Lazea: Forța de muncă trebuie pregătită permanent. Altfel, să ne mulțumim cu o creștere a PIB de 2-3%

Lazea: Forța de muncă trebuie pregătită permanent. Altfel, să ne mulțumim cu o creștere a PIB de 2-3%
România trebuie să se mulțumească, pentru următorii ani, cu o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) de 2-3% pe an, dacă nu vor fi luate măsuri care să asigure pregătirea continuă a forței de muncă, a declarat, luni, Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale.

România trebuie să se mulțumească, pentru următorii ani, cu o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) de 2-3% pe an, dacă nu vor fi luate măsuri care să asigure pregătirea continuă a forței de muncă, a declarat, luni, Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale, informează Mediafax.

„Acum două săptămâni a fost în România o echipa mare a FMI și a Băncii Mondiale, iar vicepreședintele Băncii Mondiale reliefa în cuvântarea sa că țările din Europa Centru și Est au eșuat în învățarea continuă a forței de muncă. În România ar fi motive multiple. Vina este atât a sectorului privat, pentru că nu vrea să dea bani pentru școlire, iar pe de altă parte vina este și a sectorul de stat, pentru că a renunțat prea ușor la școlile profesionale, vocaționale, cele de meserii. La țară ar fi o zonă mare de forță de muncă care ar trebui reșcolarizată în domeniul serviciilor, industrial, al turismului. Dar cine să-i școlească, dar unde sunt maiștrii, profesorii de la fostele școli profesionale? Nu este doar problema României, este zonală”, a spus Lazea la un seminar pe teme economice.

El a arătat că această problemă este dezbătută la conferințe și rămâne la stadiul de discuții.

„Tare mi-e teamă că o spunem în conferințe și rămâne doar o temă de conferințe, cum se întâmplă de obicei (…) Dacă România nu-și arată creșterea potențială este în principal din cauza factorului forța de muncă. Acesta contribuie negativ la potențialul de creștere. România are un potențial de creștere economică de 2-2,5% pe an, iar principala contribuție o au capitalul și pruductivitatea muncii, iar forța de muncă are o contribuție negativă. Dacă nu vom face nimic cu oamenii care trebuie retrainuiți, care au 30-40 de ani, trebuie să ne mulțumim cu un PIB de 2-3%”, a arătat Lazea.

Potrivit unui studiu prezentat la seminar, în ceea ce priveșe perspectivele pieței muncii din România, forța de muncă a avut o contribuție de -0,32% la creșterea PIB în perioada 2000-2010, urmând să crească la 0,15% pe an în perioada 2011-2020, luând în calcul evoluția numărului de angajați.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Georgeta Bratu a declarat că în prezent principala preocupare a autorităților este sprijinirea firmelor pentru a se dezvolta în vederea creării de locuri de muncă.

„Dacă nu acordăm facilități fiscale și dacă nu reducem costurile cu forța de muncă este dificil să creezi locuri de muncă în România, dar sperăm ca în viitorul apropiat să reușim”, a spus Bratu la conferință.

Anunţ bombă făcut de China despre coronavirus. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Veste TERIBILĂ pentru pensionari. Ce pensii se desființează DEFINITV: Să nu se mai acorde aceste...
VIDEO Prăbuşirea spectaculoasă a unui meteorit, care a luminat cerul
Boala care va ucide mai multe persoane decât Covid-19. Avertismentul OMS
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOC! Armata chineză, pregătită de luptă! Noua armă MORTALĂ va distruge tot în jurul ei....
S-a aflat despre Lidl România: de unde vin, de fapt, legumele și fructele pe care...
Mesaje de Sfântul Andrei 2020: Felicitări, urări şi imagini cu La mulţi ani Andreea şi...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
O româncă a fost nevoită să ia o decizie în doar 15 minute. Aceasta i-a...
Iubitul Andreei Marin, surprins cu o altă femeie
Inchide