Ministrul Agriculturii anunță că un insecticid controversat va fi utilizat doar la sfeclă de zahăr şi porumb. Apicultorii cer interzicerea lui

Redactor:
Cezar Amariei
Ministrul Agriculturii anunță că un insecticid controversat va fi utilizat doar la sfeclă de zahăr şi porumb. Apicultorii cer interzicerea lui

Neonicotinoidele, o clasă de insecticid interzisă la nivel european, se pot folosi și anul acesta, la fel ca și în 2020, doar pentru culturile de sfeclă de zahăr şi porumb. Ele nu vor fi utilizate la rapiță și floarea soarelui din cauză că omoară și albinele, motiv pentru care produsele chimice sunt puternic contestate de apicultori.

Decizia a fost anunțată miercuri de Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cadrul unei conferințe de presă.

Federaţia Asociaţiilor Apicole din România (ROMAPIS) a solicitat în repetate rânduri ministerului interzicerea neonicotinoidelor (Acetamiprid, Imidacloprid, Tiacloprid, Thiametoxam, etc.), produse care cauzează paralizia și în final moartea insectelor.

Controversa neonicotinoidelor

ROMAPIS a cerut adeseori, prin scrisori deschise ori petiții publice, interzicerea acestor insecticide, inclusiv la începutul acestui an.

„Am luat o decizie împreună cu apicultorii şi agricultorii ca derogarea pentru utilizarea neonicotinoidelor să se facă anul acesta la fel ca şi anul trecut doar pentru sfeclă şi porumb, pentru rapiţă şi floarea soarelui, nu. Aceasta a fost o decizie, repet, pe care am luat-o anul trecut de comun acord atât cu apicultorii, cât şi cu agricultorii”, a anunțat ministrul Oros.

Potrivit MADR, utilizarea seminţelor de sfeclă de zahăr tratate cu neonicotinoide pentru combaterea unor dăunători nu constituie niciun pericol pentru organismele nevizate, inclusiv pentru insectele polenizatoare.

Opinie contravine însă directivelor europene. Conform unei propuneri de rezoluție din 25 aprilie 2018, Parlamentul European „încurajează Comisia Europeană să interzică fără întârziere și fără vreo derogare toate neonicotinoidele, pentru a proteja populațiile de albine”.

De când se acordă autorizațiile

Potrivit unui comunicat de presă al MADR, începând cu data de 25 ianuarie vor fi acordate autorizaţii temporare pentru tratamente pe bază de neonicotinoide la seminţele de porumb şi sfeclă de zahăr. Este al optulea an consecutiv când se acordă această derogare, conform ROMAPIS, și al doilea an consecutiv în care nu acordă autorizaţii temporare pentru tratamentul seminţelor de floarea-soarelui cu produse pe bază de substanţe active din categoria neonicotinoidelor.

Perioadele pentru care se acordă autorizaţiile temporare sunt: 25 ianuarie – 24 mai 2020, în cazul tratării şi utilizării seminţelor de porumb, respectiv 1 martie – 30 mai pentru utilizarea seminţelor tratate de sfeclă de zahăr.

Decizia MADR vine în urma solicitării Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (Federaţia Naţională Pro Agro), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR), Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi a Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă din România.

Citește și..
ŞOC! Soţia marelui campion al României, vedetă pe site-urile pentru adulţi! "Nu sunt 'călugăriţă'. Îmi...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO. Imaginile pe care Simona Gherghe le credea uitate de timp! Cum se poza în...
Acest PEȘTE îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii ce pericol te...
Decizie disperată luată de familia Cătălinei Ponor, după ce tatăl gimnastei ar fi agresat doi...
De ce trebuie să NU mai consumi CIORBĂ: La asta nu te-ai fi asteptat! Ce...
Diana Șoșoacă, ATACATĂ din toate direcţiile! Ce se întâmplă acum cu avocata din Iaşi
Surse: Guvernul plănuieşte înăsprirea restricţiilor. Circulaţia ar urma să fie limitată în toată ţara de...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Ce avere are ÎPS Teodosie. Deține proprietăți de milioane de euro și are un salariu...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
I-a injectat fiicei sale de doar 8 ani botox, în mod repetat, deși micuța nu...
Câinii care au SALVAT o populație întreagă de la MOARTE! Povestea NEȘTIUTĂ despre cea mai...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Pașaportul Covid, din nou, în lumina reflectoare: Dan Barna, despre obligativitatea vaccinării
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
Raed Arafat face anunţul ŞOC al momentului: Vom avea o nouă CARANTINĂ TOTALĂ în România
Iulia Vântur, apariție spectaculoasă. Cum arată acum vedeta stabilită în India
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cel mai mare conglomerat american, zdrobit de pandemia de COVID-19. Ce decizie drastică a luat...
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide