Legea offshore, trecută REPEDE prin Parlament. Liviu Dragnea o vrea adoptată miercuri

Redactor:
Ana Petrescu
Legea offshore, trecută REPEDE prin Parlament. Liviu Dragnea o vrea adoptată miercuri
Legea offshore va fi adoptată rapid de Parlament, la indicațiile președintelui PSD Liviu Dragnea. Vezi de ce nu a promulgat președintele Klaus Iohannis legea

În ședința comună a Comisiei economice și a Comisiei pentru energie ale Senatului va fi adoptat un raport comun pentru proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore. Apoi, plenul Senatului se va reuni în ședință, de la ora 16.00, pentru dezbaterea proiectelor înscrise pe ordinea de zi, votul urmând să aibă loc la ora 17.00.

Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat vineri seară, la finalul CExN al partidului în care a primit vot de susținere la șefia formațiunii, că Legea offshore va intra la vot în plenul de luni al Senatului, iar miercuri, Camera Deputaților va vota, decizional, inițiativa legislativă.

„Nu am cedat față de ceea ce am hotărât împreună în sesiunea trecută, cu privire la condițiile puse în acea lege, condiții avantajoase pentru statul român și condiții acceptabile pentru cei care investesc, pentru că dacă nu sunt acceptabile, nu investește nimeni”, a declarat Dragnea.

Pe 2 august, președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementează măsurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră.

Șeful statului susținea că subiectul este de interes maxim pentru România, iar o asemenea lege trebuie să asigure un echilibru și o echitate în ceea ce privește beneficiile, atât pentru statul român, cât și pentru investitori. Iohannis critica lipsa de predictibilitate și stabilitate a Legii offshore, în forma trimis spre promulgare.

Klaus Iohannis argumenta că nu au fost clar reglementate modalitățile prin care câștigurile din redevențe devin venituri la bugetul de stat, în condițiile în care actuala formă a legii prevede transferul acestor venituri către contractele de parteneriat public-privat, nu către bugetul consolidat.

„Considerăm că legea trebuie reanalizată și din perspectiva unei potențiale încălcări a principiului neafectării veniturilor bugetare. În acest sens, semnalăm că legea supusă reexaminării prevede că sumele rezultate din redevențe și impozit asupra veniturilor suplimentare offshore se fac venit la Fondul special de finanțare a contractelor de parteneriat public – privat în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Ordonanța de urgență nr. 39/2018 privind parteneriatul public – privat, fără să fie supuse analizei, în prealabil, alocările alternative ale veniturilor bugetare preconizate, în conformitate cu prioritățile de investiții care trebuie să impulsioneze dezvoltarea economică și socială a României”, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

În cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, Iohannis a mai precizat că Legea offshore a fost adoptată de Legislativ fără a respecta principiul bicameralismului.

Parlamentarii au adoptat în sesiunea extraordinară proiectul care modifică Legea offshore și care stabilește măsuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Pe 12 februarie inițiativa a primit votul Senatului, iar pe 9 iulie a fost adoptată decizional de Camera Deputaților.

 

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide