Lovitură dură pentru rușii de la Lukoil. Ce restricții pune Guvernul în cazul extracției de gaze la Marea Neagră

Redactor:
Gândul
Lovitură dură pentru rușii de la Lukoil. Ce restricții pune Guvernul în cazul extracției de gaze la Marea Neagră
Guvernul României a publicat un proiect de Ordonanță de urgență prin care le taie aripile rușilor de la Lukoil, interesați să preia de la Exxon operațiunile de exploatare a gazelor de la Marea Neagră. Negocierile dintre americani și ruși, dezvăluite pe surse la începutul anului, au stârnit controverse, cărora premierul Ludovic Orban le-a răspuns prin trimiterea către posibilitatea implicării Romgaz în afacere.
Ministerul Economiei a publicat pe site-ul propriu un proiect de Ordonanță de Urgență prin care prevede explicit că, în cazul unui acord petrolier în vigoare, „Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier”.
Noul act normativ va da Guvernului României puterea să refuze pe motive de siguranță națională, concesionarea și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze către firme din afara UE.
Potrivit unor informații apărute la începutul acestui an, compania americană ExxonMobil negociază cu Lukoil și un alt consorțiu româno-polonez preluarea operațiunii de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră.  Mai mult, surse apropiate discuțiilor spuneau la acel moment că americanii vroiau să scoată statul român din procesul de cedare a licenței. 
Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier
Ministrul Economiei Virgil Popescu a afirmat la acel moment interesul statului român în operațiunile de extragere de gaze deruate de ExxonMobile: „Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, a scris ministrul pe Facebook.
Premierul Ludovic Orban a confirmat în ianuarie informațiile privind negocierea Exxon-Lukoil și a arătat că vrea ca Romgaz, companie cu capital de stat românesc, să fie cea care preia operațiunile din Marea Neagră ale gigantului american.
Proiectul de OUG postat de Ministerul Economiei spune acum negru pe alb: „Autoritatea competentă poate refuza, din motive de siguranță națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene sau de resortisanți ai țărilor terțe Uniunii Europene. În cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorității competente, Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier”, arată textul ordonanței.
Ce riscă americanii: pierderea calității de titular de acord petrolier
Proiectul normativ publicat ieri de Ministerul Economiei prevede că, „în situația în care are loc o operațiune de preluare a controlului titularului unui acord petrolier sau are loc o schimbare în structura acționariatului cu drept de control asupra titularului, acesta are obligația să notifice autoritatea competentă, iar acordul petrolier poate să își mențină valabilitatea, să se revizuiască în noile condiții, sau să fie reziliat, după caz, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității competente”.
Nerespectarea acestor prevederi are ca efect pierderea calității de titular de acord petrolier a persoanei juridice române sau străine în cauză, în situația în care acordul petrolier are mai mulți titulari, iar în situația în care acordul petrolier are un singur titular, acesta încetează de drept, se mai spune în proiectul de OUG.
Guvernul precizează că face modificările legislative pentru a consolida cadrul legal în domeniul petrolier în concordanță cu legislația comunitară în materie și cu legislația privind siguranța națională a României. Documentul poate fi văzut aici
Sursa foto: Mediafax

 

 

 
 

 

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Stare de RĂZBOI! E ALERTĂ. Panica domneşte pe străzi! Unde s-a anunţat în urmă cu...
FOTO. Sandra, soția lui Adrian Mutu, imagini răvășitoare într-un costum de baie minuscul! Cum arăta...
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Gigi Becali are o avere uriașă! Ce loc ocupă în topul celor mai bogați români...
Fără produse din Spania pentru români! Motivul neaşteptat pentru care se întâmplă asta
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
California vrea să întrerupă vaccinarea cu serul Moderna. Epidemiologul șef al statului, îngrijorat din cauza...
Stare de RĂZBOI! E ALERTĂ. Panica domneşte pe străzi! Unde s-a anunţat în urmă cu...
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Ce trebuie să știe toți cei care stau la bloc. Scutiri de cheltuieli dacă se...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul nevăzut al României. Cum a ajuns de la vânzarea de îngheţată în anii '90...
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE...
Inchide