FINANȚARE: EximBank creditează cu 3,7 milioane euro agribusinessul Interagroaliment. Împrumutul este garantat de stat pe schema de ajutor Covid-19

FINANȚARE: EximBank creditează cu 3,7 milioane euro agribusinessul Interagroaliment. Împrumutul este garantat de stat pe schema de ajutor Covid-19
Publicat: 04/05/2021, 15:59

EximBank creditează cu 3,7 milioane euro agribusiness-ul Interagroaliment, parte a Grup Șerban Holding – cel mai mare jucător din domeniul producției agricole integrate din Moldova. Împrumutul este garantat de stat pe schema de ajutor Covid – 19, fondurile urmând să fie folosite pentru asigurarea necesarului de capital de lucru. 

”La fel ca și clienții noștri, am învățat să ne adaptăm rapid și ne așteptăm ca, având și exemplul unor acorduri precum cel încheiat cu Grup Serban Holding, și alți întreprinzători să se îndrepte către noi pentru a beneficia de cele mai bune pachete de finanțare care să le asigure resurse pentru activitatea curentă sau pentru dezvoltare”, a declarat Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

EximBank încearcă să găsească cele mai potrivite soluții financiare pentru companiile românești aflate în căutarea de facilități care să le ajute să depășească blocajele impuse de pandemie, se arată într-un comunicat al băncii.

Provocările pandemiei

Interagroaliment SRL este liderul grupului de firme Grup Șerban Holding, cu activitate integrată în agricultură, comerț cu cereale, plante oleaginoase și leguminoase, creșterea păsărilor, panificație, patiserie – cofetărie, alimentație publică (lanț propriu de magazine – Băcăniile Șerban), distribuție și transport.

Citește și https://www.gandul.ro/financiar/macroeconomie/agricultura/cereale-fermierilor-le-a-fost-frica-sa-cultive-aceleasi-suprafete-seceta-din-2020-a-redus-productia-de-grau-cu-40-19618532

Pandemia a însemnat o diminuare a cererii pentru anumite produse, în special pentru HoReCa, blocaje pe lanțul de aprovizionare, precum și sincope în onorarea obligațiilor de către parteneri. Pe de altă parte, a fost vorba despre sistarea temporară  a depunerii cererilor și restanțele înregistrate în acordarea de subvenții, dar și prelungirea termenelor de plată din partea clienților au impactat predictibilitatea cash flow-ului companiei.

”Pandemia ne-a forțat să trecem printr-o perioadă plină de provocări, determinându-ne să căutăm în mod constant soluții într-un mediu extrem de impredictibil, însă este îmbucurător faptul că, în ciuda tuturor dificultăților, toți colegii și partenerii noștri s-au mobilizat să ieșim cu bine din această încercare.  Este de apreciat sistemul de garanţii oferit de EximBank în numele şi contul statului care nouă ne-a facilitat accesul rapid la finanţările necesare pentru capital de lucru și pentru investiții, în parteneriat cu mai multe bănci comerciale”, a declarat Ovidiu Bucătaru, director financiar Grup Şerban Holding.

Ne putem concentra acum pe implementarea planului de investiții bugetat pentru acest an, de 7,5 milioane de euro, care vizează proiecte în irigaţii, capacităţi avicole şi spaţii de depozitare” – Ovidiu Bucătaru, director financiar Grup Şerban Holding.

Producție și comerț cu cereale și legume

Interagroaliment a fost înființată în 1994 având ca principală activitate producere pâinii și a produselor de panificație. Ulterior, activitatea s-a extins și diversificat, compania desfășurând activități de comerț cu cereale și agricultură. Comerțul cu cereale și legume reprezintă activitatea principală, compania deținând o capacitate totală de depozitare de peste 130.000 de tone în cele șapte baze din județele Bacău, Iași și Vaslui.

Firma din Bacău exploatează și o suprafață de peste 13.000 de hectare. În anul 2020, Interagroaliment a făcut trecerea la cultura de legume și a cultivat 240 de hectare de cartofi de consum și chips. Cartofii de consum sunt livrați către PepsiCo Romania – deținătorul mărcii de chips-uri Lay’s –  și către lanțurile de retail sau micilor angrosiști.

Societatea, care avea la finalele anului 2019 aproape 100 de angajați și afaceri de circa 220 milioane lei, este parte a Grup Șerban Holding, grup de firme dezvoltat de antre­prenorul Nicolae Şerban, care a înregistrat o cifră de afaceri de circa 74 milioane euro în 2020.

Pe lista companiilor care au mai obținut finanțare de la Eximbank în această perioadă, în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19, se află și alți jucători importanți din agribusiness: Oltina Impex Prod Com (morărit și panificație ) – 100 milioane lei, Rodbun Grup (distribuție inputuri, producție și comerț cu cereale) – 84,5 milioane lei sau Schwab Agro Prod (producție agricolă) –  21 milioane lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping