Kaufland crește salariul minim la 2.100 lei net, cu 60% peste minimul pe economie

Kaufland crește salariul minim la 2.100 lei net, cu 60% peste minimul pe economie
Foto: Pixabay
Publicat: 31/01/2020, 15:05

„La nivelul companiei ne-am asumat activ angajamentul de a crea un mediu de lucru corect și de a oferi pachete salariale competitive. Este motivul pentru care, în continuarea majorărilor salariale anunțate anul trecut, începând cu 1 martie 2020, vom mări venitul minim brut la 3.650 lei”, a declarat Marco Hößl, CEO al Kaufland România, citat vineri de ZF.

În funcție de vechime și de rezultate, veniturile lunare ale unui angajat pot fi mai mari, deși reprezentanții lanțului de magazine nu oferă cifre. De asemenea, ei anunță că salariile variază și în funcție de nivelul socioeconomic al fiecărei regiuni, fără a oferi detalii. Nivelul minim este însă cel de 3.650 de lei brut (2.135 de lei net), cu circa 60% peste nivelul salariului minim pe economie. Prin comparație, salariul mediu net în sectorul comerțului (cu amănuntul și ridicata, CAEN-urile 45-47) este de 2.629 de lei. Valoarea ia în calcul salariile plătite în tot ce înseamnă comerț, și farmacii, mobilă și electro-IT, nu doar comerț alimentar.

În cazul valorii anunțate de Kaufland este vorba de venitul minim, iar din datele ZF, suma include și tichetele de masă, bonusurile anuale de Paște și de Crăciun, precum și alte tipuri de bonusuri, nu este vorba doar de salariul lunar.

Odată cu această majorare salarială, Kaufland devine retailerul care plătește cele mai mari salarii din comerțul alimentar, conform datelor existente. Mai exact, nemții s-au luptat întotdeauna cu compania-soră Lidl, un jucător cu profil discount. Cele două companii sunt cunoscute că plătesc cele mai mari salarii din domeniu. În cazul Lidl cele mai recente date existente privind venitul minim din companie datează de acum circa un an, când Lidl a anunțat că a dus venitul minim lunar în companie la 3.500 de lei brut, cu aproape 15% mai mult decât în urmă cu un an. Discounterul nu a anunțat încă ce planuri are în 2020 privind salariile.

Lidl are circa 6.000 de salariați în România, iar Kaufland are peste 13.000 de oameni pe statele de plată, cele două companii, ca de altfel toți marii jucători din comerțul alimentar, numărându-se și printre cei mai mari angajatori din economie. Cei mai mulți dintre aceștia – circa 80% sau chiar mai mult – sunt angajați în magazine, în mare parte în poziții de lucrători comerciali și casieri.

De altfel, pe fondul expansiunii accelerate an de an, retailerii continuă să angajeze.

„Ca urmare a planurilor de extindere prevăzute pentru acest an, ce presupun deschiderea de noi magazine la nivelul întregii țări, compania va crea peste 1.000 de noi locuri de muncă în România”, spun oficialii Kaufland.

Nemții au anunțat pentru România că au un buget de investiții de 300 mil. euro pentru 2020. Banii merg către achiziția de terenuri, tehnologii noi și expansiune. Bugetul de investiții este cu 50% mai mare decât în 2018 și triplu față de alți ani. Din datele ZF acesta este de altfel cel mai mare pariu al companiei de la intrarea pe piață în urmă cu 15 ani. Compania are planificate 10 magazine noi în 2020, dar și modernizarea unora dintre cele 127 deja existente și achiziția de terenuri pentru dezvoltarea ulterioară.

Ani de zile indicatorul salariu a fost unul dintre cel mai bine păstrate secrete de către companii deși sunt informații pe care fiecare instituție le publică anual la Registrul Co¬merțului. Salariile plătite în retailul modern pentru angajații de la casă și de la raft erau văzute printre cele mai mici pe economie, alături de cele din restaurante (ospătar sau picol) și din hoteluri (personal de curățenie).

Totuși, rețelele se aliniază treptat la situația din economie, astfel că operează majorări salariale an de an. Mai mult, politica unor retaileri precum Kaufland sau Lidl de a publica nivelul salarial a atras după sine mai multe inițiative de acest gen. Există însă în continuare jucători care nu comunică aceste informații, precum Carrefour sau Cora. În afară de salarii, retailerii se „bat” în beneficii extrasalariale.

Majorările salariale continue din comerțul modern din ultimii ani vin în contextul în care există o criză de personal atât la nivel de industrie, cât și la nivel de economie, lupta pentru oameni fiind tot mai acerbă. Mai mult, în cazul comerțului alimentar fluctuația de personal este foarte mare, oamenii plecând atât la competiție pentru salarii mai mari, cât și în alte sectoare sau chiar peste graniță.

În ultimul deceniu salariul mediu net pe economie a crescut cu 130%, perioadă în care cel din comerț a avut o creștere mai mare. Prin comparație, salariul minim net pe economie a avansat de la nici 450 de lei în 2009 la 1.346 de lei în 2020, adică un plus de 200%. Prin comparație, nemții de la Kaufland aproape au dublat salariile brute în perioada 2017-2020, de la 2.000 de lei la 3.650 de lei.

Kaufland este liderul comerțului local, cu o cifră de afaceri anuală de circa 11 mld. lei în 2018, plus 8%.

Foto: Pixabay

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase