Ministrul Agriculturii anunță că un insecticid controversat va fi utilizat doar la sfeclă de zahăr şi porumb. Apicultorii cer interzicerea lui

Ministrul Agriculturii anunță că un insecticid controversat va fi utilizat doar la sfeclă de zahăr şi porumb. Apicultorii cer interzicerea lui
Publicat: 20/01/2021, 15:50
Actualizat: 20/01/2021, 16:00

Neonicotinoidele, o clasă de insecticid interzisă la nivel european, se pot folosi și anul acesta, la fel ca și în 2020, doar pentru culturile de sfeclă de zahăr şi porumb. Ele nu vor fi utilizate la rapiță și floarea soarelui din cauză că omoară și albinele, motiv pentru care produsele chimice sunt puternic contestate de apicultori.

Decizia a fost anunțată miercuri de Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cadrul unei conferințe de presă.

Federaţia Asociaţiilor Apicole din România (ROMAPIS) a solicitat în repetate rânduri ministerului interzicerea neonicotinoidelor (Acetamiprid, Imidacloprid, Tiacloprid, Thiametoxam, etc.), produse care cauzează paralizia și în final moartea insectelor.

Controversa neonicotinoidelor

ROMAPIS a cerut adeseori, prin scrisori deschise ori petiții publice, interzicerea acestor insecticide, inclusiv la începutul acestui an.

„Am luat o decizie împreună cu apicultorii şi agricultorii ca derogarea pentru utilizarea neonicotinoidelor să se facă anul acesta la fel ca şi anul trecut doar pentru sfeclă şi porumb, pentru rapiţă şi floarea soarelui, nu. Aceasta a fost o decizie, repet, pe care am luat-o anul trecut de comun acord atât cu apicultorii, cât şi cu agricultorii”, a anunțat ministrul Oros.

Potrivit MADR, utilizarea seminţelor de sfeclă de zahăr tratate cu neonicotinoide pentru combaterea unor dăunători nu constituie niciun pericol pentru organismele nevizate, inclusiv pentru insectele polenizatoare.

Opinie contravine însă directivelor europene. Conform unei propuneri de rezoluție din 25 aprilie 2018, Parlamentul European „încurajează Comisia Europeană să interzică fără întârziere și fără vreo derogare toate neonicotinoidele, pentru a proteja populațiile de albine”.

De când se acordă autorizațiile

Potrivit unui comunicat de presă al MADR, începând cu data de 25 ianuarie vor fi acordate autorizaţii temporare pentru tratamente pe bază de neonicotinoide la seminţele de porumb şi sfeclă de zahăr. Este al optulea an consecutiv când se acordă această derogare, conform ROMAPIS, și al doilea an consecutiv în care nu acordă autorizaţii temporare pentru tratamentul seminţelor de floarea-soarelui cu produse pe bază de substanţe active din categoria neonicotinoidelor.

Perioadele pentru care se acordă autorizaţiile temporare sunt: 25 ianuarie – 24 mai 2020, în cazul tratării şi utilizării seminţelor de porumb, respectiv 1 martie – 30 mai pentru utilizarea seminţelor tratate de sfeclă de zahăr.

Decizia MADR vine în urma solicitării Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (Federaţia Naţională Pro Agro), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR), Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi a Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă din România.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
Cât de scârbos! Ce a lăsat un cuplu, la plecare, în patul camerei hotelului din...
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Reacția incredibilă a lui Irinel Columbeanu după ce s-a aflat că Monica Gabor S-A DESPARTIT...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Atenţie mare, părinţi! Un produs Decathlon pentru copii, RETRAS de pe piaţă! E foarte periculos
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa. Modele foarte populare în România...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Regulile obligatorii de vaccinare la locul de muncă nu se pot aplica veganilor
Cât de scârbos! Ce a lăsat un cuplu, la plecare, în patul camerei hotelului din...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Locul din București unde poți face plajă la liber. Ai voie cu șezlongul de acasă,...
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Mama copilului care a murit mâncat de viermi, la Dej, și-a primit pedeapsa!
Doliu uriaș în muzică! Un mare cântăreț a fost împușcat. Tragedie fără margini
Spion rus în Parlamentul României? A deținut funcții-cheie în stat. Totul a fost făcut public...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...