Investitorii sunt tot mai îngrijorați că Trezoreria SUA nu va plăti joi datorii de 120 miliarde dolari. „Așa se manifestă teama”

Investitorii sunt tot mai îngrijorați că Trezoreria SUA nu va plăti joi datorii de 120 miliarde dolari. Așa se manifestă teama
Publicat: 16/10/2013, 10:13
Actualizat: 06/02/2016, 13:02

Investitorii care dețin titluri de stat emise de Trezoreria SUA și care ajung la scadență joi sunt din ce în ce mai îngrijorați că nu vor fi plătiți, după ce Congresul american nu a ajuns încă la un acord care să permită creșterea limitei de îndatorare a țării, potrivit Bloomberg, preluat de Mediafax.

Randamentul titlurilor care ajung la maturitate joi, ziua în care secretarul de stat al Trezoreriei, Jacob J. Lew, a declarat că va fi epuizată capacitatea pentru noi împrumuturi, a crescut cu 0,12 puncte procentuale, la 0,32% pe parcursul zilei de marți în SUA. Titlurile, emise cu un an în urmă, s-au tranzacționat la o rată negativă de -0,01% la sfârșitul lunii septembrie.

„Așa se manifestă teama. (…) Piața ia în considerare o întârziere de una sau mai multe zile”, a declarat Marc Fovinci, analist la Ferguson Wellman Capital Management. Firma de investiții deține tittluri scadente la 31 octombrie în valoare de 500.000 de dolari.

Lew a avertizat Congresul săptămâna trecută că măsurile extraordinare folosite pentru a evita atingerea limitei de îndatorare „vor fi epuizate nu mai târziu de 17 octombrie”, iar Trezoreria va mai avea lichidități de 30 de miliarde de dolari pentru plata obligațiilor, în cazul în care Congresul nu ajunge la un acord pentru majorarea plafonului de împrumut, în prezent la 16.700 de miliarde de dolari.

Agenția de evaluare financiară Fitch a plasat ratingul „AAA” al SUA sub supraveghere pentru o posibilă revizuire în scădere, invocând eșecul autorităților de a crește plafonul de îndatorare înaintea termenului limită de joi. Fitch este singura dintre marile agenții de rating, în rândul cărora se află și Moody’s și Standard & Poor’s (S&P), care evaluzează încă bonitatea SUA cu cel mai ridicat calificativ posibil. S&P, care a retrogradat SUA în 2011, nu se așteaptă să reducă din nou ratingul, în timp ce Moody’s a afirmat că o revizuire negativă este puțin probabilă.

Trezoreria ar trebui să aibă suficienți bani pentru a plăti titlurile scadente joi, a declarat Ira Jersey, analist la Credit Suisse Group. Banca elvețiană este unul dintre cei 21 de dealeri primari, obligați să liciteze la emisiunile de titluri. Trezoreria a atras fonduri noi de 13 miliarde de dolari prin vânzarea miercuri de titluri în valoare de 65 de miliarde de dolari, pe perioade de trei și șase luni, astfel că statul american ar trebui să rămână cu lichidități de 40 de miliarde de dolari odată cu achitarea scadențelor de joi.

„După asta, statul rămâne pe ultimii litri de benzină. După 24 octombrie, va mai funcționa pe vapori de benzină”, a spus Jersey.

Umătoarea scadență după 17 octombrie este programată pe 24 octombrie, când Trezoreria trebuie să plătească 93 de miliarde de dolari. Randamentul titlurilor scadente la 24 octombrie a crescut cu 0,2 puncte procntuale, la 0,46%, însă a urcat până la 0,51%, cel mai ridicat nivel de la vânzarea titlurilor în aprilie. Randamentul a fost negativ cel mai recent la sfârșitul lunii septembrie.

Trezoreria americană are programate miercuri emisiuni în valoare de 68 miliarde de dolari.
Liderii din senatul american au reluat negocierile pentru creșterea plafonului de îndatorare și deblocarea activității unor agenții ale statului federal, după ce Camera Reprezentanților a renunțat la un vot asupra proriului plan.

Liderul democraților din Senat, Harry Reid, și cel al republicanilor, Mitch McConnell, au suspendat anterior discuțiile în timp ce Camera pregătea votul propriului plan. Propunerea din Camera Reprezentanților nu a inclus niciuna dintre condițiile inițiale ale republicanilor pentru deblocarea activității statului și creșterea plafonului de îndatorare.

Un acord conturat în Senat ar asigura statului finanțare până la 15 ianuarie și ar suspenda plafonul de îndatorare până la 7 februarie. Trezoreria ar putea folosi măsuri extraordinare să ma amâne atingerea limitei de îndatorare încă o lună după 7 februarie.

Centrul pentru Politici Bipartizane din Washington estimează că Trezoreria va ajunge în situația de a nu mai putea achita la timp datoriile în intervalul 22 octombrie-1 noiembrie. Chiar dacă Trezoreria va putea amâna cu câteva zile data la care va intra în incapacitate de plată, dar nu va putea împinge probabil termenul după în noiembrie, întrucât are programate la ssfârșitul lunii octombrie mai multe plăți mari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....