LISTA SCUMPIRILOR din 2015. Cu cât vor crește facturile românilor de la 1 ianuarie

LISTA SCUMPIRILOR din 2015. Cu cât vor crește facturile românilor de la 1 ianuarie

Facturile la electricitate plătite de populație vor fi mai mari cu 0,26% de anul viitor. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a motivat scumpirea curentului electric prin creșterea valorii unor componente de preț ale tarifelor reglementate și a reducerii altora.

„Impactul tarifelor aprobate (…), începând cu 1 ianuarie 2015, va duce la o creștere de 0,26%, sub cea estimată inițial, a prețului mediu de vânzare a energiei electrice la tarifele reglementate față de cele realizate în semestrul al doilea din 2014″, a anunțat recent Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Gaze naturale mai scumpe pentru firmele care nu vor ști să negocieze

Cât privește prețul gazelor naturale, populația nu va plăti mai mult de anul viitor, ne asigură ministrul Energiei, Andrei Gerea. „Rămâne cum s-a stabilit, nu se mărește prețul la gaze la populație”, a declarat oficialul pentru gândul.

ANRE a anunțat pe site pe 19 decembrie două ordine – ordinul 161 și ordinul 162 – referitoare la piața gazelor, dar acestea nu apar nici pe site-ul ANRE și nici nu au fost publicate, până la acest moment, în Monitorul Oficial.

„Nu ar trebui să se schimbe nimic în ce privește prețurile pentru gazele livrate efectiv populației. Nu au fost făcute demersuri în aces sens”, a declarat pentru gândulDumitru Chisăliță, fost președinte al Romgaz.

În schimb, de anul viitor unele firme ar putea plăti prețuri mai mari la gaze naturale, iar ca urmare este posibil să asistăm la majorări de prețuri la unele alimente, precum pâinea. De la 1 ianuarie niciun client non-casnic nu va mai beneficia de prețuri reglementate la gazele naturale, iar firmele vor trebui să își negocieze direct contractele cu furnizorii de gaze.

Firmele care vor ști să își negocieze un preț mai bun cu furnizorii de gaze, vor avea de câștigat, celelalte vor avea de pierdut.

„În principiu, prețurile ar trebui să fie mai mici, pentru cei care vor ști să negocieze cu marii furnizori, precum e.on sau alți furnizori. Pentru a obține prețuri bune, clienții non casnici care vor cumpăra de la 1 ianuarie 2015 gaze la preț negociat ar trebui învățați cum să o facă”, a declarat pentru gândul Dumitru Chisăliță.

Unele firme din panificație sunt în prezent în discuții cu furnizorii de gaze naturale.”Suntem optimiști, sperăm să încheiem contracte mai avantajoase cu furnizorii de gaze naturale, să obținem un preț mai mic la gaze față de cel de până acum. Deja au loc discuții cu furnizorii. Contractele nu s-au încheiat încă”, a declarat pentru gândul Aurel Popescu, președinte Rompan.

RCA mai scump

Polițele RCA s-ar putea scumpi, de anul viitor, cu 15-30%. Explicația este că societățile de asigurări nu vor mai putea acoperi, din 2015, pierderile suferite pe segmentul polițelor RCA din veniturile obținute pe alte categorii de asigurări. Prevederea este cuprinsă într-o normă emisă recent de arbitrul asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cu toate acestea, șeful ASF, Mișu Negrițoiu, prognozează „o creștere marginală” de 3% a tarifelor RCA în 2015. Gândul a scris că în ultimul an prețul polițelor RCA a explodat pentru unele categorii de clienți. Cei luați în vizor de companiile de asigurări sunt în special tinerii șoferi, până în 26 de ani, din București, pentru care tarifele RCA au ajuns de 2,5 ori mai mari, față de cele din urmă cu un an. În prezent, brokerii de asigurare contactați de gândul spun că, în acest an, diferența dintre un RCA plătit de un șofer de 23 de ani și unul de 35 de ani a depășit, în medie, 100%.

Mișu Negrițoiu a mai precizat recent că ASF ia în calcul o „recalibrare a RCA”, astfel încât tinerii să nu mai fie „defavorizați”, adică să plătească tarife mult mai mari comparativ cu șoferii care au trecut de 35 de ani, după cum a scris gândul aici.

BNR prognozează scumpiri la benzină

Un alt produs care se va scumpi, în cursul anului viitor, este benzina. Cel puțin așa arată o prognoză a BNR. Benzina s-a ieftinit în ultima perioadă, un litru de benzină ajungând în prezent la 5,03-5,10 lei pe litru.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat, la începutul lunii noiembrie, că prețurile la tutun și alcool vor scădea anul viitor, întrucât a fost deja parcurs calendarul de aliniere a nivelurilor accizelor, iar BNR prognozează o ieftinire medie de 0,1%, în special din accize, în timp ce benzina se va scumpi cu 0,3%.

Prognoza BNR indică o scumpire a combustibililor cu circa 0,3%, în ciuda reducerii accizei, cel mai probabil pe o estimare de creștere a prețului internațional al petrolului, potrivit Mediafax.

„La produsele din tutun și băuturi alcoolice avem creșteri în 2014 și scăderi în 2015. Sunt legate de faptul că tot programul de accizare a fost îndeplinit, deci nu mai vedem aici probleme deosebite”, a spus Isărescu la începutul lunii noiembrie, la prezentarea raportului trimestrial privind inflația.

Taxele locale pot fi majorate cu până la 20%

Pe de altă parte, în unele localități taxele și impozitele locale ar putea fi mai mari de anul viitor. Legislația oferă posibilitatea autorităților locale să majoreze nivelul impozitelor și taxelor locale cu până la 20%. Fiecare consiliu local va decide dacă și cu cât va majora dările locale.

Valoarea amenzilor rutiere crește

Creșterea salariului minim de la 1 ianuarie va avea ca efect și majorarea amenzilor pentru șoferi. Astfel, Astfel, începând cu 1 ianuarie, cea mai mică amendă va crește de la 180 de lei la 195 de lei, odată cu majorarea salariului minim la 975 de lei. Cea mai mare amendă va fi 9750 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...