La iarnă, turiștii care merg la schi la Sinaia ar putea avea o surpriză plăcută. Există, însă, câteva detalii pe care trebuie să le știm

Publicat: 05/04/2015, 19:49

Al doilea tronson al telegondolei din Sinaia va costa 54,3 milioane de lei, cu TVA, echivalentul a 12,32 milioane de euro și va fi realizat de asocierea Leitner AG SpA Italia -Tancrad SRL, potrivit unui anunț publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Contractul vizează „achiziționarea > a unei instalații de transport pe cablu de tip >: telegondola Sinaia Tronson 2, cota 1400 – Vârful Furnica”. Banii vor fi asigurați din bugetul Primăriei Sinaia.

Tancrad SRL este o firmă apropiată de cele ale președintelui Consiliului Județean, Bunea Stancu (PSD).

Despre Tancrad SRL gândul a scris aici că este una dintre firmele „abonate” la contractele cu bani de la stat, câștigând mai multe contracte de asfaltări și de deszăperire.

Firma Leitner Italia – care face parte, alături de Leitner Austria, din Leitner Group – a construit, în asociere cu altă firmă – Acomin SA – și telegondola din Vulcan, un oraș care nu se poate lăuda cu un flux mare de mulți turiști.

Derularea contractului pentru telegondola din Vulcan a fost analizată de Corpul de Control al primului ministru, care a găsit, printre altele, și o serie de „neconcordanțe”. Astfel, în raportul Corpului de Control, datat mai 2014, se arată că Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili a descoperit o diferență în valoare de 30,1 milioane lei între achizițiile intracomunitare de la Leitner GmbH Austria declarate de Acomin SA și livrările intracomuntare către Acomin declarate de Leitner GmbH Austria. Raportul menționează că „a fost întocmită o solicitare către autoritățile fiscal austriece în vederea clarificării neconcordanțelor”.

Două oferte pentru tronsonul 2 al telegondolei Sinaia

La licitația organizată de Transport Urban Sinaia SRL au fost depuse două oferte, în final fiind admisă oferta asocierii conduse de Leitner AG SpA Italia.

Finanțarea contractului pentru „achiziționarea ‘la cheie’ a unei instalații de transport pe cablu de tip ‘telegondolă’: telegondola Sinaia Tronson 2, cota 1400 – Vârful Furnica” se va face din bugetul propriu al autorităților din Sinaia.

Asocierea Leitner AG SpA Italia -Tancrad SRL va realiza proiectul tehnic pentru telegondola cu cabine de opt locuri, se va ocupa de obținerea avizelor, va achiziționa utilajele și echipamentele necesare. Construcția și montajul „la cheie” și punerea în funcțiune a telegondolei revin tot asocierii menționate.

În prezent în Sinaia există 16 pârtii de schi, omologate de Autoritatea Națională pentru Turism, în administrarea Primăriei Sinaia și mai multe trasee de schi de legătură, ce însumează o lungime totală de aproape 17 kilometri.

Tronsonul 1 al Telegondolei Sinaia care face legătura între orașul Sinaia și Cota 1400 a fost realizat de primărie în anul 2007 și are o capacitate de transport de 1.700 de persoane pe oră, potivit studiului de fezabilitate pentru tronsonul 2 al telegondolei Sinaia.

Noul tronson va avea o capacitate de 1.500 de persoane pe oră în sezonul hibernal și de 500 de persoane pe oră pentru sezonul estival. Durata de realizare a investiției este de 10 luni.

Autoritățile locale din Sinaia au declarat în ianuarie că al doilea tronson al telegondolei din Sinaia – care va lega cota 1.400 de pârtiile de la cota 2000 – va fi gata până la sfârșitul acestui an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase