii „arată cu degetul” spre toate părțile implicate, după ce oferta publică inițială de vineri a fost marcată de erori și onorarea greoaie a traznacțiilor, iar acțiunile rețelei de socializare au închis luni în scădere cu 11%, transmite Bloomberg.

„Parcă nu sunt în stare să se hotărască. Aranjorul a estimat greșit nivelul real al cererii, iar execuția operațiunii de către piața Nasdaq pur și simplu a eșuat”, comentează Michael Mullaney, chief investment officcer la Fiduciary Trust, Boston.

Cele mai multe critici vizează Morgan Stanley, principalul aranjor al ofertei publice inițiale, în fruntea unei armate de 33 de bănci care s-au ocupat de operațiunea prin care rețeaua de socializare și acționarii ei au atras din piață 16 miliarde de dolari, evaluând compania, la listare, la 104 miliarde de dolari.

Luni, acțiunile Facebook au închis la 34 de dolari, capitalizarea companiei la această cotație fiind de 83 miliarde de dolari. Investitorii care au cumpărat la 45 de dolari, vârful ședinței de vineri, au pierdut luni 25% din banii investiți.

Morgan Stanley a decis, împreună cu managementul Facebook, să crească volumul acțiunilor și prețul indicativ cu câteva zile înainte de oferta publică inițială, deși mai mulți co-aranjori au contestat măsurile, au declarat surse apropiate discuțiilor.

Banca de investiții a colaborat cu foarte puțini co-aranjori în perioada de pregătire și derulare a ofertei publice, excepție făcând JPMorgan Chase și Goldman Sachs, a afirmat o altă sursă.

„Au mizat prea mult pe entuziasm și au evaluat greșit atnosfera din piață”, crede un strateg al fondului american Fifth Thrid Asset Management, care a cumpărat un pachet de acțiuni în oferta Facebook.

Rețeaua de socializare a crescut cu o zi înainte de IPO volumul acțiunilor oferite la listare cu 25%, după ce ridicase anterior prețul indicativ de la 28-35 dolari la 34-38 dolari pe acțiune.

Dacă ar fi rămas la condițiile inițiale, investitorii ar fi avut șanse mai mari să vadă o creștere bună în prima ședință de tranzacționare după listare. Acțiunile Facebook au crescut vineri cu numai 0,6%, după intervenția Morgan Stanley pe piață pentru a preveni căderea cotației sub pragul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publică inițială.

Unii investitori susțin că se simt înșelați de aranjorii ofertei, care ar fi antrenat artificial cererea prin creșterea prețului și volumului acțiunilor scoase pe piață în IPO.

Morgan Stanley și Facebook consideră că principalul vinovat pentru problemele apărute în jurul listării Facebook este sistemul informatic al Nasdaq OMX Group, potrivit unei surse apropiate situației.

Platforma de trading a Nasdaq a fost supraîncărcată cu ordine, anulări și modificări în ziua listării Facebook, operatorul nereușind să facă față. Comisia pentru valori mobiliare din SUA a anunțat că analizează modul în care s-a desfășurat oferta Facebook.

Directorul general al Nasdaq, Robert Greifeld, susține că erorile nu au avut un impact notabil asupra prețului acțiunilor Facebook, din moment ce declinul a început după ce brokerii au primit toate confirmările privind tranzacțiile din cadrul ofertei publice.

Alți investitori nemulțumiți și analiști dau vina pe directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, și pe investitorii care au contribuit în ultimii ani la dezvoltarea companiei, prcum Goldman Sachs, fondul de capital de risc Accel Partners și firmele Digital Sky Technologies și Mail.ru, a căror implicare la Facebook a fost „păstorită” de miliardarul rus Yuri Milner.

„Este o combinație între egocentrismul lui Zuckerberg, care a vrut capitalizarea de 100 de miliarde de doalri, și ieșirea căutată de acționarii vechi. Nu se știe cum nu și-au dat seama că prețul nu este bun”, comentează Francis Gaskins, președintele firmei de cercetare IPOdesktop.com din California.

În privința persoanelor implicate direct în pregătirea ofertei, surse apropiate situației susțin că directorul financiar al Facebook, David Ebersman, a fost liderul echipei, secondat de Zuckerberg și de directorul operațional Sheryl Sandberg, care au intervenit în cazul deciziilor importante. Din partea Morgan Stanley, cel mai important bancher implicat în ofertă a fost Dan Simkowitz, președintele biroului de piețe globale, alături de Michael Grimes, șeful diviziei de servicii de investment banking destinate industriei IT.

Oferta publică inițială a fost un succes absolut pentru companie, pentru fondatorul ei și pentru acționarii vechi, care au investit devreme în dezvoltarea rețelei de socializare. Cei care au subscris acțiuni în cadrul ofertei publice au fost însă mai puțin norocoși.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu