Leul s-a apreciat. Cursul BNR a atins cel mai redus nivel din ultimele șase luni

Leul s-a apreciat. Cursul BNR a atins cel mai redus nivel din ultimele șase luni
Publicat: 02/05/2014, 13:25

Rata de schimb leu/euro afișată vineri este cu 1,63 bani (0,37%) mai mică decât nivelul de miercuri, de 4,4503 lei/euro. Un curs sub cel de vineri a fost publicat de BNR pe 7 noiembrie, când euro a fost cotat la 4,4331 lei.

Cursul de referință leu/dolar a scăzut, vineri, cu 2,03 bani (0,63%), de la 3,2194 unități la 3,1991 unități. O paritate mai redusă decât cea de vineri a fost atinsă cel mai recent în 14 noiembrie 2011, dată când dolarul a fost cotat la 3,1707 lei.
Leul s-a întărit, vineri, și față de francul elvețian, rata de schimb coborând cu 1,12 bani (0,31%), de la 3,6488 lei/franc la 3,6376 lei/franc. O cotație mai mică decât cea de vineri a fost înregistrată în 8 ianuarie 2014.
Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

În prima parte a ședinței de marți cotațiile au scăzut până la 4,4370 lei/euro, pentru prima dată în ultimele cinci luni, însă apoi cursul s-a întors ușor peste 4,45 lei/euro. Fluctuațiile au venit pe cel mai ridicat rulaj din ultimele două luni, potrivit dealerilor, care au afirmat atunci că volumul de tranzacționare în creștere ar putea să fi fost determinat de vânzări de valută și constituirea de depozite în lei sau de unele companii care au vândut euro și au cumpărat lei.

Rata de schimb a fluctuat ușor miercuri în jurul nivelului de 4,45 lei/euro, iar în prima oră a sesiunii de vineri, paritatea a coborât din nou sub 4,44 lei/euro, cel mai redus nivel tranzacționat în prima parte a zilei fiind de 4,4310 lei/euro.
„Leul a continuat să se întărească, avansând miercuri cu circa 0,5% până la maximele lunii noiembrie, dincolo de 4,43/euro, și a rămas în preajma acestor niveluri, într-o ședință cu lichiditate foarte scăzută ieri, când piața locala a fost închisă. Dacă recenta întărire a leului s-a petrecut pe fondul unor evoluții mixte în regiune, de această dată a avut loc odată cu scăderea randamentelor pentru titlurile de stat lei, sugerând un interes în creștere din partea nerezidenților pentru instrumentele datoriei publice în lei. Continuăm, totuși, să credem că leul nu se va îndepărta semnificativ de nivelul de 4,45/euro în perioada următoare, întrucât BNR ar putea prefera un tipar al leului similar cu cel din trimestrul al patrulea al 2013, așa cum a sugerat în trecut”, au afirmat analiștii ING Bank, într-o notă transmisă vineri.

La deschiderea ședinței de vineri, euro a fost tranzacționat la 4,44 lei, cu 0,65 – 0,9 bani (0,15% – 0,2%) sub cotațiile de la închiderea ședinței de miercuri, de 4,4465 – 4,4490 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a scăzut sub 4,44 lei/euro, în cadrul unor tranzacții cu volume foarte reduse, potrivit dealerilor.
La ora 13:00, când BNR anunță cursul de referință, pe piața interbancară euro era cotat la 4,4340 – 4,4355 lei, cu 1,25 – 1,35 bani (0,28% – 0,3%) sub închiderea de miercuri.

În același timp, zlotul și forintul erau în stagnare în raport cu euro.
Ratele medii ale dobânzilor afișate vineri dimineață de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au continuat să scadă ușor, de la 3,38% – 3,88% pe an la 2,78% – 3,28% pe an.
Astfel, dobânzile au coborât sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, însă sunt, încă, mult peste rata dobânzii la facilitatea de depozit practicată de banca centrală, de 0,5% pe an.
Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut de la 3,36% – 3,86% pe an la 2,87% – 3,37% pe an.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a crescut de la 3,14% pe an la 3,15% pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația