ZOOTEHNIE: Procesatorii de carne vor o Lege a Porcului cu măsuri clare de biosecuritate în gospodăriile populației. Cum ar putea fi oprită răspândirea pestei porcine africane

Redactor:
Viorela Pitulice
ZOOTEHNIE: Procesatorii de carne vor o Lege a Porcului cu măsuri clare de biosecuritate în gospodăriile populației. Cum ar putea fi oprită răspândirea pestei porcine africane

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) susțin că este necesară o Lege a Porcului cu măsuri clare de biosecuritate în gospodăriile populaţiei, dar și o limitare a numărului de porci crescuți pentru consumul propriu. Doar așa ar putea să fie oprită pesta porcină africană (PPA), care a produs pagube însemnate în România.

Virusul a afectat deja activitatea celor mai mari producători de carne de porc, nu mai puțin de 8 mari complexe industriale fiind închise. Printre aceștia se numără Smithfield, Premium Porc Group sau Tebu Consult. La finele lunii aprilie, erau active 345 de focare de pestă porcină africană (PPA) în țara noastră, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), a declarat pentru Agerpres că autoritățile ar trebui să depună eforturi substanţiale pentru a opri răspândirea virusului pestei porcine africane şi a relansa sistemul de creştere a porcului din ţara noastră.

“Acest lucru s-ar putea realiza prin asumarea de către toţi factorii de decizie a unei Legi a porcului, prin care să se instituie măsuri clare de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populaţiei, să se întreprindă acţiuni de conştientizare la sate asupra pericolului pe care îl reprezintă pesta porcină africană pentru economia regională şi naţională şi măsurile pe care deţinătorii de animale trebuie să le aplice pentru reducerea riscului de propagare a virusului”, a afirmat Dana Tănase.

Citește și https://www.gandul.ro/financiar/macroeconomie/agricultura/finantare-eximbank-crediteaza-cu-37-milioane-euro-agribusinessul-interagroaliment-imprumutul-este-garantat-de-stat-pe-schema-de-ajutor-covid-19-19625822

Ea a vorbit și despre faptul că limitarea numărului de porcine care pot fi crescute pentru consum propriu şi interzicerea reproducţiei în gospodarii ar contribui la un mai bun control al mişcărilor de animale şi carne şi ar diminua piaţa neagră

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.570 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În condițiile în care nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate.

Producția de carne, tot mai mică

Producţia autohtonă de carne de porc a înregistrat un declin în ultimii doi ani, pe fondul evoluţiei pestei porcine africane şi al restricţiilor impuse în ceea ce priveşte mişcarea porcinelor, de la 461.149 tone în 2019 la 428.094 tone în 2020. De altfel, carnea se află pe prima poziție în topul produselor importate, contribuind la deficitul agroalimentar major de circa două miliarde de euro din 2020. Principalele țări de proveniență sunt Germania, Spania, Ungaria şi Danemarca. Cât despre exporturi, acestea au fost blocate odată cu apariția focarelor de PPA.

Dana Tănase este de părere că acordarea de ajutoare de stat substanţiale pentru dezvoltarea fermelor de reproducţie care să asigure necesarul de purcei, reducând astfel importurile, ar fi o măsură care ar revigora sectorul şi implicit ar creşte disponibilitatea de carne materie primă pentru procesare.

Poate că la prima vedere unele dintre aceste măsuri au caracter nepopular, însă noi considerăm că sunt unica soluţie ca România să nu se transforme într-o nouă Sardinia, cu implicaţii socio-economice pentru decenii de acum încolo” –  Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.

Primele focare de pesta porcină africană au fost semnalate în România în iulie 2017. Extinderea rapidă a bolii, atât la porcii domestici, cât şi la mistreţi, corelată cu restricţiile impuse privind mişcarea porcinelor în zonele afectate a condus la declinul producţiei de carne de porc cu 4,8% în 2019 faţă de 2018, şi cu încă 2,5% în 2020 când a ajuns la 428.094 tone, potrivit datelor ARC.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Cum poate să arate Ilinca Vandici în costum de baie! A atras toate privirile...
Dieta cu care Scarlatescu a dat jos 50 de kilograme! Pare greu de crezut, dar...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
BOMBĂ! Prima măsură pe care o va lua Prințul Charles când va deveni rege al...
COMENTARIU Marius Oprea / Liberi şi fericiţi. Pînă cînd?
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Insula pe care se vor strânge posesorii de bitcoin. Cât costă o locuință
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Cine a fost AMANTA pe care Adolf Hitler a ținut-o ASCUNSĂ mult timp? Foarte puțini...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Cum îți dai seama dacă mai sunt buni sau nu cartofii. Ce apare pe coaja...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Anunţul ŞOC al zilei vine din Germania: Decizia luată de Angela Merkel cutremură Europa. Este...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Încă o companie românească a dat lovitura în toată lumea. Ce face aplicaţia lor, care...
Inchide