Lucia Varga, la Gândul LIVE: Legea care permite tăierea integrală a pădurilor ar avea un efect devastator

Lucia Varga, la Gândul LIVE: Legea care permite tăierea integrală a pădurilor ar avea un efect devastator
Publicat: 16/06/2014, 22:16
Actualizat: 21/03/2019, 22:37

Deputatul Lucia Varga, fost ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, este de părere că la mijloc sunt interese imobiliare.

„Rechinii imobiliari s-au adresat deputaților pentru a putea face acest proiect. Sunt interese imobiliare. Am cerut un vot politic impotrivă. Pădurea Snagov ar putea fi tăiată la ras și înlocuită de zonă imobiliară”, a avertizat fostul ministru al Apelor și Pădurilor.

În opinia fostului ministru, conducerea PSD nu este străină de această inițiativă. „Ei doresc să taie la ras aceste păduri, să înlocuiască plămânii verzi cu zonă de clădiri”, este de părere Varga.

Întrebată dacă ea crede că amendamentele propuse de cei 38 de parlamentari au șanse să devină lege, Varga și-a exprimat speranța ca acest lucru să nu se întâmple.

„Proiectul este unul devastator pentru pădurile din România, mai ales pentru cele din jurul marilor orașe care vor fi transformate în spa și hoteluri”, a spus Lucia Varga.

Gândul a scris că, potrivit unor amendamente depuse de 38 de deputați pesediști la Codul Silvic,proprietarii de teren forestier ar putea să-și defrișeze legal întreaga suprafață de pădure pentru a-și construi pensiuni, spații de agrement, baruri, piscine și spa-uri, totul în scop turistic. Potrivit acestor amendamente, pădurile vor putea fi incluse în intravilan în aceste condiții și vor putea fi scoase integral din fondul forestier pentru a construi unități turistice. Semnificativ este faptul că zece dintre ei sunt proprietari de păduri. Deși au dat cu subsemnatul pentru susținerea inițiativei legislative, acum deputații bat în retragere.

Contactată de gândul, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, a spus că nu va susține astfel de propuneri.

„În niciun caz nu se modifică regimul astfel încât să se permită imobiliare în pădure. Este un amendament pe care nu îl susținem. Pe mine nu mă interesează din ce partid fac parte inițiatorii, tot ce nu corespunde normelor silvice, nu va fi în viitorul cod silvic. Că vrea cineva să-și facă imobiliare în pădure, pe noi chiar nu ne interesează. E greșit, noi niciodată nu vom da aviz pe așa ceva. Nu e un lucru bun, regimul silvic rămâne la fel de sever ca și până acum”, a declarat Pană.

Însă inițiatorul proiectului, deputatul Cătălin Rădulescu a trimis-o la plimbare, în Sahara. „Ea să vorbească în cunoștință de cauză cauză pentru că ea habar n-are despre ce vorbește. Îi explicăm noi cum stă treaba, ea să se ducă în Sahara să locuiască. Dar și în Sahara au fost oameni deștepți care au creat oaze”, i-a reproșat pesedistul.

Proiectul privind atentatul la siguranța națională, în dezbatere în comisia de apărare

Pe de altă parte, Varga a vorbit la Gândul LIVE și de inițiativa ei ca cei care taie ilegal copaci să fie învinuiți de atentat la siguranța națională.

„Mi s-a spus că trebuie modificată legea siguranței naționale. Mâine proiectul va fi în dezbatere în comisia de apărare din Senat. Dacă reușim să trecem acest proiect, SRI, Ministerul de Interne, instituțiile pentru apărarea siguranței naționale pot lucra în comun pentru a stârpi corupția”, a spus Varga.

În luna martie, fostul ministru delegat al Apelor, Pădurilor și Pisciculturii, Lucia Varga, împreună cu 64 de deputați PNL, au inițiat o modificare a Legii siguranței naționale în care să fie menționate defrișările ilegale de peste un hectar drept o vulnerabilitatea la adresa siguranței României.

Fostul ministru a prezentat inițiativa legislativă, precizând că propunerea sa nu a fost acceptată de premierul Victor Ponta în momentul în care era membru al Guvernului.

Sistemul de urmărire și monitorizare a trasabilității lemnului

Referitor la proiectul care prevede ca în România circulația masei lemnoase să fie urmărită prin sistemul de trasabilitate SUMAL, care include proceduri stricte de evidență și documente privind exploatarea, transportul și vânzarea lemnului, Varga a declarat luni că HG a fost modificată și publicată în Monitorul Oficial, însă potrivit acesteia „lipsește esența”. „Noi propuneam ca avizele să fie eliberate de administratorii pădurilor, nu de agenții economici”, a arătat Varga.

Fostul ministru a vorbit la Gândul LIVE și despre anchetele pe care le-a demarat pe vremea când ere deținătoarea portofoliului la Păduri, arătând că nu a văzut rezultatul anchetelor.

„Am avut anchete cu poliția economică, Parchetul. Am avut cazuri de tăieri ilegale, acum este așa de liniște… Aveam multe cazuri de nereguli, tăieri ilegale, am făcut dosare penale, acum este o liniște…Ne punem problema ce s-a întâmplat. Nu am văzut rezultatul anchetelor”, a arătat Varga.

Ea a precizat că a avut ca prioritate zero în mandatul său „să fac ordine în padurile din România”

„Regret că nu am putut convinge Guvernul să aprobe mai repede proiectele promovate. S-a tergiversat, s-a prelungit perioada de avizare. Acum sunt cu ochii pe ei, prin inițiative, prin interpelări în Parlament”, a conchis deputatul Lucia Varga.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Travis Kelce devine cel mai bine plătit jucător din NFL. Taylor Swift este cea care...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ